Χρήστος Βαλιανάτος: «Μακροπρόθεσμα και διαρθρωτικά μέτρα, αλλιώς… τέλος!»

Share

Για πλήρες αδιέξοδο του αγροτικού κόσμου, μιλά ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Λιγοστά εισοδήματα που… «εξαφανίζονται» μπροστά στην ανάγκη εξόδων για τις καλλιέργειες, οι οποίες δεν αποδίδουν, σε συνδυασμό με την μη υλοποίηση μιας οργανωμένης αγροτικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, οι οποίες θα ενστερνίζεται τα προβλήματα και τις δυσκολίες του αγρότη.

Ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία, έχει  περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί «ανήμπορη» να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί  και να επιβαρύνει τον αγροτικό τομέα, σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται, να βρει τον «βηματισμό» του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή, αφού στην προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης.

Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση, ο οποίος χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για τον νομό Ηλείας είναι τεράστιο», αναφέρει ο κ. Βαλιανάτος.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών βλέπει ότι ακόμα και σε έναν αγροτικό νομό, όπως είναι η Ηλεία, οι νέοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, με ότι αυτό συνεπάγεται:

«Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο, στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.ά..

Εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαθρωτικά μέτρα, το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσουν, θα αποτύχει. Σε ένα δυο χρόνια θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν».