Χωρίς κατηγορία

ΥπΑΑΤ:’ “Ολοι υπό έλεγχο”-Στο στόχαστρο του όσοι δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα στοιχεία από τις ΔΑΟΚ στο Υπουργείο * Παραγωγοί εκμεταλλεύονται το σύστημα για να παίρνουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται
Ακούστε το άρθρο

Τους μηχανισμούς ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του ΟΠΕΚΕ έχει ενεργοποίηση η εμφάνιση του φαινομένου της αίτησης παραγωγών στο Εθνικό Απόθεμα για επιδοτήσεις με την χρήση μεγάλων εκτάσεων των οποίων η νομιμότητα κατοχής αμφισβητείται…

Δηλαδή εξετάζεται το ενδεχόμενο εκμεταλλευόμενοι κάποιοι το σύστημα να θέλουν, χωρίς να έχουν νόμιμα στην κατοχή τους εκτάσεις, να πάρουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται.

Στα πλαίσιο της διερεύνησης αυτής στο μικροσκόπιο του ΥπΑΑΤ φαίνεται ότι μπαίνουν όσοι παρανόμως δήλωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές, προκειμένου να τους χορηγηθούν αγροτικές ενισχύσεις εις βάρος των συνεπών παραγωγών και κτηνοτρόφων.

Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας να καταθέσουν άμεσα τα συγκεντρωτικά ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα μορφής για τις δημόσιες εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείρισή τους, τις παραχωρημένες εκτάσεις καθώς και τυχόν άλλες εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Η εντολή μέσω της Γενική Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έχει φθάσει και στην ΔΑΟΚ Ηλείας και βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση των συγκεκριμένων στοιχείων προκειμένου να αποσταλούν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Η προθεσμία έχει δοθεί στους περιφερειάρχες της χώρας για να παραδώσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι το αργότερο ως  την Δευτέρα  20 Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση έως το τέλος του μηνός γιατί η συγκέντρωσή τους από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ δεν είναι και τόσο  απλή διαδικασία.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκέντρωσης των σχετικών στοιχείων μετά από την εντολή που λάβαμε από το Υπουργείο προκειμένου να τα αποστείλουμε για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Έχουν ενημερωθεί ο ΔΑΟΚ των τριών Περιφερειακών Ενότητων της Δυτικής Ελλάδος και αναμένουμε να μας τα προωθήσουν ώστε και εμείς να τα αποστείλουμε στο Υπουργείο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Σταύρος Βέρας.

“Βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκέντρωσης των σχετικών στοιχείων μετά από την εντολή που λάβαμε από το Υπουργείο”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικης Οικονομίας της Π.Δ.Ε. κ Σταύρος Βέρρας

Η συνδρομή των Περιφερειών κρίνεται επιτακτική για την απλούστευση των διαδικασιών διενέργειας των διασταυρωτικών ελέγχων που είναι αναγκαίοι για να περιβληθεί με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη η διαδικασία χορήγησης των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων είναι βασική πολιτική προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ. Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενσωμάτωση των γεοχωρικών δεδομένων των Περιφερειών στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άμεσα, με μηχανογραφικό τρόπο, θα διασταυρώσουμε ποιοι παρανόμως δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικές, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι Περιφερειάρχες θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

«Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων είναι βασική πολιτική προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ”, υποστήριξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός

Δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα στην Ηλεία

Οι ενασχολούντες με τον πρωτογενή τομέα στην  Ηλεία  υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα φαινόμενα παράνομης εκμετάλλευσης του συστήματος των επιχορηγήσεων με την χρήση μη νομίμως κατεχόμενες εκτάσεις για την χορήγηση επιδοτήσεων δεν έχουν διαπιστωθεί.

« Από όσο γνωρίζουμε το πρόβλημα παρουσιάστηκε τη περσινή χρονιά , όταν σε κάποιες περιορισμένες περιοχές της χώρας, όχι  στη δική μας την περιοχή, εμφανίστηκε το φαινόμενο,  πολύ να ζητούν επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα δηλώνοντας μεγάλες ενοικιασμένες εκτάσεις, κυρίως βοσκοτοπικές ή ακαλλιέργητες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου του  ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου,  αφού υπήρξαν διαμαρτυρίες και καταγγελίες αγροτών σε αυτές τις περιοχές, να ξεκινήσει ένας πιο ενδελεχείς έλεγχος, προκειμένου  να διαπιστωθεί αν όντως είναι πραγματικά τα δεδομένα που έδωσαν οι αιτούντες στο Εθνικό Απόθεμα για την χορήγηση επιδοτήσεων, σε σχέση με το αν πράγματι έχουν τη νόμιμη κατοχή αυτών των αγροτεμαχίων. Επειδή δεν μπορούσε να περιοριστεί μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές η διασταύρωση των στοιχείων αυτών, ο έλεγχος έχει γενικευθεί και η εντολή έχει φθάσει και στη δική μας Περιφερειακή Ενότητα όπως και σε όλους τους νομούς της χώρας. Από αυτά που γνωρίζουμε, δεν έχουν μέχρι τώρα προκύψει στην δική μας περιοχή τέτοιες περιπτώσεις, όπου εκμεταλλευόμενοι κάποιοι το σύστημα να θέλουν χωρίς να έχουν νόμιμα στην κατοχή τους εκτάσεις να πάρουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται. Καλό είναι οι έλεγχο αυτοί να γίνονται ώστε οι επιδοτήσεις να καταλήγουν σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου.

“Από αυτά που γνωρίζουμε, δεν έχουν μέχρι τώρα προκύψει στην δική μας περιοχή τέτοιες περιπτώσεις”, επεσήμανε ο Υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου κ Άλκης Κωνσταντόπουλος

Αντιρρήσεις και εξαγορά

Και τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο από την ώρα πολλές από αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως δημόσιες εκτάσεις βρίσκονται στην διαδικασία της εξαγοράς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν εκτάσεις που καλλιεργούνται και δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις με αποτέλεσμα οι επιδοτήσεις να χάνονται.

Παναγιώτης Λάττας (Δασάρχης Πύργου)

«Κάποιοι δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις και χάνουν τις επιδοτήσεις»

«Στον νομό Ηλείας οι δασικοί χάρτες έχουν κυρωθεί μερικώς σε ποσοστό 83% της έκτασης του. Και λέμε μερικώς αφού υπάρχει το υπόλοιπο 17% που δεν έχει κυρωθεί όπου μεταξύ άλλων δεν έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα για τις ζώνες 800 μέτρων γύρω από οικισμούς.

Στους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας το ποσοστό κύρωσης των δασικών χαρτών είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό της Ηλείας αφού οι ζώνες των 800 μέτρων που διαθέτουν είναι λιγότερες.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκτάσεων που καλλιεργούνται και για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν δασικές με συνέπεια οι καλλιεργητές τους να χάνουν τις επιδοτήσεις».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

«Πολλές από αυτές είναι προς εξαγορά»

«Οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν κηρυχθεί ως Δ/Α, δηλαδή πρόκειται για δασικές εκτάσεις που κηρύχθηκαν εκχερσωμένες το 2017, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες εκείνης της χρονιάς. Πρόκειται για κτήματα, χιλιάδων στρεμμάτων που είναι προς εξαγορά αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα, εξαιτίας μίας απόφασης του ΣτΕ που πάγωσε…τις διαδικασίες».

Όλη η επικαιρότητα