Ελλάδα

Χαλάρωση των μέτρων: Τι προβλέπεται για την εστίαση;

Ακούστε το άρθρο

Πρόσω ολοταχώς για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown έχει βάλει η κυβέρνηση.

Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να πιέζει αφόρητα Πολιτεία και επιστήμονες, ωστόσο η κόπωση των πολιτών έχει βάλει στην εξίσωση έναν παράγοντα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: το αυστηρό lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το protothema.gr, οι επιστήμονες αυτή την εβδομάδα θα εξέταζαν τα δεδομένα προκειμένου να μπορέσουν να βρουν δίοδο προς την κανονικότητα. Η σύσκεψή τους θα γίνει την καθιερωμένη ημέρα, την Παρασκευή, όποτε και θα δοθεί στην κυβέρνηση η εισήγηση των επιστημόνων για τα επόμενα βήματα.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο protothema.gr αποδίδουν την αλλαγή αυτή στον προγραμματισμό στην διάθεση να δοθεί παραπάνω χρόνος για την εξέταση των δεδομένων. Μάλιστα όπως λένε χαρακτηριστικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης δημιούργησαν ερωτήματα αφού πρέπει να παρακολουθηθεί περαιτέρω η αύξηση του ποσοστού θετικότητας στα τεστ μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αυτή την στιγμή σχεδιάζεται ένας οδικός χάρτης ο οποίος θα μας οδηγήσει σε άρση ορισμένων από τους περιορισμούς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται μεταφέρουν πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεση επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο σημειώνουν ότι «σταδιακά και με ασφάλεια» θα οδηγηθούμε στην επαναφορά της καθημερινής μας ζωής στην προ της πανδημίας εποχή.

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις για χαλάρωση ορισμένων εκ των μέτρων που ισχύουν.

Τι εξετάζεται να ισχύσει άμεσα
Αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο εξετάζεται η διεύρυνση του ωραρίου στο οποίο επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 19:00 στις 21:00, όπως συμβαίνει και τις καθημερινές. Αυτό θα συμβεί αφενός γιατί πλέον η ημέρα μεγαλώνει και αφετέρου γιατί οι πολίτες συνωστίζονται περισσότερο στις δραστηριότητές τους, όσο λιγότερο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους.
Αντίστοιχα οι σκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να επανεξεταστεί ο περιορισμός της χρήσης του 6 στα SMS στο 13033 που ισχύει σήμερα και αφορά στην χρήση του μόνο εφόσον οι πολίτες μετακινούνται πεζή έτσι ώστε να μπορούν να μεταβούν σε προορισμούς της αρεσκείας τους για περίπατο και αναψυχή χωρίς να είναι απαραίτητο αυτοί να είναι εντός του οικείου δήμου.

Τι εξετάζεται να ισχύσει από τις 22 Μαρτίου
Την ίδια ώρα, από την ερχόμενη Δευτέρα υπάρχουν σκέψεις να επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής με περιορισμούς στους πελάτες εντός του καταστήματος και μόνο με ραντεβού.

Για τα δικαστήρια, ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.

Τι θα αλλάξει από τις 29 Μαρτίου
Μία εβδομάδα μετά, η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με την χρήση του 13032 και με click away. Οι πολίτες που θα θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους θα μπορούν να στείλουν κενό SMS στο 13032 μόνο μία φορά την ημέρα. Οι αποφάσεις παίρνουν αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο λόγω της πίεσης που ασκείται πλέον και στο πεδίο της οικονομίας αλλά γιατί και το λιανεμπόριο έχει αποδείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιους κανόνες του επιβληθούν χωρίς να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών. Στο πλαίσιο αυτό, εάν η πορεία των κρουσμάτων είναι σε θετική κατεύθυνση το επόμενο βήμα θα αφορά στο να επιτραπεί η είσοδος των πολιτών στα καταστήματα. Στον σχεδιασμό αυτό εξετάζονται δύο σενάρια, είτε αυτό του click inside είτε αυτό του να μπει περιορισμός στους πελάτες που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα βάσει των τετραγωνικών.

«Φάκελος» σχολεία
Τα σχολεία είναι ένας «γρίφος» από την αρχή της πανδημίας, αφού η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει διακοπεί χάρις στην τηλεκπαίδευση, οι μαθητές, ωστόσο, έχουν χάσει τα θετικά διά ζώσης εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησής τους στις σχολικές μονάδες. Έτσι, πλέον εξετάζεται να επιστρέψουν μαθητές στις τάξεις τους από τις αρχές Απριλίου, ακολουθώντας αυτή την φορά αντίστροφη πορεία. Αυτό σημαίνει πως πρώτοι θα γυρίσουν οι μαθητές των λυκείων, αφού οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι επόμενες τάξεις.

Μέσα Απριλίου προβλέπεται το άνοιγμα της εστίασης
Για την τρίτη εβδομάδα του επόμενου μήνα εξετάζεται να δοθεί το πράσινο φως και στην επαναλειτουργία της εστίασης, ωστόσο με τους πελάτες να κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια.

via

Όλη η επικαιρότητα