Ηλεία Υγεία

Χ. Γιαννικούλης (Πρόεδρος Ιατρ. Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας): «Να αναλάβει το κράτος τα έξοδα των τεστ ή το πλαφόν»

Ακούστε το άρθρο

Έντονη είναι η αντίδραση των ιατρών και των ιδιωτικών εργαστηρίων στην απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει πλαφόν στο κόστος που χρεώνουν για μοριακούς ελέγχους και rapid test για κορωνοϊό καθώς εκτιμούν ότι με βάση τα κόστη για τις εξετάσεις αυτές, η διαδικασία θα είναι ζημιογόνος.

Μάλιστα αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι τα εργαστήρια της περιφέρειας σταματούν επί της ουσίας τα τεστ. Να σημειώσουμε ακόμη ότι από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζει ότι η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα και χωρίς διάλογο.

Οι εκπρόσωποι αναφέρουν ότι για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40 ευρώ για το μοριακό test και στα 10 ευρώ το rapid test δεν λήφθηκε υπόψη το κόστος που υπάρχει για την διενέργεια αυτών των ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών επισημαίνουν ότι μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία είχαν διαπιστωθεί, η αγορά εξισορρόπησε, σε μια μέση τιμή της τάξης των 80 ευρώ για τα μοριακά τεστ.

Τονίζουν δε ότι η τιμή εξαρτάται πολύ από τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται και την αξιοπιστία τους και προβληματίζονται γιατί η διατίμηση αφορά στην ιατρική πράξη και όχι στα “εργαλεία” της εξέτασης δηλαδή τα αντιδραστήρια. Τ

έλος να επισημάνουμε ότι αν τα ιδιωτικά διαγνωστικά σταματήσουν να κάνουν τεστ, τότε θα υπάρχει και μια σημαντική απώλεια επιδημιολογικών στοιχείων, καθώς φαίνεται οι εξετάσεις που γίνονται για κορωνοϊό σε αυτά να αποτελούν περί το 30-50% του συνόλου που καταγράφεται στον ΕΟΔΥ.

Χρήστος Γιαννικούλης «Ούτε το κόστος των τεστ δεν καλύπτει το πλαφόν»

Για το σοβαρό αυτό θέμα μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας κος Χρήστος Γιαννικούλης που τόνισε ότι με την απόφαση αυτή της πολιτείας δεν καλύπτεται ούτε το κόστος των εξετάσεων για τους γιατρούς.

«Έχει κάνει ήδη ανακοίνωση για το θέμα ο Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος. Την οποία και εμείς προσυπογράφουμε. Το πλαφόν το οποίο βάζει το Υπουργείο είναι κάτω από το κόστος, δηλαδή οι γιατροί ούτε ανιδιοτελώς δεν μπορούν να κάνουν τα τεστ. Αν θέλουν να το πράξουν αυτό για να βοηθήσουν τον κόσμο, θα πρέπει να βρουν άλλες λύσεις.

Ο Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος έχει προτείνει στο κράτος να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ τα έξοδα για να μπορούν να κάνουν οι πολίτες τα τεστ για τον κορωνοϊό. Είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για το κράτος αν θέλει να βρεθεί κάποια λύση σε αυτό το θέμα. Ή θα μπορούσε το πλαφόν να ήταν σε ένα πιο λογικό επίπεδο για να μπορεί και ο ιατρός όταν έρχεται στο ιατρείο του ο πολίτης να μπορεί να τον εξυπηρετεί»

Όλη η επικαιρότητα