Categories: Ηλεία

Τ.Ε.Β.Α: Εξελίξεις μέσα στον Νοέμβριο -Όλο και περισσότεροι Ηλείοι στο πρόγραμμα

Share

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας  Ηλείας που αφορούν το πρόγραμμα  Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους  που υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους και άλλους φορείς.

Αποτελεί ουσιαστικά ένα πρόγραμμα που συμβάλει στον αγώνα επιβίωσης που κάνουν οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στον νόμο, απαλύνοντας την οδυνηρή προσπάθεια που καταβάλουν για να επιβιώσουν.

Ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα της κρίσης και των οικονομικών ανισοτήτων που οι κοινωνίες έχουν δημιουργήσει επιτρέποντας να κυριαρχεί η συμπεριφορά των «ασύδοτων αγορών», κάτω από το κάλυμμα των κατ’ επίφαση ελεύθερων.

Όπως λένε αρκετοί Δήμαρχοι οι ενστάσεις που υποβάλλονται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά των αποτελεσμάτων των διαγωνιστικών διαδικασιών καθυστερούν χρονικά την ομαλή ροή ενός προγράμματος που η κοινωνία, και ιδίως τώρα εν μέσω πανδημίας,   έχει απόλυτη ανάγκη.

Γεγονός που αναδεικνύεται από το ότι συνεχώς οι κατάλογοι των δήμων με τους ωφελούμενους του προγράμματος αυξάνονται, αφού μεγαλώνει και ο αριθμός των ανθρώπων που λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία της πανδημίας, δεν έχει εισόδημα.

Η συνέχιση και η αύξηση δράσεων όπως αυτό του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι επιθυμία των τοπικών κοινωνιών και των ηγεσιών τους ευελπιστώντας ότι έτσι όλοι θα μπορούν να έχουν ένα πιάτο φαΐ για το μεσημεριανό τους τραπέζι

Βασίλης Γιαννόπουλος-Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

“Οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη”

«Οι διαγωνιστικές διαδικασίες και για τις δυο Πράξεις “2015-16” και “2018-19” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (Ε.Β.Υ.Σ.) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με φορείς, βρίσκονται σε εξέλιξη. Εντός του Νοεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί κάποιες ενέργειες – σχετικές με τον διαγωνισμό – που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη εξέλιξη των διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος».

Τάκης Αντωνακόπουλος Δήμαρχος Πύργου

“Οι ενστάσεις καθυστερούν το πρόγραμμα”

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η διαδικασία έχει μείνει πίσω λόγω ενστάσεων που έχουν κατατεθεί στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί. Με αυτά τα δεδομένα οι πληροφορίες μας λένε πως νέα διανομή τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν τον Μάρτιο του 2021. Ελπίζω να μην συμβεί έτσι και οι διαδικασίες να τρέξουν πιο γρήγορα διότι οι εποχές που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες για όλους μας κι ακόμα πιο δύσκολες για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Διονύσης Μπαλιούκος δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

«Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα, ετοιμάζουμε το νέο»

«Τα τρόφιμα που μοιράζονται μέσω του ΤΕΒΑ είναι μία δράση που γίνεται όταν υπάρχουν φυσικά τα απαραίτητα τρόφιμα. Δεν μοιράζονται κάθε μέρα τρόφιμα από τους δήμους. Οι δήμοι παίρνουν μία φορά την απαραίτητη πίστωση όταν εντάσσονται στο πρόγραμμα και μετά ξεκινάει ο προγραμματισμός τους. Ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων έχει ολοκληρώσει για το 2020 τα προγράμματα αυτά αφού κινηθήκαμε άμεσα και βγάλαμε όλες τις ποσότητες που είχαμε για να μην μείνουν αδιάθετες. Κάποιοι δήμοι όμως δεν κατάφεραν να διαθέσουν όλα τα προϊόντα τα οποία έχουν. Τώρα Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τις προμήθειες του νέου έτους του 2021. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αν υπάρχει υπόλοιπο από άλλους δήμους να πάρουμε αυτά τα τρόφιμα και να τα μοιράσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων. Μαζί με τα άλλα είδη που μαζεύουμε από τα καταστήματα από τους επαγγελματίες και από άλλες πηγές».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος-Δήμαρχος Ζαχάρως Φιγαλείας

“Πρέπει δράσεις όπως το ΤΕΒΑ να υλοποιούνται συχνότερα”

Όσον αφορά το θέμα των ΤΕΒΑ, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος υποστήριξε πως με το συγκεκριμένο ζήτημα ασχολείται ένας έμπειρος υπάλληλος της δημοτικής υπηρεσίας σε συνεργασία με την κοινωφελή εταιρεία του δήμου. Τόνισε δε πως συμμετέχουν σε κάθε κίνηση προμήθειας και διανομής απαραίτητων υλικών σε απόρους, ενώ επεσήμανε πώς θα ανταποκρίνεται άμεσα κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία να προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την περίοδο αυτή. Πρόσθεσε ακόμα πως από την κατάσταση αυτή ωφελούνται 250 οικογένειες, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν γίνει μονάχα δυο φορές τέτοιες δράσεις. Τέλος, επιθυμία του και ευχή του είναι να γίνονται πιο συχνά αυτά, προκειμένου ο άπορος κόσμος να λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια.

Αλεξία Κοτσαύτη – Παπαζαφειροπούλου-Πρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ήλιδας

“Αναμένουμε τη νέα έναρξη του προγράμματος”

«Το προηγούμενο διάστημα, πριν την δεύτερη έξαρση της πανδημίας,  το αρμόδια τμήμα  Περιφερειακής Ενότητα Ηλείας, μας είχε ενημερώσει ότι θα ξεκινούσαν πάλι τα προγράμματα ΤΕΒΑ τον Νοέμβριο.

Πλέον λόγω της έξαρσης, δεν έχουν και αυτοί νέα ενημέρωση για το πότε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και πότε θα ξεκινήσει.

Σε κάποιους άλλους δήμους της χώρας κάτι γίνεται με το πρόγραμμα. Ενδεχομένως, αφορούν διανομές κάποιων υπολοίπων, το οποίο πρέπει να το διοχετεύσουν.

Εμείς έχουμε στείλει σχετικό ερώτημα και αναμένουμε την ενεργοποίηση και την κατάρτιση των λιστών των ωφελουμένων.

Τον τελευταίο χρόνο που έχω αναλάβει, έκανα μια πρόταση στην Διαχειριστική Αρχή,  κάποιες ποσότητες που μένουν από ωφελούμενους που για δικούς τους λόγους δεν προσέρχονται να παραλάβουν τα τρόφιμα που δικαιούνται, να μην επιστρέφονται τα υπόλοιπα, αλλά να παραμένουν στον δήμο και να διατίθενται για παράδειγμα στο συσσίτιο, σε μονογονοεϊκές  οικογένειες, τρίτεκνους κ.α.

Είχαν συναινέσει σε αυτό από την Περιφερειακή Ενότητα και μας άφησαν μια ποσότητα κρεάτων, η οποία τώρα τελειώνει και είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε με αυτά και ανταπεξήλθαμε.  Ουσιαστικά, φέτος γίνεται για πρώτη φορά αναδιανομή.Είναι σημαντικό ειδικά στις μέρες μας, να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο».

Νίκος Αναστασόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας

“Προσφέρει σημαντική στήριξη στους οικονομικά αδύναμους”

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας (Πρόνοιας), διανέμει προϊόντα σε ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, ενώ πρόσφατα υλοποίησε τη δράση με τίτλο «Ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων και των Ιερών Μητροπόλεων», η χρηματοδότηση της οποίας ήταν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του Δήμου μας που έχουν πληγεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού (COVID -19).

Προσεχώς θα υλοποιήσει αντίστοιχο πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, του οποίου η χρηματοδότηση προέρχεται από το Κοινωφελές  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για όλες αυτές τις δράσεις τηρούνται από την υπηρεσία μας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Γεωργία Κακαλέτρη- Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου                                                                     Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης υπεύθυνη ΤΕΒΑ

Ευελπιστούμε να συνεχίσει

Το πρόγραμμα των ΤΕΒΑ το οποίο ολοκληρώθηκε με την διενέργεια των συνοδευτικών μέτρων πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φόρα στον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης.

Η προσπάθεια ήταν να διατεθούν τα τρόφιμα στους  δικαιούχους που τα είχαν  πραγματικά ανάγκη και ακόμα  περισσότερο σε μια χρονιά  όπως η φετινή που είχαμε και το πρόβλημα του covid -19.

Η διανομή γινόταν καθε μήνα και στην διάρκεια του lockdown τον Απρίλη, παρουσία του δημάρχου  και με την συνδρομή των πρόεδρων των τοπικών κοινοτήτων μοιραστήκαν πόρτα- πόρτα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ηταν συγκινητική και η ικανοποίηση μας που μπορούσαμε να προσφέρουμε τεράστια.

Με συνεχή ενημέρωση του κόσμου έχουμε καταφέρει να ενταχτούν στο πρόγραμμα και άλλοι δικαιούχοι.

Η όλη προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία καθώς είχαμε την αμέριστη βοήθεια της διεύθυνσης  δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της  Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας την οποία και ευχαριστούμε. Ευελπιστούμε του επόμενους μήνες να συνεχίσει το πρόγραμμα να τρέχει με τους ίδιους αποτελεσματικούς ρυθμούς  προς όφελος των συμπολιτών μας.

Νίκος Γεωργόπουλος  Αντιδήμαρχος  για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Πηνειού

Αναμένουμε τη νέα σύμβαση 

«Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ ολοκληρώθηκε και αναμένουμε νέα σύμβαση. Το προηγούμενο πρόγραμμα κύλησε ομαλά με μεγάλη συμμετοχή για τον Δήμο Πηνειού. Υπάρχουν περίπου 700 ωφελούμενοι που συμμετείχαν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεργάστηκαν για ένα άριστο αποτέλεσμα. Αναμένουμε το νέο Πρόγραμμα ΤΕΒΑ που στηρίζει σε ένα βαθμό οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας»