Ηλεία

Συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου Ηλείας: Αγώνας μετ’ εμποδίων

Ακούστε το άρθρο

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στην Ηλεία τις τελευταίες ημέρες, οδήγησε στην κάλυψη και των 18 κρεβατιών που υπάρχουν στην μονάδα που έχει δημιουργηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, αποκλειστικά για ασθενείς του ιού.

Σε μια ακόμη δυσάρεστη είδηση, το πρωί το Σαββάτου είχαμε και την πρώτη διασωλήνωση μιας 78χρονης γυναίκας που αντιμετώπισε σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στη μονάδα ΜΕΘ covid-19.

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί η αύξηση των περιστατικών, ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλείας κος Χρήστος Χριστόπουλος, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών προκειμένου να δοθούν και άλλες κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Πρόκειται περίπου για 40 νέες κλίνες, οι οποίες θα τοποθετηθούν στην ορθοπεδική και στην ουρολογική κλινική του Γενικού νοσοκομείου Πύργου, οι οποίες και μεταφέρονται πλέον από σήμερα στο Γενικό νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Και αν χρειαστούν περισσότερα κρεβάτια, τότε υπάρχει σχεδιασμός για τοποθέτηση κλινών και σε άλλες κλινικές του γενικού νοσοκομείου Πύργου. Για όλη αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση, μίλησε το Σάββατο στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ, ο διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Ηλείας, όπου και γνωστοποίησε όλο το σχεδιασμό που υπάρχει για την αντιμετώπιση αυτού του ιού.

«Υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα»

Για το αν υπάρχει μία αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοιού και στην Ηλεία το τελευταίο διάστημα ο κος Χριστόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά :

«Από τα τεστ που πραγματοποιεί το νοσοκομείο βλέπουμε ότι υπάρχει μία ελαφρά αυξητική τάση, όμως δεν ελέγχονται όλα τα περιστατικά από το νοσοκομείο. Από το κύμα των τελευταίων ημερών εμείς βάλαμε 18 άτομα στην κλινικής covid, που είναι η δυναμικότητα και διασωλήνωσαμε και ένα άτομο που είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας covid. Οι ασθενείς που φιλοξενούνται στην κλινική covid όσο δεν διασωληνώνονται θεωρούνται ότι είναι σε μία μέτρια κατάσταση. Από κει και πέρα η εξέλιξη της νόσου γίνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα θα έλεγα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Τη Δευτέρα το μεσημέρι (σ.σ. σήμερα) θα είναι έτοιμη η νέα κλινική να δεχτεί ασθενείς. Ο προγραμματισμός αφορά τη μεταφορά της ουρολογικής κλινικής και της ορθοπεδικής στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, η χειρουργική θα μείνει εδώ, έτσι εξοικονομούμε περίπου 40 κρεβάτια. Αν υπάρξουν και άλλες ανάγκες θα προχωρήσουμε και σε άλλες κινήσεις αφού δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι τον κόσμο. Η μέριμνα μας είναι να μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα σε όλο τον ηλειακό λαό. Εγώ, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, ο υπουργός έχουμε ως κύριο μέλημα να προστατέψουμε την υγεία του κόσμου».

«Πήραμε 20 νοσηλεύτριες από την Αμαλιάδα και δεν διαμαρτυρήθηκαν…»

Όσον αφορά το αν υπάρχει ενδιαφέρον από νοσηλεύτριες στην Ηλεία για να πάνε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχει έξαρση του ιού ο κος Χριστόπουλος τόνισε.

«Έκανα μία κίνηση πρόσφατα, αφού απέσπασα 20 νοσηλεύτριες από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας στο νοσοκομείο του Πύργου. Οι νοσηλεύτριες ήρθαν αγόγγυστα, δεν διαμαρτυρήθηκαν, δεν έκαναν απολύτως καμία κίνηση, πέραν των συνδικαλιστών οι οποίοι δημιούργησαν το γνωστό σάλο. Εμείς όμως δεν ακούμε κανέναν, βλέπουμε τον κόσμο, προσπαθούμε για αυτόν, θέλουμε το νοσοκομείο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να μπορέσει να πάει μπροστά».

