Χωρίς κατηγορία

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού-Ανησυχητική αύξηση κλήσεων για ενδοοικογενειακή βία

*Ανησυχητική η αύξηση κλήσεων στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για ενδοοικογενειακή βία και της κακοποίηση παιδιών.
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα θέματα των αυξημένων κλήσεων από παιδιά κατά το πρώτο  εξάμηνο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιστατικά αφορούσαν τον αυτοκτονικό ιδεασμό, την ενδοοικογενειακή βία και τις εξαφανίσεις παιδιών.

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», οι περισσότερες από τις κλήσεις, σχετίζονταν με καταγγελίες για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, για παιδιά που εκφράζουν αυτοκτονικό ιδεασμό και για εφήβους που πραγματοποίησαν φυγές από το σπίτι τους.

Αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2021, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε:

– 453 παιδιά στον τομέα της Βίας

– 194 παιδιά & 38 ενήλικες στον τομέα της Εξαφάνισης

– 725 παιδιά στον τομέα της Υγείας

– 506 παιδιά με προβλήματα διαβίωσης.

Σύμφωνα, επίσης, με τα ίδια  στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, καταγράφηκε ραγδαία αύξηση στα περιστατικά παιδιών σε κίνδυνο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του  2020.  Συγκεκριμένα, στον άξονα της βίας σημειώθηκε αύξηση:

– 144% στις παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική τη διαχείριση της πανδημίας.

– 27,78% στις παρεμβάσεις πρόληψης σε γονείς/κηδεμόνες με θεματική τη σεξουαλική κακοποίηση

– 41,29% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056, για παιδιά σε κίνδυνο. Ωστόσο, τα ποσοστά αναφορών σεξουαλικής κακοποίησης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά

– 41,38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056 για εφήβους

– 000% στις κλήσεις από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

– 64% στον αριθμό των παιδιών από 0 έως 6 ετών για τα οποία πραγματοποιήθηκε επιτόπια παρέμβαση.

– 81,69% για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται

– 248,89% για παιδιών που εξέφρασαν αυτοκτονικό ιδεασμό

– 25,53% στις επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο

– 53,04% σε διαταραχές (αναπτυξιακές, προσωπικότητας, πρόσληψης τροφής κ.λπ.)

Επίσης, στον άξονα των εξαφανίσεων σημειώθηκε αύξηση:

– 19,75% στις κλήσεις που διαχειριστήκαμε στη Γραμμή 116000

– 12,96% στον αριθμό των παιδιών που εξαφανίστηκαν

– 52,00% στον αριθμό των ενηλίκων που εξαφανίστηκαν

Για την αύξηση των καταγγελιών που αφορούν την παιδική κακοποίηση και τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μίλησε στην εφ. «Πατρίς», ο ψυχολόγος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Στέφανος Αλεβίζος.

«Είναι αλήθεια ότι κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, σημειώθηκε μια στατιστική  αύξηση στις καταγγελίες που έφτασαν στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Δυστυχώς τα στατιστικά αυτά δεν αποτυπώνουν το 100% των περιστατικών. Τα περιστατικά που καταγγέλλονται είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με την πραγματική εικόνα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα θύματα φοβούνται να προχωρήσουν σε κάποια καταγγελία εις βάρος του θήτης τους ή δεν ξέρουν και σε ποιόν να απευθυνθούν».

Αναφορικά με την αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία και παιδική κακοποίηση αλλά και τις αιτίες που το προκαλούν ο κ.Αλεβιζάτος επισήμανε ότι «πρωταρχικό ρόλο στην αύξηση αυτών των περιστατικών, έπαιξε η καραντίνα. Αυτό λειτούργησε αρνητικά για τις ήδη δυσλειτουργικές οικογένειες, καθώς τα μέλη των οικογενειών απομονώθηκαν από το φιλικό ή το εργασιακό τους περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που υπήρξαν θύματα κακοποίησης, καθώς περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας σπίτι, όντας αποκομμένοι από το περιβάλλον του σχολείο ή τον παππού και τη γιαγιά.

Σύμφωνα με τον κ.Αλεβιζάτο, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αφορούν κυρίως ανήλικα παιδιά και χωρίζονται σε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, τα θύματα  είναι μόνο παιδιά, τα οποία δέχονται λεκτική αλλά και σωματική βία, και από τους δύο γονείς. Σε αυτή την περίπτωση και έπειτα από καταγγελία, παρεμβαίνει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών ανηλίκων και έπειτα η αστυνομία και αφού εξεταστεί το περιστατικό, τα θύματα φιλοξενούνται στις δομές του «Χαμόγελου του Παιδιού» όπου τους παρέχεται υλική και φυσικά ψυχολογική υποστήριξη.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα θύματα είναι το παιδί αλλά και η μητέρα. Σε αυτά τα περιστατικά, εκτός από το «Χαμόγελο του παιδιού», επεμβαίνει και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων καθώς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας. Πέρα από την υλική και ψυχολογική υποστήριξη, σε αυτή την περίπτωση παρέχεται και νομική υποστήριξη αλλά και κάποιο διαμέρισμα για τη μητέρα και το παιδί.

Σύμφωνα με στοιχεία από το «Χαμόγελο του παιδιού», το πρώτο εξάμηνο του 2012,  εκφράστηκαν 33  αιτήματα για στήριξη μητέρων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Από τις 33 γυναίκες που κάλεσαν, οι:

– 17 γυναίκες έχουν 1 παιδί

– 10 γυναίκες έχουν 2 παιδιά

– 6 γυναίκες έχουν 3 παιδιά

«Όσον αφορά το προφίλ του θύτη, δε μπορούμε να σκιαγραφήσουμε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα. Έχουμε δει περιστατικά από όλα τα κοινωνικά φάσματα. Τις περισσότερες φορές ο θύτης είχε πρώιμες οικογενειακές εμπειρίες. Γενικά όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σταθερό ψυχολογικό προφίλ για το θύτη», τόνισε ο κ.Αλεβιζάτος.

 

Όλη η επικαιρότητα