Εκπαίδευση

Ξεσηκωμός από τους μαθητές σε 1ο και 2ο Λύκειο Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων και κύμα κινητοποιήσεων έχουν ξεσηκώσει στα Λύκεια της χώρας οι αλλαγές που δρομολόγησε το Υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, βάζοντας απέναντι τους μαθητές.

Χθες στο χορό των καταλήψεων μπήκαν και τα δύο Λύκεια της Αμαλιάδας, το 1ο Γενικό Λύκειο και το 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης, με τους μαθητές να εμφανίζονται αποφασισμένους να προχωρήσουν σε αγώνα διαρκείας μέχρι να εισακουστούν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

‘Τιμωρούν’ τα παιδιά

Βασικό αίτημα των μαθητών, είναι να τροποποιηθεί η απόφαση που ελήφθη και αφορά στην κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων. Μέχρι πέρυσι, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε περίπτωση ασθένειας σε κάποιο μάθημα είχαν το δικαίωμα να λάβουν μέρος σε επαναληπτικές εξετάσεις που γινόντουσαν μετά το πέρας των κανονικών εξετάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας, με μια αιφνιδιαστική απόφαση όπως λένε οι μαθητές, καταργεί τις επαναληπτικές εξετάσεις, στερώντας το δικαίωμα από τα παιδιά ακόμη και να… ασθενήσουν! Επί της ουσίας, εάν κάποιο παιδί ασθενήσει ή για κάποιο λόγο δεν λάβει μέρος στην εξέταση ενός μαθήματος την προβλεπόμενη ημερομηνία, τότε δεν έχει δικαίωμα να το δώσει σε επαναληπτικές εξετάσεις και πρέπει να επανέλθει μετά από ένα χρόνο!

Αυτή η διαδικασία ακολουθείται στα ΕΠΑΛ και τη συγκεκριμένη αδικία που επί σειρά ετών ζητούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να τη διορθώσει το Υπουργείο, όχι μόνο δεν τη διορθώνει αλλά την επεκτείνει και στα Γενικά Λύκεια.

«Όλοι έχουν δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία, σε περίπτωση ασθενείας. Δεν γίνεται να πουν σε ένα παιδί έλα πάλι για εξετάσεις μετά από ένα χρόνο. Είναι σαν να το τιμωρούν γιατί αρρώστησε..» υπογράμμισε ο πρόεδρος του μαθητικού δεκαπενταμελούς συμβουλίου του 2ου ΓΕΛ Αμαλιάδας Βασίλης Αγγελόπουλος.

Και για τις ενδοσχολικές

Εκτός των επαναληπτικών εξετάσεων , οι μαθητές σε όλα τα σχολεία της χώρας συμπεριλαμβάνουν στα αιτήματά τους και την αλλαγή που γίνεται από φέτος και αφορά στη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων. Βάσει της απόφασης, οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξαχθούν φέτος πριν τις Πανελλαδικές, οι οποίες δρομολογούνται να ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου.

Οι μαθητές της Αμαλιάδας θα επιδιώξουν επαφή και με τον Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, προκειμένου να του θέσουν διεξοδικά το θέμα.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές του 2ου Λυκείου Αμαλιάδας διατύπωσαν ένα ακόμη θέμα που τους απασχολεί και δεν είναι άλλο από τη θέρμανση του σχολείου. Τα παιδιά παραπονιούνται ότι τα καλοριφέρ του σχολείου δεν αποδίδουν τα μέγιστα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πετρέλαιο και διαμαρτύρονται γιατί παρερμηνεύτηκε η κίνησή τους όταν επεχείρησαν να επικοινωνήσουν με το Δήμαρχο Ήλιδας για να του εκφράσουν το πρόβλημά τους. Με τον οποίο σημειωτέον δεν κατάφεραν να μιλήσουν, αφού όπως λένε τα παιδιά, ενώ άφησαν το τηλέφωνό τους, ο Δήμαρχος δεν επικοινώνησε μαζί τους.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα