Εκπαίδευση

Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Τι θα ισχύσει στα σχολεία και ειδικά στα διαλείμματα

Ακούστε το άρθρο

Μάσκα και στα διαλείμματα ή διαλείμματα στην χρήση μάσκας; Τι θα προβλέπει η ΚΥΑ πουα θα εκδοθεί για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και θα αφορά και τα σχολεία μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Εν αναμονή διευκρινίσεων βρίσκονται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ως προς το τι θα ισχύει στα σχολεία για τη χρήση μάσκας στα διαλείμματα μετά τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4 του χάρτη επικινδυνότητας. Ανάμεσα σ’ αυτές τις ρυθμίσεις θα βρίσκονται και οι διευκρινίσεις για τα σχολεία, κατόπιν της εισήγησης των ειδικών.

Οι μαθητές πάντως θα φορούν μάσκα και στα διαλείμματα – όχι όμως και στο μάθημα της γυμναστικής – ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για «διαλείμματα» στη χρήση της μάσκας από τους μαθητές.

Να μπορούν, δηλαδή, τα παιδιά για κάποιο χρόνο να «ξεκουράζονται» από τη συνεχή χρήση της μάσκας.

Διευκρινίζεται, επίσης, πως ό,τι θα ισχύσει αφορά μόνο τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα πορτοκαλί και κόκκινου συναγερμού και όχι τις «πράσινες» και «κίτρινες».

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χαρακτηριστικά:

Κανονικά συνεχίζεται η λειτουργία των σχολείων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων, αλλά με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους αυτών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4681/22-10-2020.

Αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θεσπίζονται νέα, οριζόντια προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα διαλείμματα των σχολείων που ανήκουν σε περιφερειακές ενότητες της χώρας που έχουν ενταχθεί στο τρίτο (πορτοκαλί) και τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται για την ώρα και η Αττική. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από την Επιτροπή των Επιστημόνων οδηγίες για αποστολή προς τις εκπαιδευτικές δομές σχετικά με τα «διαλείμματα από τη χρήση μάσκας» που μπορούν να τηρούν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι στη φυσική αγωγή (γυμναστική) εξακολουθεί και δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Οι σχολικές μονάδες που παραμένουν κλειστές για προληπτικούς λόγους είναι το 0,25% των σχολικών μονάδων της χώρας, και τα τμήματα το 0,47% των τμημάτων της χώρας. Εξακολουθούν τα κρούσματα να προέρχονται ως επί το πλείστον από έξω από το σχολείο.

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα