Συνεντεύξεις

Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά: Παράγω σημαίνει συμβάλλω στην οικονομία και διατηρώ την παράδοση

Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργός της ομάδας παραδοσιακών σπόρων Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά

3.500 παραδοσιακούς σπόρους ως τώρα και συνεχίζουμε

Όλο και περισσότερους φίλους και υποστηρικτές κερδίζει η πρωτοβουλία που πήρε πριν από 12 χρόνια η κ. Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά για τη διάσωση, διάδοση και διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων.

Ο αρχικός σκοπός της ήταν να εμπλουτίσει τον κήπο της με παραδοσιακούς σπόρους, έτσι ξεκίνησε συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να εντοπίσει σπόρους αξιοποιώντας παράλληλα και τη δύναμη του διαδικτύου δημιουργώντας την ομάδα «Παραδοσιακοί σπόροι Πύργου Ηλείας», μια πρωτοβουλία που έφερε και τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς η ιδέα της διαδόθηκε γρήγορα σε διάφορες περιοχές.  Σήμερα η διαδικτυακή της ομάδα έχει περισσότερα από 26.000 μέλη και η κ. Βενιζέλου – Ρουβά έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3.500 ποικιλίες φυτών, έχοντας παράλληλα δημιουργήσει και μια τεράστια τράπεζα σπόρων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει σχεδόν 150 ποικιλίες τομάτας σε όλα τα χρώματα και τα μεγέθη, πιπεριές, ποικιλίες καλαμποκιού και πολλά άλλα.

Όλα τα φυτά είναι από παραδοσιακούς σπόρους και αναπτύσσονται με καλλιέργεια φυσική και χωρίς φάρμακα. Όσο για τη φυτοπροστασία και τις ασθένειες καταπολεμούνται και αυτές με φυσικό τρόπο

 Μεγάλο το ενδιαφέρον από τα σχολεία της Ηλείας

Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει το ενδιαφέρον σε σχολεία όπου η κυρία Βενιζέλου – Ρουβά επισκέπτεται και μιλά με τα παιδιά για την αξία διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων από τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα, για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και για την αναδάσωση με σβόλους. Ταυτόχρονα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους σπόρους, δημιουργούν φυτώρια, ακολουθεί το φύτεμα, η καλλιέργεια και η διατήρηση του φυτού.        Ήδη στο 5ο Δημοτικό σχολείο Πύργου και στο 4ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας λειτουργούν και τράπεζες σπόρων.

Ο «σπόρος» συμβάλλει στην οικονομία και στην ελευθερία

Όσο για το όφελος από αυτή την προσπάθεια η δημιουργός της ομάδας παραδοσιακών σπόρων κ. Βενιζέλου-Ρουβά μας είπε« Το όνειρό μου ήταν να συμβάλλω στη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων βοηθώντας την πατρίδα μου. Ο «σπόρος» συμβάλλει στην οικονομία και στην ελευθερία.

Αλλοίμονο στη χώρα που δεν καλλιεργεί αυτά που τρώει..!

Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στα υβρίδια και δεν καλλιεργούν πια τους παραδοσιακούς σπόρους, γιατί όπως είναι γνωστό οι παραδοσιακοί δεν επιδοτούνται.  Η τράπεζα σπόρων της Ελλάδας αλλά και το Ινστιτούτο Κοροίβου στην Ηλεία έπαψαν να έχουν συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια και έτσι οι ιδιώτες κάνουμε ότι μπορούμε. Είναι θετικό και τεράστια ηθική ικανοποίηση γιατί υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν σπόρους και να τους καλλιεργήσουν είτε στον κήπο τους, είτε στη βεράντα τους και να έχουν νόστιμες και υγιεινές σαλάτες με αληθινές παραδοσιακές γεύσεις λαχανικών, κατέληξε…».

Η προσπάθεια είναι καθαρά μια ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν επιδοτείται, ούτε ανήκει σε κάποια ΜΚΟ. Οι σπόροι δεν πωλούνται, ανταλλάσσονται μόνο μεταξύ των μελών της

Όλη η επικαιρότητα