Ηλεία

Γαστούνη: Όλη η αλήθεια για το Σχέδιο Πόλης (vid)

- Αποκαλυπτικές δηλώσεις από τον Κ. Λούρμπα
Ακούστε το άρθρο

Κοινές δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας σε ποιον ανήκει το Σχέδιο Πόλης της Γαστούνης πραγματοποίησαν στο δημαρχείο της πόλης, ο δήμαρχος Πηνειού, κ.Ανδρέας Μαρίνος και πρώην δήμαρχος, κ. Κώστας Λούρμπας.

Ο δήμαρχος Πηνειού, κ. Ανδρέας Μαρίνος, προλογίζοντας τον πρώην δήμαρχο του Δήμου Γαστούνης κ. Κώστα Λούρμπα, δήλωσε: «Το πολυπόθητο ΦΕΚ για το Σχέδιο Πόλης της Γαστούνης είναι ένα πολύ σημαντικό ξεκίνημα για το Δήμο Πηνειού. Πρωτοξεκίνησε με τις μεγάλες προσπάθειες των παλαιότερων δημοτικών αρχών αλλά και με συντονισμένες ενέργειες του σημερινής δημοτικής αρχής και εμού ως Δημάρχου για την εξασφάλιση της υπογραφής του Σχεδίου αλλά και την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ανδρέας Μαρίνος: «Πρόκειται για ένα Σχέδιο Πόλης που αλλάζει τις συνθήκες, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας και θα μετατρέψει τη Γαστούνη σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα δήμου»

Άλλωστε ήταν κάτι που είχα προαναγγείλει προ τριμήνου. Πρόκειται για ένα Σχέδιο Πόλης που αλλάζει τις συνθήκες, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας και θα μετατρέψει τη Γαστούνη σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα δήμου. Κάλεσα καθήκοντος και εγκάρδια τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε το Σχέδιο Πόλης, τον επί τέσσερις τετραετίες δήμαρχο, Κώστα Λούρμπα, τον αυτοδιοικητικό που αναλώθηκε στο να κάνει μελέτες που έχουν αντίκρισμα και όχι να κάνει μελέτες γιατί πρέπει να βολευτούν κάποιοι μελετητές».

Κώστας Λούρμπας: «θεωρώ υποχρέωσή μου να αναγνωρίζω και να επαινώ κάθε σοβαρή προσπάθεια, όπως την δημοσίευση επί τέλους σε ΦΕΚ της αναθεώρησης της Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης του Σχεδίου πόλης Γαστούνης»

Από την πλευρά του ο κ.Λούρμπας πίστωσε την επιτυχία αυτή στο νυν δήμαρχο, κ.Μαρίνο λέγοντας ότι: «o θεσμικός μου ρόλος, ως πρώην Δήμαρχος Γαστούνης, είναι να εκφέρω τη γνώμη μου σε τοπικά θέματα, όταν μου το ζητούν, να επισημαίνω τις άστοχες ή λανθασμένες επιλογές, αλλά και να επαινώ τις σωστές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Με τις εκτιμήσεις και επιλογές της σημερινής δημοτικής αρχής δεν συμφωνώ πάντοτε, αλλά θεωρώ υποχρέωσή μου να αναγνωρίζω και να επαινώ κάθε σοβαρή προσπάθεια, όπως την δημοσίευση επί τέλους σε ΦΕΚ της αναθεώρησης της Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης του Σχεδίου πόλης Γαστούνης, που δίνει τη δυνατότητα με την εφαρμογή του η Γαστούνη να αποκτήσει το πιο σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο».

Το ιστορικό της υπόθεσης

«Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν για το ιστορικό της υπόθεσης, να μάθουν ποιοι ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για τον Πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Λούρμπας και συνέχισε με μια λεπτομερή αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης για το Σχέδιο Πόλης αναφέροντας τα εξής: «για την ολοκλήρωση αυτού του πολεοδομικού σχεδιασμού, εμείς οι προηγούμενοι, τα απολιθώματα, (κατά τη γνώμη ενός με ιδιόμορφο ‘’πολιτικό πολιτισμό’’), μαζί με τους συνεργάτες μας, δώσαμε την ψυχή μας και πετύχαμε από 800 στρέμματα που ήταν το παλιό σχέδιο πόλης Γαστούνης, να το αυξήσουμε κατά 1200 στρέμματα ακόμα και να προχωρήσουμε στη διαδικασία προσαρμογής παλιού και νέου σχεδίου πόλης, δηλαδή στη Μελέτη που τελικά δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Η Μελέτη αυτή πέρασε το 2006 από το ΣΧΟΠ του Νομού, εγκρίθηκε και στάλθηκε στο Υπουργείο για τα περαιτέρω. Τότε υπεύθυνος ήταν ο συμπολίτης Υφυπουργός Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο οποίος είχε ιδιαίτερους λόγους να ενδιαφέρεται και κινήθηκε η διαδικασία έγκρισής του. Αλλά κανείς τότε δεν ενδιαφέρθηκε για την επιτάχυνση. Κατά τη διαδικασία αυτή χρειάστηκε να γίνουν κάποιες διορθώσεις στην περιοχή του ΑΣΟ, επειδή εν τω μεταξύ είχαν αλλάξει ορισμένα νομικά δεδομένα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και παραλείψεις των μελετητών. Αφού έγινε η θετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, η Μελέτη στάλθηκε στο Δήμο για να γίνει μια απλή ανάρτηση, με την αυστηρή εντολή αυτό να γίνει εντός 45 ημερών (έγγραφο Υπουργείου 3954/29-1-2010). Αυτό έγινε το 2009».

Οι οκτώ εγκληματικές παραλείψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής

Ο πρώην Δήμαρχος Γαστούνης, κ. Κώστας Λούρμπας, απαρίθμησε οκτώ σοβαρές παραλείψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τις οποίες «απαξίωσε το θέμα του Σχεδίου Πόλης της Γαστούνης».

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις οκτώ παραλείψεις, οκ.Λούρμπας δήλωσε ότι «κάποιοι λοιπόν, κράτησαν τη Μελέτη 10 χρόνια στο Δήμο, γιατί έβαλαν πάνω απ’ όλα την εκλογική τους επιβίωση και το θεώρησαν ευκαιρία να μην ασχοληθούν με τα ζωτικά συμφέροντα του τόπου. Το απαξίωσαν τελείως!

Έτσι στο διάστημα αυτό:

1) Δεν ενεργήθηκαν τα ΣΧΟΑΠ, που είχαν δημοπρατηθεί.

2) Δεν προωθήθηκαν οι 10 (οι 8 κυρωμένες) πράξεις αναλογισμού, για διάνοιξη όλων των βασικών δρόμων εντός του παλιού σχεδίου πόλης, απαραίτητων για την κυκλοφορία στην πόλη.

3) Δεν προωθήθηκε η διεργασία δημιουργίας νέου Κοιμητηρίου στη Γαστούνη κατά την παρελθούσα 10/ετία, όπως είχε καθοριστεί και η σχετική Μελέτη κοιμάται ακόμα στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δ.Ε. Αυτό θα έχει ως συνέπεια κατά την εφαρμογή του σχεδίου να απενταχθούν 59 οικοδομικά τετράγωνα (όλη η Αγκινάρα και η Καθολική μέχρι την ιδιοκτησία Καπράλου), γιατί κατά το σχετικό Νόμο πρέπει το Κοιμητήριο να απέχει από το τελευταίο σπίτι 250 μέτρα.

4) Δεν στάλθηκε δικηγόρος του Δήμου στο Σ.τ.Ε. όπου εκδικαζόταν μια αδικαιολόγητη καταγγελία των κληρονόμων Μαντά, για κατάργηση τμήματος του κεντρικότερου και σημαντικότερου δρόμου του σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να βγεί μια πρωτόγνωρα αβάσιμη απόφαση σε βάρος του Δήμου. Και όλα αυτά για τρεις ψήφους!

5) Έγινε παρέμβαση στην Πολεοδομική Μελέτη και αφαιρέθηκαν πολλοί Κοινόχρηστοι Χώροι, απαραίτητοι για τη λειτουργία της ζωής στην πόλη, που θα έδιναν την δυνατότητα στο Δήμο μελλοντικά να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις και να αλλάξει τη μορφή της πόλης. Μεταξύ αυτών είναι το πάρκινγκ στο μέσο της κεντρικής αγοράς, που έγινε η πιο αισχρή εκλογική συναλλαγή, η πλατεία δίπλα από το ναό του Αγίου Κων/νου κ.α.

6) Δεν ενεργήθηκε η ένταξη των πρώην Κοινοτήτων της Γαστούνης σε σχέδιο πόλης, παρόλο που είχε ξεκινήσει η διαδικασία, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα ομοιόμορφης ανάπτυξης όλων των οικισμών.

7) Δεν δόθηκε στην Ταμειακή Υπηρεσία κατάλογος οφειλετών από υπεραξίες ιδιοκτησιών, που ωφελήθηκαν από τελειωμένες πράξεις αναλογισμού, όπως απαιτεί η διαδικασία δανειοδότησης του Δήμου από το Τ.Π.Δ. με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η είσπραξη πάνω από 200.000 Ευρώ, που ζημιώνει σημαντικά τα συμφέροντα του Δήμου.

8) Τέλος, η όλη αυτή κωλυσιεργία της 15/ετίας τελικά είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν τα συμφέροντα της πόλης, αφού δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αγοραπωλησίες οικοπέδων, να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, να λυθούν κληρονομικές υποθέσεις και γενικότερα η πόλη να πάει μπροστά».

Στον επίλογο των δηλώσεων του Κώστα Λούρμπα, ο δήμαρχος Πηνειού, κ.Ανδρέας Μαρίνος, είπε με νόημα: «Εμείς στις πέτρες που μας ρίχνουν απαντάμε με έργα, γιατί αν μείνουμε να μετράμε τις πέτρες εκείνων που δεν έχουν να επιδείξουν έργο ή που πληρώνονται από κάποιο φορέα για να είναι στα σπίτια τους και να λιθοβολούν τη δημοτική αρχή, δεν θα φθάσουμε ποτέ στον προορισμό μας. Εμείς έχουμε συμφωνήσει με την κοινωνία να αλλάξουμε τον Δήμο και θα τηρήσουμε την συμφωνία μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και η φιλοδοξία μας».

Όλη η επικαιρότητα