Ελλάδα

Χανιά: «Δεν ξέρουμε την αλήθεια για τον θάνατο της 11χρονης Ιωάννας» – Τα θολά σημεία και οι αιχμές

Ακούστε το άρθρο

Αποκλείει την πιθανότητα της αυτοχειρίας ο δικηγόρος της οικογένειας της 11χρονης Ιωάννας, η οποία έχασε πριν από λίγες ημέρες τη ζωή της έπειτα από πτώση σε βραχώδη παραλία στα Χανιά.

Τι λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος της μητέρας της, Απόστολος Λύτρας

«Έκανε πολύ εντύπωση στην μητέρα της 11χρονης πως το κορίτσι απομακρύνθηκε τόσο πολύ από το σπίτι τους» λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας και προσθέτει: «η μικρή έπαιζε και κινούνταν πάντα μπροστά από το σπίτι τους. Δεν πήγαινε μακριά. Προσπαθούμε να βρούμε πώς κατάφερε και απομακρύνθηκε τόσο πολύ. Πώς βρέθηκε σε εκείνο το σημείο; Την οδήγησε κάποιος; Πήρε εντολή; Δεν αποκλείουμε την εγκληματική ενέργεια και την ίδια στιγμή η μητέρα αποκλείει την αυτοχειρία.

Παρά τη δύσκολη οικογενειακή κατάσταση και όσα συνέβαιναν με τον πατέρα της οικογένειας, η Ιωάννα ήταν ένα χαρούμενο κορίτσι».

Ο κος Λύτρας τονίζει ακόμα πως στοιχείο κλειδί στην τραγική αυτή υπόθεση θα είναι – αν βρεθεί- το κινητό του κοριτσιού (ακόμα αναζητείται η συσκευή). «Το κινητό θα μπορούσε να δώσει τη λύση. Μέχρι τότε, η ανάγνωση του
συμβάντος από τον τεχνικό σύμβουλο που όρισε η μητέρα θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο να βρούμε απαντήσεις στο τι τελικά συνέβη».

Σε 5 ημέρες ένα πρώτο πόρισμα

Με τη σειρά του ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Σωκράτης Τσαντίρης τονίζει στο newsit.gr πως πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση η οποία απαιτεί προσεχτικό χειρισμό, δεδομένου ότι πρόκειται για παιδί. Όπως είπε ο ίδιος στο newsit.gr: « το πακέτο του συνδυασμού των εξετάσεων- εις βάθος εργαστηριακές και τοξικολογικές θα το έχω στα χέρια μου σε πέντε ημέρες από τώρα και τότε θα μπορούμε να μιλάμε και για ένα πρώτο πόρισμα. Για την ώρα, κάθε υπόθεση είναι παρακινδυνευμένη».

Σημειώνεται εδώ πως σύμφωνα με το πρώτο ιατροδικαστικό πόρισμα το κορίτσι είχε συντριπτικά κατάγματα στα πόδια κι η εικόνα τους θεωρείται για την ώρα, ένδειξη ότι έπεσε στο κενό κατακόρυφα (με τα πόδια προς τα κάτω) με έλεγχο της πτώσης της.

«Άφαντος ο πατέρας από τη ζωή των παιδιών»

Όσον αφορά το γεγονός της μήνυσης από την πλευρά του πατέρα στη μητέρα της 11χρονης Ιωάννας, ο κος Λύτρας λέει τα εξής: « μιλάμε για έναν πατέρα που είχε να δει τα παιδιά του από το 2019, για έναν πατέρα για τον οποίο
υπάρχει απόφαση να μην πλησιάζει την μητέρα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας, αυτός ο πατέρας ήταν άφαντος από τη ζωή των παιδιών του. Ήταν κακοποιητικός τόσο απέναντι στα παιδιά όσο και στην πρώην σύζυγο».

Σχετικά, τώρα, με την κατηγορία του πατέρα ότι η μητέρα καθυστέρησε να δηλώσει την εξαφάνιση της 11χρονης, ο κος Λύτρας σημειώνει τα εξής: «με το που διαπίστωσε την απουσία της Ιωάννας στις 20.30, η μητέρα ξεκίνησε αμέσως με τον ξάδερφο της να ψάχνει την κόρη της. Ενημέρωσε όντως τις Αρχές το επόμενο πρωί. Πράγματι, θεωρώ πως θα έπρεπε η μητέρα να είχε ενημερώσει την αστυνομία νωρίτερα και να μην αναζητά μόνη της το παιδί».

«Μόνο η Ιωάννα θα μπορούσε να μιλήσει για τον εαυτό της»

Σύμφωνα πάντως με τον Στέφανο Αλεβίζο, ψυχολόγο στο «Χαμόγελο του Παιδιού» μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση είναι υπερβατικό και παραπλανητικό να γίνεται λόγος για αυτοχειρία εξ αιτίας ενός κακοποιητικού/ κακού οικογενειακού περιβάλλοντος. Όπως το θέτει ο ίδιος: « κάποιοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα μπορεί και να αυτοκτονήσουν, πολλοί άλλοι όμως όχι. Η αλήθεια είναι ότι μια κακή οικογενειακή κατάσταση αφήνει έντονο ψυχολογικό αποτύπωμα σε ένα παιδί.

Δεν υπάρχει όμως ‘μπούσουλας’ συμπεριφοράς σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάποια παιδιά χτίζουν άμυνες, για κάποια άλλα λειτουργούν οι προστατευτικές δικλείδες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, κάποια άλλα αρνούνται την πραγματικότητα κ.ο.κ

Ακόμα και η εικόνα που δίνει αυτή τη στιγμή η μητέρα της 11 χρονης είναι η εικόνα της μητέρας και όχι αυτήν που προσδιορίζει την Ιωάννα, όπως η ίδια αντιλαμβανόταν τον εαυτό της και τη ψυχολογική της κατάσταση. Είναι μια
εικόνα ετεροπροσδιορισμού. Λείπει η ίδια η γνώμη του παιδιού. Δεδομένου ότι λείπουν ταυτόχρονα και κομβικά στοιχεία στην υπόθεση, ο καθένας γεμίζει το κενό με ο, τι υπόθεση και σενάριο θέλει. Αν έχει πάντως τελικά συμβεί η
αυτοχειρία, θα πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε χειριστεί τέτοια περιστατικά».

Όλη η επικαιρότητα