Ηλεία

Φωτιές – Ηλεία: Η «μάχη» της Νεμούτας – Οι κάτοικοι βγήκαν και πάλι μπροστά

Κάτοικοι της Νεμούτας περιγράφουν πως κατάφεραν στο παρά πέντε να σώσουν τα σπίτια τους.
Ακούστε το άρθρο

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοθυσίας και θάρρους, αυτές τις θλιβερές ημέρες που οι φλόγες κατέκαιγαν την Ηλεία, είναι αυτό των κατοίκων της Νεμούτας. 

Μέρα και νύχτα οι κάτοικοι του χωριού, παρατημένοι από την πολιτεία, όπως μας είπαν,  έδιναν ακόμη μια μάχη, πέφτοντας κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά για να σώσουν τις περιουσίες τους και δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, χρησιμοποιώντας τρακτέρ, λάστιχα και κλαδιά.

Κάτοικοι της Νεμούτας, περιγράφουν στην εφ. «Πατρίς», πως κατάφεραν στο παρά πέντε να σώσουν τα σπίτια τους, που δε τα παράτησαν ποτέ, παρά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Πάτερ Χρήστος Αργυρόπουλος: Εφημέριος της Νεμούτας

«Ήταν πολύ δύσκολες οι στιγμές που ζήσαμε.

Οι φλόγες μας πλησίασαν επικίνδυνα. Φέραμε όλοι τα τρακτέρ μας και ότι άλλο είχαμε για να σταματήσουμε τη φωτιά πριν μπει στα σπίτια μας. Γίναμε όλοι μια γροθιά, κάτοικοι και εθελοντές.»

Θεόδωρος Καρκούλιας: κάτοικος Νεμούτας

«Έζησα τον εφιάλτη της ζωή μου. Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από το 2007. Έβλεπα τις φλόγες να έρχονται προς το σπίτι μου και τις σταματήσαμε πριν μπουν στην αυλή. Έμεινα πίσω για να το σώσω, τι άλλο να έκανα; Ευχαριστώ όλο το χωρίο που έτρεξε για να με βοηθήσει, γιατί περισσότερο από όλους, με βοήθησαν οι συγχωριανοί μου.»

Νίκος Σιακούλης: κάτοικος Νεμούτας

«Ήταν αναμενόμενο ότι η φωτιά θα έμπαινε στο χωριό. Δεν είχαμε καμία κρατική βοήθεια από τη λεγόμενη πολιτεία.

Και επειδή έχουμε ξαναζήσει παρόμοια γεγονότα, το 1998 και το 2007, κάναμε έκκληση να έρθουν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, γιατί η πορεία της φωτιάς ήταν ανεξέλεγκτη.

Γιατί αν επιχειρούσαν το πρωί δε θα συνέβαινε αυτή η βιβλική καταστροφή.

Το φυσικό τοπίο της Νεμούτας καταστράφηκε στο σύνολό του και θα χρειαστούν  περισσότερα από είκοσι χρόνια για να επανέλθει.

Οι μεγαλύτερες ζημιές όμως είναι στις καλλιέργειες  και στη ζωική παραγωγή ενώ το επόμενο μεγάλο πρόβλημα θα είναι η διάβρωση του εδάφους.»

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα