Ελλάδα

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Τριπλό το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια- Κινδυνεύουν εργοστάσια

Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να μαίνεται εδώ και αρκετές ώρες η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Βαρυμπόμπης. Οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν τραγικές στιγμές, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, αφού η φωτιά επεκτάθηκε και κατέκαψε σπίτια.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ωστόσο τα όσα είπε ο Γιώργος Πατούλης είναι ενδεικτικά.

Δείτε την απίστευτη εικόνα της φωτιάς από ψηλά:

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός

Κινδυνεύουν εργοστάσια – Κάηκαν σπίτια στις Αδάμες

Τα τελευταία λεπτά, μάλιστα, έχει φτάσει ανησυχητικά κοντά και στα εργοστάσια των ΒΙΑΝΕΞ και Bo Concept, με τις φλόγες να απέχουν μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις!

Στον οικισμό Αδάμες, όπου κάηκαν σπίτια, υπήρχαν και φιάλες υγραερίου, με συνεχόμενες εκρήξεις.

Δεκάδες απεγκλωβισμοί

Η αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, επισκέπτονταν πόρτα-πόρτα τους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους. Κάποιοι, αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία που με κόπο έχτισαν, ενώ εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους. Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.

Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία.

Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Διακοπές ρεύματος

Από τον Άγιο Στέφανο μέχρι και το Παλαιό Φάληρο, υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή. Οι διακοπές προκλήθηκαν λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση και ενώ προσπαθούσαν για ώρες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΔΗΕ να αποκατασταθεί η βλάβη. Σημειώνεται πως από την αρχή της πυρκαγιάς η Αττική ήταν αντιμέτωπη με χαμηλή τάση ρεύματος.

Εναλλακτικές διαδρομές για την ηλεκτροδότηση των Βορείων προαστείων
Εναλλακτικές λύσεις για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της Αττικής και ειδικότερα των περιοχών στα Βόρεια προάστεια ενεργοποιούνται για το διάστημα που η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται.

Σύμφωνα με την ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών.

Η εικόνα το βράδυ της Τρίτης στο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι ότι έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης προβλέπεται να επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από το ΥΠΕΝ τονίζεται ακόμη ότι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων είναι σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Χάθηκαν περιουσίες

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη και από το απόγευμα της Τρίτης, 03.08.2021, έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ωστόσο τα όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής είναι ενδεικτικά…

Νωρίτερα είχε εκδοθεί και επείγον μήνυμα από το 112 το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας!».

Συνεχείς συσκέψεις

Από νωρίς γίνονταν συσκέψεις υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να γίνει αποτίμηση για όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά της Αττικής έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάνες, το Μορτερό και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας

Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπου προς Αθήνα, διακόπηκε η κυκλοφορία πριν από λίγο στην έξοδο για Καπανδρίτι. Επίσης, κλειστή είναι η Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως οδό Ερυθραίας , Ερυθραίας από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, η Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία, ταβέρνα «Λάμπρος»).

Σε νοσοκομεία κάτοικοι

Εν τω μεταξύ, με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ.

Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, μία μηχανή, ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα