Εκπαίδευση Ηλεία

1ο Γενικό Λύκειο Πύργου: «Προκάτ» …εκπαίδευση 11 χρόνια

Ακούστε το άρθρο

. Αποδείχτηκε πως ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»

. Τo πρόβλημα που χρονίζει και οι ελπίδες για την κατασκευή ενός νέου λυκείου

Γερασμένες και καταπονημένες προκάτ αίθουσες, ακατάλληλες για διδασκαλία.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσπαθούν να κάνουν μάθημα και να ζήσουν το ένα τρίτο και παραπάνω της ημέρας τους στριμωγμένοι σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, που δεν πληρούν βασικούς όρους για την υγεία και την ασφάλεια τους.

Αυτή είναι η «εικόνα» στο 1ο Λύκειο Πύργου, ένα από τα σχολεία της Ηλείας που εξακολουθεί να στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες

Η εφ. «Πατρίς» έχει κατ’ επανάληψη εδώ και χρόνια αναδείξει το πρόβλημα με τις προκατασκευασμένες αίθουσες που τοποθετούνται ως «προσωρινή» πάντα λύση αλλά τελικά μένουν για χρόνια.

Στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και μετά το «μάθημα» της πανδημίας, ήρθε η ώρα η Ηλεία να διεκδικήσει με αξιώσεις την κατασκευή δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων που θα καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολικών μονάδων που στεγάζονται  σε «λυόμενα».

Η μετεγκατάσταση του 1ου Λυκείου Πύργου σε ένα σύγχρονο κτήριο είναι ένα φλέγον ζήτημα που «καίει» πάνω από μια δεκαετία τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τη δημοτική αρχή Πύργου και γενικότερα την κοινωνία του της πόλης.

Δικαίως υπάρχει προβληματισμός και δυσαρέσκεια στις τάξεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς για έντεκα χρόνια τα μαθήματα γίνονται σε λυόμενες αίθουσες.

Το πολύπαθο λύκειο δικαιούται και «ζητάει» μόνιμη στέγαση που θα παρέχει σε μαθητές και καθηγητές το κατάλληλο και σύγχρονο περιβάλλον, όπως απαιτείται στη σύγχρονη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της δημοτικής αρχής στην εφ. «Πατρίς», υπάρχει σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου σχολείου. Σχέδιο που με βάση τις ίδιες πηγές αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί και δε θα μείνει στα χαρτιά όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Η εφ. «Πατρίς» μίλησε με τον πρόεδρο του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών του 1ου Λυκείου Πύργου, Δημήτρη Σπηλιόπουλο, ενώ εκ μέρους της δημοτικής αρχής μίλησαν ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, και ο αντιδήμαρχος παιδείας, Γιάννης Παπαδημητρίου για το σχέδιο που υπάρχει και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει πραγματικότητα η ανέγερση ενός νέου σχολικού συγκροτήματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

«Αγανακτήσαμε με το σαράβαλο»

«Τα λυόμενα έχουν περάσει κατά πολύ την ημερομηνία λήξης τους, με αποτέλεσμα το καθημερινό μάθημα μέσα σε αυτά να είναι επιβλαβές για την υγεία, τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών του σχολείου» λέει στην εφ. «Πατρίς. ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του 1ου Γενικού Λυκείου, Δημήτρης Σπηλιόπουλος.

«Κάθε φορά που βρέχει τα λυόμενα πλημυρίζουν με  αποτέλεσμα αφενός να μη γίνεται μάθημα και αφετέρου προκύπτουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, αφού το νερό τρέχει ακόμα και από τις πρίζες των κλιματιστικών (air-condition), τα οποία χρησιμοποιούνται κάθε μέρα» μας λέει ενώ χαρακτηρίζει «αχρείαστα τα …μερεμέτια»  που γίνονται κατά καιρούς για να λυθούν κάποια από τα προβλήματα, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα επαναπροκύπτουν».

Ο μαθητής της Γ’ Λυκείου, αναφέρθηκε επίσης σε ένα πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στο σχολείο.

