Ηλεία

Υπογράφτηκε η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα και την οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού

Ακούστε το άρθρο

Τη σύμβαση μελέτης του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας από τέλος οριοθέτησης (Χ.Θ. 10+564) έως τη γέφυρα Άσπρα Σπίτια (περί τη Χ.Θ. 25+500)», προϋπολογισμού 555.484,05 ευρώ, υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, με τον ανάδοχο του έργου.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά στην εκπόνηση των αναγκαίων ερευνών και μελετών για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και την οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού από τέλος οριοθέτησης (Χ.Θ. 10+564) έως τη γέφυρα Άσπρα Σπίτια και τις εκβολές του Ερυμάνθου της Π.Ε. Ηλείας.

Σκοπός της μελέτης είναι η αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων, η εξασφάλιση επαρκούς διατομής, η οριοθέτηση του ποταμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η διευθέτηση του με επένδυση ή μη των εξεταζόμενων διατομών του, σε μήκος 17 χλμ. περίπου, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος και η αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων και οικισμών, ειδικά στις θέσεις Βρυτάδα, Πεύκα, Καμίνια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Παπαδούς και της εκβολής στον Αλφειό του ποταμού Ερυμάνθου.

Επίσης στο φυσικό αντικείμενο της μελέτης προβλέπεται η προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος και η ανάσχεση των πλημμυρικών κινδύνων προς τις καλλιέργειες, τις αγροτικές οδούς και τους οικισμούς εκατέρωθεν του ποταμού. Ταυτόχρονα η μελέτη θα πρέπει να εξετάσει και άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν τον ποταμό, όπως περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούνται, καταπατήσεις, αμμοχαλικοληψίες κλπ, και να προτείνει συμπληρωματικές τεχνικές μελέτες για την μελλοντική  αντιρρύπανση και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αλφειού.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αποτελεί ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο θέλουμε να προχωρήσει με τους γρηγορότερους ρυθμούς» τόνισε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Όλη η επικαιρότητα