Ζώα Ηλεία

Φασκομηλιά: «Ύποπτα» κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε προβατοειδή

Τα προβατοειδή φέρουν έντονα συμπτώματα.
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στην Νότια Ηλεία και συγκεκριμένα στην Φασκομηλιά της Φιγαλείας καθώς κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής εντόπισαν ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε προβατοειδή κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Οι κτηνίατροι του τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας μετέβησαν την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή και έλαβαν δείγματα προκειμένου να ελεγχθεί αν όντως αν όντως έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη νόσο.

Τα προβατοειδή πάντως φέρουν έντονα συμπτώματα, γεγονός που οδηγεί στην ένδειξη ότι το κοπάδι έχει όντως νοσήσει και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα τα κοπάδια έχουν απομακρυνθεί σε ασφαλές μέρος προκειμένου να αποτραπεί πιθανή διασπορά.

Τι είναι ο καταρροϊκός πυρετός

Ο καταρροϊκός πυρετός (“πονόστομος”) είναι μια ιογενής λοιμώδης ασθένεια των μηρυκαστικών, που μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides. Ο ιός του καταρροϊκού πυρετού ανήκει στο γένος Orbivirus της οικογένειας Reoviridae. Έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα 26 διαφορετικοί πρότυποι του ιού. Ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 7-10 ημέρες . Πιο ευπαθή στην ασθένεια είναι τα πρόβατα τα οποία εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα, ενώ στα βοοειδή και στις αίγες συνήθως η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική.

«Καθαρό» το κοπάδι στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Όσον αφορά τώρα τον 60χρονο από τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων που είχε προσβληθεί από μελιταίο πυρετό με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο του Ρίου, είναι πλέον καλά στην υγεία του και ήδη έχει πάρει εξιτήριο.

Σύμφωνα με την αιματολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο κοπάδι – το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εμβολιασμένο – τα πρόβατα δεν είχαν προσβληθεί από την νόσο, γεγονός που σημαίνει πως ο κτηνοτρόφος προσβλήθηκε από άλλη πηγή μετάδοσης.

Όλη η επικαιρότητα