Όπως μας είπε: «Πριν από ένα μήνα περίπου το σχολείο μας έκλεισε για μια μέρα καθώς σε μια τάξη όπου βρίσκονταν μαθητές του Εσπερινού σχολείου, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, εντοπίστηκαν ακάρεα πτηνών.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν να μην πάνε για μάθημα την επόμενη μέρα γιατί θα γινόταν απολύμανση και απεντόμωση στο κτίριο.

Αυτό συνέβη γιατί δίπλα από το σχολείο υπάρχουν χωράφια όπου βρίσκονται και πτηνά ή από τις φωλιές των περιστεριών όποτε ήταν εύκολο τα ακάρεα να επεκταθούν μέσα σε μια τάξη.»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

«Η ανέγερση του 1ου ΓΕΛ αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για τη δημοτική μας αρχή»

Την πεποίθησή του ότι επιτέλους θα ανεγερθεί νέο κτιριακό συγκρότημα για την στέγαση του 1ου Λυκείου Πύργου εξέφρασε ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» τονίζοντας ότι ήδη υποβλήθηκε  σχετική πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

« Η πρόσκληση ”ΑΤ-09” του προγράμματος ”Αντώνης Τρίτσης” αφορούσε την προετοιμασία και την ωρίμανση έργων από τους δήμους.

Εμείς λοιπόν, με εντολή του δήμαρχου, Τάκη Αντωνακόπουλου, επιλέξαμε να προτείνουμε στην πρόσκληση αυτή την ωρίμανση των μελετών για την ανέγερση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου.

Για πρώτη φορά λοιπόν ο δήμος Πύργου, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει έτοιμο έναν πλήρη φάκελο, από πλευράς μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων για να ενταχθεί η κατασκευή του σχολείου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η ανέγερση του 1ου ΓΕΛ αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για τη δημοτική μας αρχή. Με την ωρίμανση των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή του, μπαίνουμε σε μια νέα φάση υλοποίησης του έργου, που θα δώσει διέξοδο σε ένα χρονίζον πρόβλημα.»

Γιάννης Παπαδημητρίου, αντιδήμαρχος παιδείας

«Η αρχή έγινε…»

«Η ανέγερση του 1ου Λυκείου Πύργου είναι σχεδιασμένη για να πραγματοποιηθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Πύργου, που βρίσκεται στη βόρεια-ανατολική πλευρά της πόλης και στην ανατολική πλευρά του κεντρικού άξονα της οδού «Αγίου Γεωργίου» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Παπαδημητρίου.

«Το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε αγοραστεί το 2003-2004 προκειμένου να ανεγερθεί εκεί του σχολικό συγκρότημα.

Εδώ και μια δεκαετία περίπου εκκρεμεί αυτή η υπόθεση.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε κινηθεί καμία διαδικασία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Πραγματικά, πρόκειται για ένα κτίριο που θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης του 1ου λυκείου, γιατί όπως γνωρίζετε, εν έτει 2021,υπάρχουν μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε λυόμενα κτήρια.

Όσες προσπάθειες και αν έχει κάνει ο δήμος για να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις των λυόμενων, εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Εμείς, σαν δημοτική αρχή, θεωρήσαμε ως πρωτεύων ζήτημα να βρούμε ένα τρόπο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Εντάξαμε λοιπόν, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» την ανέγερση του 1ου λυκείου Πύργου. Είναι ένα έργο που θα κοστίσει περίπου 700-800 χιλιάδες ευρώ.

Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να θέσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γιατί οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλές.

Εμείς κάναμε όλες αυτές τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου «να μπει το νερό στο αυλάκι» και να ξεκινήσει η ανέγερση.

Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά θεωρούμε ότι θα περάσουμε το σκόπελο της γραφειοκρατίας.

Η αρχή έγινε».

Ο αντιδήμαρχος παιδείας τόνισε πως θα είναι ένα σχολείο με σύγχρονες δομές και θα καλύπτει πλήρως τις στεγαστικές, και όχι μόνο, ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών και θα παρέχει πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη.»

Όλη η επικαιρότητα