Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι τέλος Σεπτέμβρη ζητούν οι λογιστές

Ακούστε το άρθρο

Αν και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε πριν τρείς περίπου εβδομάδες οι συζητήσεις για παράταση στις ημερομηνίες υποβολής τους έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους λογιστές να εκτιμούν πως θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει στο να επιλυθούν προβλήματα στα έντυπα Ε1 και Ε2, ενώ οι λογιστές κάνουν λόγο για προβλήματα και στους κωδικούς των τεκμηρίων, τις βεβαιώσεις με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας καθώς και τις βεβαιώσεις επιδομάτων ΟΑΕΔ και άλλων προνοιακών επιδομάτων.

Μιλώντας στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ, ο πρόεδρος Φοροτεχνικών και Λογιστών νομού Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος τόνισε πως «Με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), έχει ζητήσει την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς εκτιμούμε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες θα δυσκολέψουν το έργο των συναδέλφων σε όλη τη χώρα. Επιπροσθέτως, αιτηθήκαμε έως την προτεινόμενη ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, να υπάρξει καθολική απαλλαγή προστίμου προς τους φορολογουμένους.
Δεν αποκλείεται η υποβολή των δηλώσεων να συνεχισθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με λιγότερες δόσεις για τους φορολογούμενους.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη μετάθεση εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο».

Έχουν υποβληθεί 400.000 δηλώσεις έναντι 2,5 εκατ. πέρυσι

Σημειώνεται πως ύστερα από 20 ημέρες έχουν υποβληθεί 401.799 δηλώσεις (περίπου 20.000 ημερησίως κατά μέσο όρο) που αντιστοιχούν σε 539.547 εκκαθαριστικά σημειώματα. Την αντίστοιχη περυσινή ημερομηνία είχαν υποβληθεί 2.451.655 δηλώσεις ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet είχε ανοίξει από τις 15 Απριλίου.
Φέτος παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση τους μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα προβλήματα στο Ε1 και Ε2…

Ο κ. Χαμεζόπουλος πρόσθεσε πως «Σαν λογιστές εντοπίζουμε πολλά προβλήματα τόσο στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, στο έντυπο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και στα έντυπα των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα προβλήματα εντοπίζονται:

-Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών, δηλαδή πέραν της πρώτης και εμφανίζεται αντί της διεύθυνσης του ακινήτου ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.
Στους κωδικούς 735 – 736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών), γίνεται αποδεκτό μόνον το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου) ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον Νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).

-Στους πληροφορικούς κωδικούς του Πίνακα 2 (023-024) δεν δύναται να επιλεγούν κατηγορίες φορολογούμενων που με βάση τα ισχύοντα κριτήρια δεν υπάγονται στην κάλυψη των ηλεκτρονικών πληρωμών & των τεκμηρίων διαβίωσης, π.χ. πληττόμενοι. Συνέπεια του προηγούμενου και της ανυπαρξίας ανάλογου κωδικού ή άλλης ένδειξης είναι η μη εξαίρεση αφενός από την επιπλέον φορολόγηση και κατά συνέπεια την μη απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης

-Στους κωδικούς 049 – 050 δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις Τράπεζες, περιλαμβάνοντας ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. και σε τυχόν ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογούμενου.

-Οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί θα αναρτηθούν στον κωδικό 781 ενώ αφορούν σε πραγματικό εισόδημα και για χρηστικούς λόγους πρέπει να καταχωρηθούν στον κωδικό 617.

– Δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα Επιδόματα του ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας).

-Στο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) πρέπει να προσυμπληρωθεί σε ένα πεδίο το ποσό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω COVID. Για την ορθή απεικόνιση των αποζημιώσεων θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα Μισθώσεων COVID για αρχικές δηλώσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις.

-Στο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Στον υποπίνακα “Αφορολόγητα έσοδα” του πίνακα ΣΤ’ δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τους αρμόδιους φορείς οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID, οι ενισχύσεις πληγέντων κ.λ.π. Επίσης, ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3. Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται αδύνατη εντός της προθεσμίας που έχει δοθεί (17 Ιουνίου 2021) η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα των παγίων δαπανών».

Όλη η επικαιρότητα