Ελλάδα

Φωτιά στα Βίλια: Γιατί δεν στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης από το 112

Ακούστε το άρθρο

Εντύπωση προκαλεί ο λόγος που δεν εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση στα Βίλια ενώ οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, η ενημέρωση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί, και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε ότι δε θα πρέπει να σταλεί μήνυμα για εκκένωση της περιοχής. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και με εναέρια μέσα και με επίγειες δυνάμεις ώστε να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά.

Αυτή την ώρα με το χωριό περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί εκκένωση, αφού δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επομένως η μάχη γίνεται ώστε να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά και γι’ αυτό τον λόγο δεν αποστέλλεται μήνυμα μέσω του 112.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται διαφορετική επιχειρησιακή στρατηγική καθώς αυτό που είδαμε τόσο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όσο και στην Εύβοια, η εντολή προληπτικής εκκένωσης πραγματοποιούταν πολύ νωρίτερα και με τις φλόγες πολύ πιο μακριά απ’ ότι βρίσκεται σήμερα από τον οικισμό των Βιλίων.

Παράλληλα μιλώντας στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική. ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά στα Βίλια έχει παρουσιάσει δραματική εξέλιξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό του πώς κινούνται οι φλόγες λόγω και της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου είναι ότι στις 16.30 πραγματοποιήθηκε τεράστια επιχείρηση και το χωριό σώθηκε στο παρά πέντε, όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος στο OPEN και λίγο μετά τις 17.00 ο άνεμος άλλαξε και πάλι και όπως κατέγραψε η κάμερα του OPEN το πρώτο σπίτι εκτός οικισμού, τυλίχθηκε στις φλόγες.

Πηγή: Ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα