Ελλάδα

Φωτιά στην Κερατέα: Βελτιωμένη η εικόνα – Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Ακούστε το άρθρο

Άλλαξε, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, η ανησυχητική εικόνα που επικρατούσε στα Καλύβια, καθώς η πυρκαγιά, που οδήγησε στην εκκένωση περιοχών και στην κήρυξη του δήμου Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται σε ύφεση. Η βελτιωμένη εικόνα στα Καλύβια παρουσιάστηκε ύστερα από τη μείωση της έντασης των ανέμων, που ήταν αναμενόμενη κατά τις βραδινές ώρες.


Το ενδεχόμενο του εμπρησμού πίσω από τη μεγάλη πυρκαγιά θα ερευνηθεί, καθώς στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Κατά τις απογευματινές ώρες αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου. Το έργο κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίζεται, με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται επί ποδός για ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε και νέο προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 προκειμένου να εκκενωθεί «τώρα» η Ανάβυσσος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι νωρίτερα ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου κήρυξε τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Καλυβίων και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Δήμου, τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας είναι ανοιχτά για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη.

Τις μεσημεριανές ώρες οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού «Ολυμπος» εκεί όπου μέχρι και τώρα καίγονται σπίτια ενώ νωρίτερα οι Αρχές είχαν εκκενώσει τον οικισμό Φέριζα και παράλληλα, εκκενώθηκε οικοτροφείο με 30 παιδιά στην ίδια περιοχή.


Δύο έκτακτα μηνύματα από το 112

Δύο προειδοποιητικά μηνύματα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 έστειλε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το τελευταίο έλαβαν στα κινητά τους οι πολίτες στις 16:45 ώστε να εκκενωθεί η Ανάβυσσος.

Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου.

Νωρίτερα στις 14:30 η ειδοποίηση έλεγε να εκκενώσουν τους οικισμούς «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας» για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Ερευνώνται σενάρια εμπρησμού

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού, για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Κερατέας λόγω της πυρκαγιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή της Φέριζας Κερατέας, λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

Στη Λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα)
Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).

Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

Σημειώνεται ότι λίγο πριν από τις 4:00 η φωτιά είχε φτάσει στη Λεωφόρο Καραμανλή στα 50 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Αναβύσσου, ενώ χτυπούν οι καμπάνες της περιοχής προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο. Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κάτοικοι της περιοχής έχουν βγει στον δρόμο με λάστιχα και καταβρέχουν το σημείο, ενώ υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να προλάβουν τις φλόγες ώστε να μη φτάσουν στα σπίτια.

Έκτακτη Σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης που επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετείχαν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λευρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορούσε να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast, protothema

Όλη η επικαιρότητα