Ηλεία

Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αρχαία Ολυμπία: Πολίτες και παραγωγοί θα αποζημιωθούν

Ακούστε το άρθρο

Το ελικόπτερο του Κυριάκου Μητσοτάκη προσγειώθηκε πριν λίγα λεπτά στο γήπεδο των Μακρισίων.

Μόλις έφτασε στο χώρο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Ολυμπίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως κατευθύνθηκε στο συντονιστικό κέντρο” Όλυμπος” όπου θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στα πυρήνα μέτωπα.

Μητσοτάκης: Οι πολίτες που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση με πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας αποτέλεσμα ενός καύσωνα ο οποίος μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα του».

Θέλησε από την πλευρά του να ευχαριστήσει όχι απλά τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής αλλά και τους εθελοντές, τους πολίτες της Ηλείας οι οποίοι αγωνίστηκαν σε απόλυτη συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις για να περιορίσουν στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό τις μεγάλες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους έδωσαν αγώνα να προστατευθεί ο χώρος της Ολυμπίας με αυτόν τον τεράστιο παγκόσμιο συμβολισμό», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η μάχη συνεχίζεται έχουμε ακόμη ενεργά μέτωπα κι αύριο περιμένουμε ακόμη μια δύσκολη μέρα καθώς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους».

Θέλησε να διαβεβαιώσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θέλω επίσης να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση πολιτών που έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται», τόνισε.

Επεσήμανε ότι «δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας».

Ωστόσο, όπως είπε η κατανομή γίνεται με αξιολογικά κριτήρια και «ακολουθούμε τις επιταγές του Κεντρικού Συντονιστικού της Πυροσβεστικής» που έχει συνολική, ολοκληρωμένη εικόνα για τους κινδύνους που εγκυμονούνται σε κάθε φωτιά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια τη σημασία των οργανωμένων εκκενώσεων έτσι ώστε να προστατεύεται το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως για τις εκκενώσεις είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών.

«Όταν γίνεται μια εκκένωση γίνεται για το καλό των πολιτών, για να προστατεύσουμε τις ζωές τους», είπε και πρόσθεσε: «Ας αντιμετωπίσουμε το πολύ δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας» υπογραμμίζοντας πως όταν έρθει ώρα και θα έρθει πολύ σύντομα, η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. «Έχουμε πια ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, το οποίο σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται θα τυγχάνουν αποζημίωσης ώστε να αποκατασταθούν και πάλι και βέβαια οι παραγωγοί μας θα αποζημιωθούν κι αυτοί, είτε για τη σοδειά τους είτε για κατεστρεμμένα δέντρα».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αποζημίωση των πολιτών».

Κλείνοντας επεσήμανε πως εάν υπάρχουν λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο ας έρθουν εδώ να δουν.
Σημείωσε επίσης πως η χώρα έχει εξασφαλίσει 2 δισεκ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας αλλά όπως είπε αυτή την ώρα «προέχει η αντιμετώπιση της κατεπείγουσας κατάστασης που έχουμε μπροστά μας».

Στην ενημέρωση με τον πρωθυπουργό, συμμετέχει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικό Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης,ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,Νεκτάριος Φαρμάκη, ο δήμαρχος Αρχ.Ολυμπίας,Γιώργος Γεωργιόπουλος καθώς και ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας

Στη συνεχεία ο πρωθυπουργός  επισκέφθηκε και επιθεώρησε όλες τις προσπάθειες Πυροπροστασίας στο  χώρο του Μουσείο της αρχαίας Ολυμπιάς

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, αρμόδιοι φορείς του παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα.

«Η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Επίσης τοπικοί φορείς υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης, όταν παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και για την αποφυγή πλημμυρών εκεί που έχουν προκληθεί διαβρώσεις.

Ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή  παρακολουθεί το ενεργό μέτωπο της φωτιάς πάνω από την Διεθνή ολυμπιακή επιτροπή και ενημερώνεται για την κατάσταση

Ανακοίνωση – Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές της Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα