Φωτιά Εύβοια: Εφιαλτικές στιγμές στις Ροβιές – «Στάχτη» σπίτια και περιουσίες (vids)

Share

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στις Ροβιές Ευβοίας, όπου εδώ και λίγη ώρα τη η φωτιά έχει εισβάλει εντός του οικισμού, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς ήδη ακούγονται εκρήξεις σε σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το evima.gr, αστυνομικοί απομακρύνουν με κάθε τρόπο όσους είχαν παραμείνει μέσα στον οικισμό.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Αγίας Άννας επιβεβαίωσε πως έχουν πλέον παραδοθεί στις φλόγες σπίτια μέσα στις Ροβιές.

Νωρίτερα, συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο «ΠΑΡΑΛΟΣ».

Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους απομακρυνθέντες δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το Λιμενικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα.

Έως και αυτή τη στιγμή σκάφη του Λιμενικού περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες παραλίες της Εύβοιας.

Η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από την Τρίτη στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Οι οικισμοί Ροβιές και Παλαιοχώρι έχουν ήδη εκκενωθεί.

Οι Ροβιές είναι παραθαλάσσιο χωριό του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Κατά την ίδια πηγή, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική εξαιτίας των πυκνών καπνών, ενώ μεταξύ των πολιτών που μεταφέρονται στο πλοίο είναι έγκυες μητέρες και μικρά παιδιά.

Σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, ανέφερε:

«Τραγικες οι καταστάσεις που ζούμε. Η καταστροφή είναι τεράστια. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας συμβαίνει».

Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει.

Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια οργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την άμυνα των πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες.

Έκκληση για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, έχει ζητήσει να κηρυχτεί ο δήμος Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάστασης που έλαβε η πυρκαγιά.

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο», τόνισε ο κ. Σπανός

«Στάχτη» σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους

Ήδη από χθες και έχουν γίνει στάχτη σπίτια, περιουσίες και στρέμματα δάσους. Συνεχίζονται οι εκκενώσεις χωριών, ενώ εφιαλτική είναι η κατάσταση αυτήν την ώρα σε Ροβιές, Κουρκουλούς και Δρυμώνα. Στη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα ενώ έχει τρία μέτωπα: ένα προς Ιστιαία-Αιδηψό, ένα προς Ροβιές και ένα προς Κουρκουλούς.

Δύσκολες στιγμές ζουν αυτήν την ώρα οι κάτοικοι στις Ροβιές, καθώς οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία.

Δοκιμάζονται σκληρά Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δάμια και Καλαμούδι
Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. Άλλη εστία είναι στη Δάμια, ενώ υπάρχει μία ακόμη στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει δε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Συνεχείς οι εκκενώσεις χωριών

Για την ασφάλεια των κατοίκων πυροσβεστική και αστυνομία έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Ήδη στις Ροβιές βρίσκεται ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δραματική». Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού και έχουμε υποχρέωση να σώσουμε του ανθρώπους πρώτα απ’ όλα».

Νωρίτερα, οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στο χωριό Κουρκουλοί το οποίο έχουν κυκλώσει οι φλόγες και έχουν εγκλωβίσει μέσα σε αυτό τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό, που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κατασβέσουν το πύρινο μέτωπο. Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

«Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Οι φλόγες κύκλωσαν το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ

Το μεσημέρι απειλήθηκε το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, αλλά μετά την παρέμβαση των πυροσβεστών διασώθηκε. Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκατέλειπαν, δηλώνοντας ότι «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν».

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού», σημείωνε ο ηγούμενος της μονής, μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάχη με το πύρινο μέτωπο

Από το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στο δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα εκκλησιά για εναέρια μέσα καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Τεράστιες εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα. Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχώς άλλαζαν, συνεχώς αυξάνονταν, συνεχώς ξεπερνούσαν τις γραμμές άμυνας. Εκτείνονται από τα χωριά Δρυμώνας και Κουρκούλη ως τους οικισμούς Χρόνια και Σηπιάδα, σε μήκος που σε ευθεία ξεπερνά τα 9 χιλιόμετρα.

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε. Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννης, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, από την πλευρά του πώς «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής.»