«Αν υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν»

Για την υπόθεση του Ηλείου ασθενή που κινδύνευσε σύμφωνα με ανακοίνωση των Νοσοκομειακών ιατρών η ζωή του, ο κος Χριστόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά είναι σε φάση έρευνας, το διερευνά η διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας, αν προκύψουν κάποιες ευθύνες βεβαίως και θα αποδοθούν. Όμως δεν είναι μόνο αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, που δεν αντικατοπτρίζουν την πλειονότητα των γιατρών, που εργάζεται σκληρά και καθημερινά. Αυτοί εργάζονται, όπως οφείλουμε όλοι μας, για το καλό του κόσμου, όμως υπάρχουν ορισμένες παραφωνίες που χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη της Ιατρικής κοινότητας του νοσοκομείου, κατηγορούν, λοιδορούν, λένε  πράγματα τα οποία για μένα είναι ανεπίτρεπτα».

«Συνάντηση με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου»

Για το αν υπάρχει συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο για να μπουν και ιδιώτες ιατροί στη μάχη κατά του ιού ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Ηλείας ανέφερε :

«Την Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) στις 1:30 έχω μία συνάντηση με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου. Πέραν των άλλων ζητημάτων που θα τεθούν, θα τεθεί και αυτό το θέμα και πιστεύω να υπάρχει μία θετική ανταπόκριση».

«Τώρα δίνουμε μάχη και μετά θα διεκδικήσουμε νέο προσωπικό»

Όσον αφορά τις πιέσεις που μπορούν να υπάρξουν αυτή την δύσκολη περίοδο προς την πολιτική ηγεσία για να ενισχυθεί το νοσοκομείο με νέο προσωπικό και αν έχει καταθέσει προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα, ο κος Χριστόπουλος επισήμανε.

«Βεβαίως. Κάθε μήνα επικαιροποιώ τις απαιτήσεις στο νοσοκομείο, όχι μόνο του Γενικού νοσοκομείου Πύργου, αλλά όλων των νοσοκομείων της Ηλείας. Το Υπουργείο είναι θετικό σε ότι έχω ζητήσει, όπως και η 6η υγειονομική περιφέρεια. Όμως γίνεται ένας πόλεμος και δεν μπορούμε να ζητάμε πράγματα όταν ο πόλεμος είναι μπροστά μας. Είμαστε μέσα στη μάχη, προσπαθούμε για το καλύτερο του κόσμου και μετά θα δούμε όλα τα υπόλοιπα. Τώρα δεν είναι χρόνος διεκδικήσεων, είναι μόνο χρόνος μάχης. Όλοι πρέπει να δώσουν το παρών… Τώρα αν θα το δώσουν όλοι οι υγειονομικοί δεν ξέρω. Εγώ δεν έχω κανένα παράπονο από το προσωπικό του νοσοκομείου, όλοι είναι εκεί για να δουλέψουν για το καλό του ηλειακού λαού».

«Στην αρχή ο αιρετοί ήταν κοντά μας…»

Τέλος για το αν οι αιρετοί και το πολιτικό προσωπικό του νομού στέκονται δίπλα σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλείας ανέφερε σχετικά.

«Ενώ στην αρχή της θητείας μου οι τοπικοί αιρετοί ήταν κοντά μας και μας βοήθησαν, τώρα τελευταία έχουν απομακρυνθεί, δεν ξέρω για ποιο λόγο, ίσως να έχει γίνει αυτό για δικούς τους σκοπούς. Εγώ ζητάω όμως πάντα την συμπαράσταση του ηλειακού λαού και ζητάω επίσης να καταλάβουν ότι εδώ δεν είναι θέμα πολιτικών αντιπαραθέσεων ή θέμα πολιτικών ιδεών. Είναι θέμα υγείας και πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι και όλοι να υπακούμε στις εντολές που μας έρχονται άνωθεν, από την επιτροπή των ειδικών και να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για όλους μας».

Όλη η επικαιρότητα