Ελλάδα

Χριστούγεννα με lockdown: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μέτρα, μετακινήσεις, ρεβεγιόν, εκκλησίες

Ακούστε το άρθρο

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από ότι τα έχουμε συνηθίσει, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει αλλάξει τις ζωές μας εδώ και πολλούς μήνες.

Ειδικότερα, φέτος το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι με μόλις 9 άτομα, προερχόμενα το πολύ από δύο οικογένειες.

Όσοι μεταβούν σε φιλικό σπίτι για ρεβεγιόν, θα μετακινηθούν στέλνοντας sms με κωδικό 6, ενώ θα στείλουν και sms κατά την επιστροφή, η οποία δεν μπορεί να γίνει μετά τις 10 το βράδυ καθώς έπειτα από εκείνη την ώρα και έως τις 5 π.μ. απαγορεύεται η κυκλοφορία με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για λόγους εργασίας ή υγείας.

Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού.

Υποχρεωτική είναι και η τήρηση κανόνων υγιεινής και συνίσταται να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου.

Πόσα άτομα θα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο τις γιορτές

Σε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο, τις ημέρες των γιορτών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θόδωρος Χρονόπουλος.

Όπως είπε, ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που επιτρέπονται τα τραπέζια (με έως εννέα άτομα), θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας – να μην βεβαιώνεται παράβαση.

Σημείωσε, ακόμη, ότι θα υπάρχουν μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια και σε άλλα σημεία των οδικών δικτύων, ενώ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους σε σπίτια για ενδεχόμενες συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων, θα γίνονται μόνο μετά από καταγγελία πολιτών.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Τα πλέον ασυνήθιστα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών καλούνται να εορτάσουν αύριο οι χριστιανοί στην Ελλάδα, υπό τη σκιά της πανδημίας.

Οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
  • 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα.
  • υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.: 5.000 αστυνομικοί, drones και έλεγχοι στα σπίτια παρουσία εισαγγελέα

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιεί ακόμη πιο αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τόσο σήμερα όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, «εισβάλλοντας» μάλιστα και στο τραπέζι με τη γαλοπούλα, αν υπάρξει καταγγελία για παραβίαση του ορίου των 9 ατόμων.

Σε περιπτώσεις μάλιστα, που διαπιστωθεί ότι έχει στηθεί κάποιο κορονο-πάρτι, πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορούν περίπου 5.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα διενεργούν ελέγχους και θα επιβάλουν πρόστιμα. Επίσης σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα drones για την επιτήρηση περιοχών προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις σε οικίες. Μπλόκα θα υπάρχουν στις κύριες οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου, όπως την Κηφισίας, τη Μεσογείων, την Ποσειδώνος και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Στη Δυτική Αττική, θα υπάρχουν μέτρα με αστυνομική παρουσία σε εκκλησίες, πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους. Σαρωτικοί θα είναι εξίσου οι έλεγχοι σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, αλλά και σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προσπάθειες μετακίνησης εκτός νομών.

Πηγή: Newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα