Ηλεία

Φωτιά Αρχαία Ολυμπία: Μάχη με τις φλόγες – Επιχειρούν και εναέρια πυροσβεστικά μέσα

Τιτάνια ολονυχτία μάχη για την προστασία της Ολυμπίας
Ακούστε το άρθρο

Ειδικότερα, στην Αρχαία Ολυμπία κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Τα μεσάνυχτα σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες βρέθηκαν στα 500 μέτρα από το μουσείο ωστόσο δεν επεκτάθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκαν στην περιοχή αντιπυρικές ζώνες, ενώ πλέον οι δυνάμεις έχουν διαταχθεί έτσι ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται ήδη στον αρχαιολογικό χώρο για μάχη με τη φωτιά προκειμένου να διασωθεί η κληρονομιά μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, μιλώντας στον εκπομπή του ΑΝΤ1, “Καλοκαίρι Μαζί”, είπε πως υπάρχει αναζοπύρωση στην περιοχή, ενώ ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια η φωτιά να μην περάσει την κορυφογραμμή.

Παράλληλα, έκανε έκκληση να σταλούν και άλλα εναέρια μέσα.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα