Ελλάδα

Κως: Ο φούρναρης από την Αμαλιάδα που έγινε σύμβολο της Ευρώπης

o_foyrnaris_apo_ton_pyrgo_poy_egine_symvolo_tis_eyropis.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Γεια σου ρε μάγκα» ακούγεται με φωνή βραχνιασμένη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής…

Ο 75χρονος Αμαλιαδίτης Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης που ζει στην Κω και τον μνημόνευσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ανθρωπιά προς τους μετανάστες, μίλησε στην εφ.Πατρίς για τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην Ηλεία, για το μεγάλο ταξίδι στην Αυστραλία και την οικογενειακή παράδοση στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, που τον έκανε πλούσιο αλλά ποτέ δεν ξέχασε από πού και πώς ξεκίνησε…

«Γράψε ότι είμαι από την Αμαλιάδα και γεννήθηκα φτωχός» είναι το πρώτο πράγμα που μας είπε με συγκίνηση και πρόσθεσε «αλλά δούλεψα πολύ και τώρα είμαι διαφορετικά, για αυτό και τώρα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους».

Ο 75χρονος Διονύσης ανατρέχει στο παρελθόν και θυμάται τα «γκρίζα» χρόνια μιας Ελλάδας που έβγαινε τραυματισμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που ακολούθησε.

«Ήμασταν 8 αδέλφια, εγώ ήμουν ο 4ος κατά σειρά. Δούλευα από πιτσιρίκος στο φούρνο του Γίδιαρη στην Αμαλιάδα. Με έστελναν και έβγαζα νερό για να πάρω μια οκά ψωμί» θυμάται ο 75χρονος Διονύσης Αρβανιτάκης και λέει με παράπονο και πίκρα «Έφυγα και γλίτωσα. Στα 13 μου, το 1953, ταξίδεψα στην Αθήνα και πουλούσα κουλούρια σε φούρνο για να ζήσω».

Η Ελλάδα μόλις είχε αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της και να ανορθώνει την οικονομία της, αλλά η κοινωνική δυναμική της μετανάστευσης στο εξωτερικό παρέσυρε και τον νεαρό τότε Διονύση. Άλλοι για Γερμανία, άλλοι για τη μακρινή Αμερική, άλλοι για την επίσης μακρινή Αυστραλία.

Η οικογένεια Αρβανιτάκη σκόρπισε στα  4 σημεία του ορίζοντα. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης επιχείρησε το μεγάλο βήμα το 1957 και πήρε το δρόμο για την Αυστραλία, όπου ήδη ζούσαν οι δύο αδελφές του, και εκεί βρήκε τη Γη της Επαγγελίας.

«Δουλέψαμε, αλλάξαμε, ‘κονομήσαμε και τελείωσε η υπόθεση. Κάναμε καλύτερη ζωή. Οι γονείς μου ήταν αρτοζαχαροπλάστες και εγώ συνέχισα την οικογενειακή παράδοση. Εκεί γνώρισα την Ευαγγελία. Μείναμε 13 χρόνια στην Αυστραλία, ως το 1970, ώσπου αποφασίσαμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα και να στήσουμε τη δική μας επιχείρηση στην Κω απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός μου».

Ο κος Αρβανιτάκης κατάφερε να στήσει ένα δίκτυο φούρνων στην Κω, το οποίο σήμερα διαχειρίζονται τα παιδιά του. «Έχω 4 παιδιά και 9 εγγόνια, τα μισά μου εγγόνια είναι ήδη στο πανεπιστήμιο» δηλώνει με καμάρι στην εφ.Πατρίς.

Παρότι τον απορρόφησε η εργασία, δεν έχει ξεχάσει τη γενέτειρά του και όποτε μπορεί την επισκέπτεται.

«Σπίτια απέκτησα πολλά, αλλά κράτησα το σπίτι μου στην Αμαλιάδα, στην Ευαγγελιστρίας, για να θυμάμαι από πού ξεκίνησα και ότι μεγάλωσα στη φτώχεια. Καταφέρνω και έρχομαι 4-5 φορές τον χρόνο. Άμα πας στην Αμαλιάδα και πεις “Aρβανιτάκης” θα σου πουν για μένα» τονίζει με νοσταλγία ο 75χρονος Διονύσης Αρβανιτάκης και θυμάται την Κουρούτα.

Η ολιγόλεπτη συζήτησή μας ολοκληρώνεται με τον κο Αρβανιτάκη να μας λέει με τρεμάμενη φωνή «Δεν μπορώ να βλέπω παιδί να πεινάει και να τρώει χώμα. Μου θυμίζει τον εαυτό μου μικρό στα χρόνια της φτώχειας…»

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα