Ηλεία Συνεντεύξεις

Χριστίνα Χαλιλοπούλου: «Ο χαρακτηρισμός της γύφτισσας με ακολουθούσε για χρόνια»

Ακούστε το άρθρο

«Η καταγωγή μου δεν αποτελούσε πρόβλημα στις εκλογέςαποτελούσε  εμπόδιο μετά, στην αξιοποίησή μου!»

Συνέντευξη  στη Νάντια Μανιάτη

Με τη Χριστίνα Χαλιλοπούλου δεν είχα συνομιλήσει ποτέ μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες όπου γνώρισα έναν εκπληκτικό άνθρωπο, με επιστημονική κατάρτιση, με ευγένεια και με παιδεία που πολλοί από εμάς τους…μπαλαμούς θα θέλαμε να έχουμε.

Είναι όμορφη, με άποψη και μας μιλάει χωρίς αναστολές για το ρατσισμό που έχει βιώσει, για τη σχέση της με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για τον παππού της Δημήτρη, για την τωρινή επιστροφή της στα θρανία προσπαθώντας να πετύχει τους στόχους μιας ακαδημαϊκής καριέρας, για την πειθαρχία και τη συνέπεια που αποκόμισε κατά την εικοσάχρονη παραμονή της στο Λονδίνο και φυσικά για τη συμμετοχή της στην πολιτική και το ρόλο που έπαιξε η καταγωγή της στην μετέπειτα αξιοποίησή της..

Η Χριστίνα είναι ένας όμορφος και ευαίσθητος άνθρωπος, ένα πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, είναι μητέρα δύο παιδιών και για πρώτη φορά λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

 

 

Πώς ασχολήθηκες με την πολιτική ;   

Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο και τη δράση της στα κοινά από την εποχή του παππού μου Δημητρίου Χαλιλόπουλου, έως και τον πατέρα μου Νικόλαο, η ενασχόληση μου με την πολιτική δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς πως γαλουχήθηκα ώστε να αποτελέσω ικανό συνομιλητή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας για την επίλυση ορισμένων θεμάτων κοινωνικής ένταξης και αφομοίωσης των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Μέσα από θέσεις που έχεις υπηρετήσει έχεις υπερασπιστεί τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία,  Ρομά κ.ά. Η πολιτεία είναι πιο ανθρώπινη απέναντί τους ;                                     

Θεωρώ, πως η σημερινή Κυβέρνηση, δείχνει μια πιο συντονισμένη κοινωνική πολιτική για την επίλυση αυτών των πολύ σοβαρών ζητημάτων. Οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν με μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Η φυλή των Ρομά μπορεί να ενσωματωθεί στο σύνολο της κοινωνίας ;   

Εξαρτάται. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν και τα έχουν καταφέρει και υπάρχουν και κάποιοι που πιθανόν να φοβούνται την αλλαγή και ίσως χρειάζονται λίγη βοήθεια παραπάνω από τις κρατικές-κοινωνικές δομές.

Είσαι εντυπωσιακή γυναίκα, με γνώσεις και πλούσιο βιογραφικό, Διεθνολόγος και Νομικός. Έχεις νιώσει αμφισβήτηση ή ρατσισμό ;                                                                           

Δυστυχώς το να είσαι γυναίκα η οποία εκτός από ακαδημαϊκή και επαγγελματική γνώση και εμπειρία, διαθέτει και μια συμπαθητική εικόνα, αυτομάτως σε καθιστά σε θέση  ανταγωνισμού έναντι των άλλων. Φανταστείτε λοιπόν τη δική μου θέση εάν στα προηγούμενα προσθέσουμε και το χαρακτηριστικό της καταγωγής. Οι ανασφαλείς άνθρωποι αρέσκονται στο να περιτριγυρίζονται από υποτελής και διαχείρισιμους ανθρώπους. Ο χαρακτηρισμός της «Γύφτισσας» δυστυχώς με ακολουθούσε για πολλά χρόνια, δίνοντας πάτημα σε πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να σταθούν στην Τσιγγάνικη καταγωγή μου την οποία ουδέποτε έκρυψα, με σκοπό να ανακόψουν την εξέλιξη μου και τη συμμετοχή μου στη πολιτική. Η καταγωγή μου για πολλούς, δεν αποτέλεσε πρόβλημα όταν ήταν προεκλογική περίοδος, αλλά πάντα αποτελούσε εμπόδιο στην αξιοποίηση μου μετέπειτα

 

Τί θυμάσαι από τα χρόνια στο Λονδίνο;                                                                                               

Το Λονδίνο για εμένα είναι το δεύτερο σπίτι μου, έχω ζήσει σχεδόν 20 χρόνια σε ένα περιβάλλον πειθαρχίας και συνέπειας, δύο στοιχεία που με χαρακτηρίζουν και έπαιξαν ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη μου ως  Άνθρωπος και ως Επιστήμονας.

                     ‘’ Όνειρο ζωής η ακαδημαϊκή καριέρα’’

 

Αυτή την περίοδο με τί ασχολείσαι ;   

Πέρα από την δουλειά μου, έχω θέσει κάποιους  προσωπικούς στόχους τους οποίους τα τελευταία χρόνια είχα βάλει σε παύση. Έχω επιστρέψει στα «θρανία» προσπαθώντας να πετύχω μια ακαδημαϊκή καριέρα που για εμένα είναι όνειρο ζωής.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε παρότρυνε να ασχοληθείς με την πολιτική. Έχετε επαφές ;       

Στην Ελλάδα επέστρεψα για να πολιτευτώ κατόπιν προτροπής του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον οποίο μας συνδέει ακόμη και σήμερα μια φιλία. Ήταν ο πρώτος που με εμπιστεύτηκε και στη θητεία του ως Πρόεδρος του κόμματος, άρχισα να ασχολούμαι με την διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής για την ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Τί μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις και τί μπορεί να σε θυμώσει ;                       

Χαμογελάω εύκολα. Θυμώνω δύσκολα, συνήθως με την αλαζονεία και την ψευτιά που υπάρχει στο χώρο της πολιτικής.

Τί σημαίνει για εσένα η Ηλεία και σε ποιο κομμάτι θα ήθελες να τη βοηθήσεις ;   

Η αγάπη μου για την Ηλεία ξεκινά από την οικογένεια μου. Θεωρώ ηθικό χρέος να υποστηρίξω τον ευλογημένο αυτό τόπο και το προσπάθησα μέσα από εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες δεν είχαν το επιθυμητό για εμένα αποτέλεσμα. Είμαι ευγνώμων για τους υπέροχους ανθρώπους που γνώρισα αν και μπορεί να μην ήταν απαραίτητα ψηφοφόροι μου. Πιστεύω πως ο κόσμος αδικεί τον εαυτό του εμπιστευόμενος λάθος ανθρώπους για λάθος λόγους. Άλλωστε οι τελευταίες εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση έρχονται να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα μου.

Σε αποκαλούν «πριγκίπισσα» πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος ; 

Είμαι η Χριστίνα, εγγονή του μπάρμπα Μήτσου. Ο τίτλος του βασιλιά , τιμητικά ανήκει μόνο σε αυτόν. Δεν διεκδικώ κανέναν τίτλο και κανένα παράσημο. Αυτά τα αφήνω σε αυτούς που το έχουν ανάγκη ως απόδειξη της ύπαρξής τους. Για εμένα ευελπιστώ μια μέρα να μιλήσουν τα έργα μου.

Επισκέπτεσαι τον Πύργο ; Τι μνήμες έχεις ;   

Έχω την τύχη να έχω πολλούς συγγενείς με τους οποίους πέρασα υπέροχα καλοκαίρια, πολύ χαρά, πολλά αστεία με πρωταγωνιστή ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο που δυστυχώς μας άφησε νωρίς και δεν ήταν άλλος από τον QUEEN… Για όσους τον γνώρισαν ξέρουν πως ήταν η χαρά της ζωής…

Όλη η επικαιρότητα