Ηλεία

Υπογράφτηκε η σύμβαση ανάπλασης του οδικού άξονα Πύργος (παλαιά σιδηροδρομική γραμμή) – Άγιος Ιωάννης

Ακούστε το άρθρο

Παρεμβάσεις που αλλάζουν σημαντικά τη φυσιογνωμία του επαρχιακού δικτύου στο τμήμα από τον Πύργο (σιδηροδρομική γραμμή) μέχρι τον Άγιο Ιωάννη προβλέπονται στο έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο (διασταύρωση Αγίου Ανδρέα) έως την είσοδο του Πύργου- Υποέργο: Τμήμα Α», προϋπολογισμού 3.7 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έργο που μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης, καθώς σήμερα Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου.

Στο συγκεκριμένο τμήμα πρόκειται να υλοποιηθούν παρεμβάσεις ανάπλασης των πεζοδρομίων προκειμένου να αξιοποιηθεί ο παρόδιος χώρος για περπάτημα και ποδηλασία, σε συνδυασμό με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην οδό που θα μειώνουν τις υψηλές ταχύτητες, ώστε να αναδειχθεί η λειτουργία αναψυχής της οδού.

Το συνολικό μήκος του τμήματος είναι 3.370 μέτρα, με αφετηρία τη διασταύρωση με τη παλαιά σιδηροδρομική γραμμή στο δυτικό άκρο του Πύργου και πέρας στην είσοδο του Αγίου Ιωάννη , στον Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής, διαδρομή κατά την οποία διαμορφώνονται έξι νέοι κόμβοι, η χωροθέτηση των οποίων έγινε βασικό με κριτήριο τους παρακείμενους οικισμούς και τη παραθαλάσσια ζώνη της υφιστάμενης οδού.

Στο νέο σχεδιασμό της επαρχιακής οδού  με τη προώθηση του έργου «Κατασκευή οδού Λαστεϊκα – παράκαμψη Άγιου Ιωάννη – Κατάκολο» υλοποιείται η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη και σε συνδυασμό με το υπάρχον τμήμα (Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο) δημιουργείται απ’ ευθείας σύνδεση του Λιμένα Κατακόλου με την Ε.Ο Πάτρας – Πύργου, για την άμεση πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία και τους υπόλοιπους προορισμούς της Ηλείας, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο τμήμα της επαρχιακής οδού  Πύργος – Άγιος Ιωάννης, με την ολοκλήρωση του νέου άξονα, θα εξυπηρετεί κυρίως τοπικές συνδέσεις μεταξύ Πύργου – Κατάκολου.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε: «Αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και της κινητικότητας, αλλά και ανάπλαση περιοχών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αποτελούν τον διττό χαρακτήρα ενός σημαντικού ακόμα έργου που προωθείται για την πόλη του Πύργου. Ο στόχος μας για μία καλύτερη και ομορφότερη Δυτική Ελλάδα επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα».

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου

  «Η υπογραφή της σύμβασης, σηματοδοτεί την έναρξη εκτέλεσης ενός σημαντικού έργου, το οποίο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα και φυσιογνωμία της οδού Κατακόλου, από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής έως την είσοδο του Αγίου Ιωάννη. Μιλάμε για έναν πολυσύχναστο δρόμο, που οδηγεί στο τουριστικό λιμάνι του Κατακόλου και συνδέεται άμεσα με την κρουαζιέρα και την μετακίνηση τουριστών.  Ταυτόχρονα, αποτελεί την πιο δημοφιλή περιοχή αναψυχής και άθλησης των κατοίκων του Πύργου, καθώς τα διευρυμένα πεζοδρόμια του χρησιμοποιούνται για περίπατο και ποδηλασία.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης θα διαμορφωθεί μονοδρομημένη λωρίδα ποδηλάτων και ειδική ζώνη κίνησης πεζών και ΑμεΑ, θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί το τμήμα πρασίνου με την φύτευση δέντρων, θα τοποθετηθεί οδοφωτισμός, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση για οχήματα και ποδηλάτες.  Έτσι, θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω ο χαρακτήρας αναψυχής – περιπάτου για τους χρήστες. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα διευκολύνουν σημαντικά τις τοπικές μετακινήσεις των γύρω οικισμών, αποτρέποντας την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων και βελτιώνοντας σημαντικά την οδική ασφάλεια.

Αποτελεί τέλος, ένα σημαντικό έργο υποδομής, τμήμα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού στρατηγικών παρεμβάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας».

Όλη η επικαιρότητα