Αρκαδία

Φωτιά Αρκαδία: Στη Γορτυνία κάηκε παρθένο δάσος-Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα που πέρασαν από Ηλεία και Μεσσηνία (pics-Vid)

Ανησυχία στους κατοίκους – Επιχειρούν εναέρια μέσα
Ακούστε το άρθρο

Στη Γορτυνία κάηκε παρθένο δάσος, με την καταστροφή να είναι τεράστια.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα βγει εργολαβία οδικού δικτύου για έργα αποκατάστασης των ζημιών. Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να επιχειρούν, τόσο στο μέτωπο της φωτιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια, της Μεσσηνίας, όσο και σε γειτονικό μέτωπο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, που πέρασε στην Αρκαδία από την Μέλπεια.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αποτελούνται από 95 πυροσβέστες με 25 οχήματα με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Κρυονερίου.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά από την Ηλεία που πέρασε στην Αρκαδία και απειλεί χωριά του Δήμου Γορτυνίας.

Όπως μεταδίδει το arcadiaportal, οι φλόγες κινούνται προς τους οικισμούς Καπέλη, Δωδεκάμετρο, Τουμπίτσι, Λιβαδάκι και Νεοχώρι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Επιχειρούν εναέρια μέσα που ρίχνουν νερό σε επικίνδυνα σημεία. Το πύρινο μέτωπο πέρασε από τη Νεμούτα της Ηλείας.

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από νωρίς το πρωί επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς ένα ελικόπτερο, ενώ όπως έχω ενημερωθεί, αναμένονται και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα». Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και μηχανήματα έργου, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την δημιουργία μιας αντιπυρικής ζώνης, ώστε να περιοριστεί η φωτιά».

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, περισσότεροι από οκτώ οικισμοί», ενώ όσον αφορά την πρόκληση ζημιών από την φωτιά, είπε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα».

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν και στο μέτωπο της Μεγαλόπολης που πέρασε από τη γειτονική Μεσσηνία. Επί τόπου βρίσκονται 95 πυροσβέστες, 25 οχήματα με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το e-gortynia.gr

Το μέτωπο της φωτιάς συνεχίζει για μια ακόμα μέρα να καίει ανεξέλεγκτα στη Γορτυνία. Η φωτιά, που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι, προερχόμενη από την Νεμούτα της Ηλείας, , πέρασε μέσα από τα χωριά Ελαία, Νεοχώρι και Χώρα.

Δυστυχώς κάηκαν αρκετά σπίτια στη Χώρα, ενώ στα υπόλοιπα καταγράφηκαν μικρότερες ζημιές. Αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και σε Ράχες, Τουμπίτσι και Δωδεκάμετρο και στη συνέχεια στα χωριά Καστράκι και Φαναράκι.

H νύχτα ήταν πολύ δύσκολη. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς παρέμενε μεταξύ Δωδεκαμέτρου και Τουμπιτσίου. Ευτυχώς οι άνεμοι ευνόησαν και η φωτιά δεν ανέβηκε προς Σταυρί – Ζάβετη – Βούτση. Σήμερα το πρωί 08.08 το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς παραμένει σε αχανή έκταση μεταξύ Χώρας και Ραχών. Εκεί καίει μεγάλες πευκόφυτες εκτάσεις.

Σε πρωινή μας επικοινωνία με το Δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη μας επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Από το πρωί επικοινωνεί με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των ενεργειών.

Σε εξέλιξη είναι η βοήθεια των εναέριων μέσων, που ήδη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού σε επικίνδυνα σημεία, καθώς η συμβολή τους για την κατάσβεση είναι καθοριστική. Ευτυχώς από πλευράς ανέμων η κατάσταση είναι ήπια και αυτό είναι θετικό.

Όμως ο μεγάλος κίνδυνος είναι μην περάσει την Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς τα χωριά Φαναράκι, Καστράκι και Καλλιάνι και εκείθεν προς Ηραία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΡΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Αγαπητοί συγχωριανοί θέλω να σας ενημερώσω οτι λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη τοσο στα διπλανά χωριά αλλα και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο , έκρινα αναγκαίο να δημιουργηθεί άμεσα στην κοινότητα μας μια εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας .

Η ανταπόκριση των κατοίκων και φίλων στο κάλεσμα μου ηταν αμεση και αρκετά μεγάλη , καθως χθες το απόγευμα μαζεύτηκαν στην είσοδο του χωριου άτομα καθε ηλικίας , ορισμένοι με τρακτέρ και αγροτικά με βυτία νερού . Τους ενημέρωσα για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να πάρουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς,εξοπλισμός κατάσβεσης , σημείο συνάντησης ,και συγκέντρωσης σε περίπτωση εκκένωσης , περιπολίες την νύχτα κλπ .

Επίσης τους ανέφερα οτι έχουν υποχρέωση να καθαρίσουν άμεσα τα χόρτα απο τα οικόπεδα εντός του χωριού και να κλαδεψουν τα δέντρα που εξέχουν απο τα κτήματα τους κατα μήκος των αγροτικών δρόμων , σύμφωνα με τις σχετικές ειδοποιήσεις του δήμου μας

.Σε περίπτωση αμέλειας -αδιαφορίας θα κινηθούν οι προβλεπόμενες σχετικές διαδικασίες . Τέλος εύχομαι και ελπίζω να μην ζήσουμε και εμείς την λαίλαπα της πυρκαγιάς για αυτό <<Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν >>

Με εκτίμηση Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Στρίκος Πυρρή 8/8/21

Όλη η επικαιρότητα