Πολιτική

Υπουργικό με φόντο Καμμένο και με προϋπολογισμό στην ατζέντα

Ακούστε το άρθρο

Με φόντο την τελευταία κρίση στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, συνεδριάζει αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο.

Αντικείμενο της συνεδρίασης επισήμως είναι ο προϋπολογισμός και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, καθώς υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθει στις επόμενες πρωτοβουλίες.

Μέχρι Χριστούγεννα πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να έχουν ψηφιστεί στη βουλή οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή τα αναδρομικά ενστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών και γιατρών ΕΣΥ, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση ΕΝΦΙΑ.

Όμως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της πρόσφατης κόντρας με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ πρότεινε στην αμερικανική πλευρά εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό με τη συγκρότηση μίας αμυντικής συμμαχίας στα Βαλκάνια στην οποια θα μετείχε και η ΠΓΔΜ αντί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρήσει δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στο Σκοπιανό, καθώς η Ελλάδα δε θα δεχθεί τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε κανένα διεθνή οργανισμό χωρίς αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης, η Τασία Χριστοδουλουπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας έθεσαν στην ΚΕ ερωτήματα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, αν και η κεντρική γραμμή πάντως είναι πως οι δύο εταίροι θα συνεχίσουν μαζί και θα ξαναδουν το θέμα το Μάρτιο όπως προβλεπει η συμφωνία Τσίπρα- Καμμένου.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σήμερα το πρωί σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, επιμένοντας όμως ότι ως κυβερνητικός εταίρος έκανε τη δική του πρόταση για το Σκοπιανό και δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι εκείνος είχε το δικό του plan B αν και δεν το ενέκρινε. Ο κ.Καμμενος σημειωτέον ότι έδειξε ξεκαθαρα πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει πρόταση δυσπιστίας που τυχόν θα καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση Τσίπρα- Καμμένου προσώρας δεν έχει κανονιστεί και εάν δεν βρεθούν κατ ιδίαν νωρίτερα, θα συναντηθούν το αργότερο αύριο στο υπουργικό.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα