Οικονομία

Χάνουν έδαφος βενζίνη – diesel και ανεβαίνουν υβριδικά – ηλεκτρικά

Η βενζίνη παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων στα καινούργια επιβατικά οχήματα όσον αφορά τους πρώτους επτά μήνες του έτους…
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή ενός καινούργιου αυτοκινήτου δεν είναι και η πιο… εύκολη υπόθεση όπως πλέον δεν είναι εύκολη και η απόφαση να επιλέξεις ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιείς.

Η απάντηση στη δεύτερη… σπαζοκεφαλιά έχει να κάνει με τις ανάγκες του οδηγού, αν και τον τελευταίο καιρό ο βομβαρδισμός με την ηλεκτροκίνηση έχει βάλει σε σκέψεις πολλούς υποψήφιους αγοραστές.

α επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 δείχνουν ποιες είναι οι προτιμήσεις αυτών που αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο και ποια είναι η τάση. Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνουμε πως τα κλασικά καύσιμα βενζίνη και diesel φαίνεται πως αρχίζουν να φθίνουν σε απήχηση. Συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, η πτώση μεριδίου στη βενζίνη άγγιξε το 5,9% ενώ αντίστοιχα το diesel έχασε μερίδιο της τάξης του 8,4%. Συγκεκριμένα η βενζίνη από 57,7% έπεσε στο 51,8% ενώ τα οχήματα με καύσιμο το πετρέλαιο από 26,6% βρέθηκαν στο 18,2%, όταν πριν από λίγα χρόνια είχαν φτάσει και το 50% της συνολικής αγοράς!

ΕΕ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις πωλήσεις ηλεκτρικών και βενζινοκίνητων ΙΧ!

Υβριδικά, ρεύμα, φυσικό αέριο, υγραέριο…

Από εκεί και πέρα παρατηρούμε μία στροφή των αγοραστών σε υβριδικά και οχήματα που μπαίνουν στην πρίζα, είτε αναφερόμαστε σε Plug in hybrid (συνδυασμός κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα που φορτίζει τις μπαταρίες από το ρεύμα) είτε σε αμιγώς ηλεκτρικά. Το ποσοστό μεριδίου των υβριδικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 8,9% (21,7% από 12,8%) ενώ τα αντίστοιχα που κινούνται με ρεύμα σημείωσαν άνοδο κατά 4,5% (5,5% από 1,1%). Πτώση παρατηρήθηκε στο φυσικό αέριο κατά 0,5% μονάδα (1,2% από 1,70%), ενώ το υγραέριο από 0,1% ανέβηκε στο 1,6%.

Τα μερίδιο για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 είχα ως εξής:

Βενζίνη: 51,80%
Υβριδικά: 21,70%
Diesel: 18,20%
Επαναφορτιζόμενα: 5,50%
Υγραέριο: 1,60%
Φυσικό αέριο: 1,20%

via

Όλη η επικαιρότητα