Ηλεία

«Φορτώνονται» και άλλα καθήκοντα οι αστυνομικοί – Σημαντικές επισημάνσεις από τον Παν. Ζώντο

Ακούστε το άρθρο

Για σημαντικά ζητήματα με τα οποία έχουν επιβαρυνθεί οι αστυνομικές αρχές πέραν των βασικών καθηκόντων τους, έκανε λόγο κατά την παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης στην ΟΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηλείας Παναγιώτης Ζωντός, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε όλες αυτές τις νέες αρμοδιότητες με τις οποίες έχουν φορτωθεί οι αστυνομικοί.

Ειδικότερα, μιλώντας αρχικά για το θέμα της σύστασης ομάδων της ΕΛΑΣ με σκοπό τη φύλαξη των ΑΕΙ, ο κ. Ζώντος τόνισε πως αντιδρούν στις προσπάθειες που πάνε να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή και εκτιμούν πως ο ρόλος των αστυνομικών δεν είναι να φρουρεί τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τη στιγμή που υπάρχει αστυνόμευση από τα κατά τόπους ΑΤ που υπάρχουν κοντά στα ιδρύματα και μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση έκτακτων γεγονότων. Δεν παρέλειψε ακόμα να εστιάσει και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που δίνει τη δυνατότητα να επεμβαίνει δίχως άδεια σε ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Φάνηκε δε να συμμερίζεται την επιθυμία των φοιτητών για μη αστυνόμευση στα πανεπιστήμια και σημείωσε πως είναι όλοι στην ίδια πλευρά και βασική τους επιθυμία είναι η ανατροπή μιας τέτοιας απόφασης. Εκτιμά πως οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα, έχοντας την εμπειρία, τη δυνατότητα και την οξυδέρκεια να το αναλύσουν και εν τέλει να αποφασίσουν τη μη εμπλοκή της αστυνομίας σε αυτή τη διαδικασία.

Ο ρόλος των αστυνομικών κατά τη μεταφορά ψυχικά πασχόντων

Όσον αφορά το ζήτημα μεταγωγής ψυχικά πασχόντων, ο κ. Ζώντος έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Χρυσοχοΐδη για την άμεση ενασχόλησή του με το ζήτημα και την εύρεση λύσης με την ψήφιση νόμου τον περασμένο Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η εκάστοτε μεταφορά θεραπευόμενου διενεργείται από το θεράποντα ιατρό και με κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα, δηλαδή είτε κάποιο ασθενοφόρο, είτε κάποιο άλλο κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα και όχι με περιπολικό.

Ακόμα, προχώρησε στην αναφορά ενός πρόσφατου περιστατικού μεταφοράς πάσχοντος ψυχικά ανθρώπου από αστυνομικές δυνάμεις, το οποίο έγινε αφότου η νομοθεσία είχε αλλάξει με αποτέλεσμα την αντίδραση των αστυνομικών και την καταγγελία του περιστατικού στην Ένωση. Έπειτα, είπε πως ο ρόλος των αστυνομικών κατά τη μεταφορά θα είναι δευτερεύον, με τον πρώτο λόγο να τον έχει ο θεράπων ιατρός προκειμένου να προσφέρει ότι χρειάζεται στον ασθενή και να υπάρχουν και οι εξειδικευμένες γνώσεις από το γιατρό ή το νοσηλευτή για να μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό του.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ανάλογα περιστατικά να μην επαναληφθούν, μιας και η υποχρέωση των αστυνομικών είναι να υπερασπιστούν τόσο τους ίδιους τους εαυτούς τους όσο και τους πολίτες που βιώνουν μια ιδιαιτερότητα και δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε «βασανιστήρια».

Όλη η επικαιρότητα