Ελλάδα

Υπόθεση Λαγούδη: Αυτοκτονία ή «καν’ το να φαίνεται σαν αυτοκτονία»

Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες εξελίξεις στο θρίλερ της Τριχωνίδας και στον θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη που κάηκε ζωντανή μέσα στο αυτοκίνητό της. Δέκα μήνες μετά σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κατά του γιατρού, η οποία αφορά στον θάνατό της και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, της απόπειρας εμπρησμού και της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις.

Η υπόθεση μπαίνει και πάλι σε πλήρη διερεύνηση, καθώς ενώ η Αστυνομία εκτιμά πως ο θάνατος της 44χρονης μητέρας τριών παιδιών που βρέθηκε την 8η Ιανουαρίου του 2018 νεκρή στην παραλία Φωτμού στη Μυρτιά Τριχωνίδας, ήταν αυτοκτονία, οι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα για καλοστημένο σχέδιο δολοφονίας που πρέπει να ψαχτεί σε βάθος.

Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει όλες τις απόψεις και την εκδοχή που παραθέτει η κάθε πλευρά, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση που, όμως, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και έχει αγγίξει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Μέσα από τη δικογραφία της υπόθεσης αλλά και τα όσα έχουν καταθέσει οι ιδιωτικοί ερευνητές που διορίστηκαν από την οικογένεια Λαγούδη προκύπτουν στοιχεία που πρέπει εκ νέου να αξιολογηθούν προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε κάθε σκοτεινή πτυχή της υπόθεσης και να λυθεί ο γρίφος: Αυτοκτονία ή έγκλημα;

Μέσα από τις τουλάχιστον πέντε καταθέσεις που φέρεται να έδωσε ο γιατρός οι πληροφορίες λένε ότι αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και παραθέτει στοιχεία για το πού βρισκόταν τις κρίσιμες ώρες όταν την Ειρήνη Λαγούδη κατάπιναν οι φλόγες μέσα στο μικρό αυτοκίνητο. Ο δικηγόρος του Στράτος Καράτσαλος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», δεν θέλησε να αναφερθεί στην ποινική δικογραφία κατά του εντολέως του και αρκέστηκε να πει πως επισκέφθηκε την Εισαγγελία και είχε τη διαβεβαίωση ότι το διαβιβαστικό που εστάλη στην ανακρίτρια είναι in rem (κατά παντός υπευθύνου) και όχι προσωποποιημένο.

dikografia

Αστυνομία, ερευνητές και εισαγγελέας 

Η οικογένεια της Ειρήνης Λαγούδη από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι πίσω από τον θάνατό της 44χρονης δεν κρύβεται αυτοκτονία αλλά ένα καλοστημένο σχέδιο εξόντωσής της. Για τον λόγο αυτό κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων δραστών, ενώ ανέθεσαν και σε ιδιωτικούς ερευνητές την αναψηλάφηση των στοιχείων. Ετσι, όπως υποστηρίζουν, βρήκαν ενδείξεις και αποδείξεις που οδηγούν τις έρευνες όχι μόνο στο ενδεχόμενο της ανθρωποκτονίας αλλά και στα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτή. Με τα στοιχεία που κατατέθηκαν φέρεται να υπάρχουν εξελίξεις και σχηματισμός ποινικής δικογραφίας κατά του γιατρού, ενώ όλα δείχνουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την εξιχνίαση της υπόθεσης. 

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η Αστυνομία που ανέλαβε τη διαλεύκανση της περίεργης αυτής ιστορίας αλλά και ο ιατροδικαστής μιλούσαν από την αρχή για ξεκάθαρη αυτοχειρία, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να οδηγούν στην τέλεση εγκληματικής ενέργειας. Μάλιστα αξιωματικοί της Ασφάλειας δείχνουν προβληματισμένοι με τις δικαστικές εξελίξεις και κρατούν επιφυλάξεις για τα στοιχεία που παρουσίασαν ιδιωτικοί ερευνητές για τις συνθήκες θανάτου της 44χρονης γυναίκας. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, λίγες ώρες προτού καεί ζωντανή, η Ειρήνη Λαγούδη επισκέφθηκε βενζινάδικο και αγόρασε περίπου 20 λίτρα πετρέλαιο κίνησης. Από το πετρέλαιο αυτό, όμως, βρέθηκε ελάχιστη ποσότητα στο μπιτόνι και για τον λόγο αυτό οι ερευνητές εκτιμούν πως κάποιος της ζήτησε τα καύσιμα για να την παρασύρει στο ραντεβού και ότι έγινε μετάγγιση από το μπιτόνι σε αυτοκίνητο φιλικού της προσώπου. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ως ασαφές το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, καθώς μάλιστα ερευνήθηκε αυτό το σενάριο και προέκυψε ότι όλοι οι πιθανοί ύποπτοι διαθέτουν αυτοκίνητα που καίνε βενζίνη. Αρα δεν θα την παγίδευαν ζητώντας να τους φέρει πετρέλαιο για το όχημά τους με την πρόφαση ότι έχουν μείνει από καύσιμα, αλλά βενζίνη. 
Επίσης πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι η 44χρονη βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού και μεταφέρθηκε εκ των υστέρων στο πίσω κάθισμα όπου βρέθηκε νεκρή. Αυτό ενισχύεται και από ένα αποτύπωμα μπότας που φέρεται να ανήκε στην Ειρήνη Λαγούδη, το οποίο βρέθηκε στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου. Σύμφωνα πάντα με τον ερευνητή, αυτό ερμηνεύεται ως εξής: η Ειρήνη, μια ψηλή γυναίκα, χτυπούσε με τα πόδια της στην προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί από τους δολοφόνους της. Για τους αστυνομικούς, από την άλλη πλευρά, ερμηνεύεται ως ενστικτώδης κίνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί από τη φωτιά. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το τηλέφωνο της 44χρονης που δεν βρέθηκε ποτέ από την Αστυνομία ο δικηγόρος της οικογένειας έχει δηλώσει: «Μας ενημέρωσαν από το FBI ότι το κινητό είναι κλειστό, ότι εντοπίζουν το στίγμα του σε μια επαρχιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας και μας έδωσαν τη διεύθυνση. Οταν πήγαμε στη διεύθυνση αυτή και διαπιστώσαμε σε ποιον ανήκει, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, αφού ανήκει σε άτομο που ενδεχομένως να συνδέεται με την υπόθεση». Επ’ αυτού οι αξιωματικοί απαντούν πως δεν γνωρίζουν αν τα όσα λέγονται είναι πραγματικά στοιχεία και ότι οι αναλύσεις για τον εντοπισμό σήματος κινητού μέσω των κεραιών δεν μπορούν να έχουν τόσο μεγάλη ακρίβεια σημείου. 

«Εχουμε την αιθάλη εκτός αυτοκινήτου στο τζάμι της πόρτας, πόρτες ανοικτές. Το σημείο όπου βρέθηκε το αυτοκίνητο μέχρι το σημείο όπου είναι η λίμνη είναι 20 με 25 μέτρα, ακόμη και αν δεχτούμε το σενάριο της αυτοχειρίας με τη λογική ότι πάντα ο αυτόχειρας μετανιώνει, θα έπρεπε να ανοίξει τις πόρτες του αυτοκινήτου που ήταν ανοικτές και άνετα θα μπορούσε να πάει στη λίμνη αν είχε πάρει το σώμα της, από εκείνη, φωτιά. Ολα αυτά λοιπόν ο εισαγγελέας τα έχει αξιολογήσει γιατί έχει κάτι περισσότερο απ’ ό,τι έχουμε εμείς, την πλήρη δικογραφία, τις εκθέσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Με εμπιστοσύνη λοιπόν στην Ελληνική Δικαιοσύνη αναμένουμε τα περαιτέρω αποτελέσματα», λέει ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος μάλιστα πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρή η Ειρήνη Λαγούδη.

lagoudi1
Η διερεύνηση της υπόθεσης-θρίλερ ξεκινά πάλι από την αρχή, καθώς, ενώ η Αστυνομία εκτιμά ότι ο θάνατος της 44χρονης ήταν αυτοκτονία, οι δικαστικές αρχές μελετούν την πιθανότητα καλοστημένου σχεδίου δολοφονίας που πρέπει να ψαχτεί σε βάθος

Τι υποστηρίζει ο γιατρός 

Ολα ξεκίνησαν τα περασμένα Χριστούγεννα: η σχέση της Ειρήνης με τον γιατρό περνάει κρίση. Οι δυο τους συναντιούνται στην Αθήνα και εκείνος της λέει ότι η σύζυγός του ξέρει τα πάντα για τη σχέση τους και για τον λόγο αυτό παίρνει την απόφαση να χωρίσουν. Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου τα ίχνη της γυναίκας χάνονται… Γύρω στις 11.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας ο αδελφός της στέλνει SMS στον γιατρό: «Είσαι με την αδελφή μου; Γιατί την ψάχνω!». Αυτός απαντά πως η τελευταία φορά που την είδε ήταν το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας. Τελικά τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου μέσα σε ένα σχεδόν καμένο αυτοκίνητο στη λίμνη Τριχωνίδα ανακαλύπτεται το πτώμα της γυναίκας.

Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ο γιατρός έδωσε αρκετές καταθέσεις και διευκρινίσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες φορές που θυμόταν κάτι πήγαινε μόνος του στην Αστυνομία και τους το έλεγε. Μάλιστα έχει πει ότι δουλεύει σε Αθήνα και Μεσολόγγι ενώ σε μία από τις πολλές καταθέσεις που έδωσε περιέγραψε πού ακριβώς βρισκόταν τις κρίσιμες ώρες που η Ειρήνη Λαγούδη παραδινόταν στις φλόγες, λέγοντας συγκεκριμένα ότι την ώρα του σκηνικού στην Τριχωνίδα κινούνταν από τον Πύργο προς τη Ναύπακτο.

lagoudi2
Το αυτοκίνητο όπου βρέθηκε απανθρακωμένο το σώμα της άτυχης γυναίκας στις όχθες της Τριχωνίδας

Πηγή: protothema 

Όλη η επικαιρότητα