Ηλεία

1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Απορρίφθηκε η ονομασία του σχολείου σε «Μανώλης Αγιομυργιαννάκης»

Ακούστε το άρθρο

Από την μια η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας για την ονομασία του 1ου Γυμνασίου Αμαλιάδας σε «Μανώλης Αγιομυργιαννάκης τον περασμένο Μάρτιο, κι από την άλλη η προ ημερών επαναφορά της εισήγησης του 2008 του Σχολικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία επαναεισηγείται την πρόταση για ονομασία του σχολείου σε «Μήτσος Αλεξανδρόπουλος», απορρίπτοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφ. «Πατρίς» σχετικά με την εισήγηση του Σχολικού Συμβουλίου, που ουσιαστικά απορρίπτει – όπως και συνέβη και με απάντηση – την πρόταση για την ονομασία του σχολείου σε «Μανώλης Αγιομυργιαννάκης».

Σύμφωνα με την νομοθεσία, η τελική εισήγηση γίνεται από το Σχολικό Συμβούλιο και πλέον η ονομασία του σχολείου σε «Μανώλης Αγιομυργιαννάκης», δεν θα «προχωρήσει».

Η θέση του σχολείου

Από την πλευρά του σχολείου, στο οποίο απευθύνθηκε η εφ. «Πατρίς», επισημαίνεται ότι για την διαδικασία υπάρχει σχετική νομοθεσία για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια για την επωνυμία των σχολείων.

Για την Πρωτοβάθμια υπάρχει το ΠΔ του 2017, στο οποίο, όπως τονίζεται, στηρίχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για την επωνυμία σχολείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εν προκειμένω για το 1ο Γυμνάσιο.
Ο Δήμος Ήλιδας απέστειλε έγγραφη ενημέρωση στο 1ο Γυμνάσιο στις 11 Μαρτίου για την απόφαση – εισήγηση σχετικά με την ονομασία του σχολείου σε «Μανώλης Αγιομυργιαννάκης», ζητώντας όπως προβλέπεται, και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβουλίου του 1ου Γυμνασίου, το οποίο απαρτίζεται από τον σύλλογο καθηγητών, τα μέλη του συλλόγου γονέων – κηδεμόνων και τριμελή αντιπροσωπεία από την μαθητική κοινότητα του 15μελούς.
Την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σχολικό Συμβούλιο δεν την έκανε δεκτή.

Το ιστορικό…

Ως προς το ιστορικό του θέματος, το 2008, το σχολείο είχε λάβει μια εγκύκλιο από το υπουργείο για να προτείνει ονόματα για την επωνυμία των σχολείων. Τότε, στο 1ο Γυμνάσιο ήταν καθηγητής και ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης!

Τότε τέθηκαν προτάσεις για τρία ονόματα με την εξής σειρά: Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Κώστας Βάρναλης και Νίκος Μπελογιάννης.

Από την πλευρά του 1ου Γυμνασίου, όπως τονίζεται, πάνω στην πρόταση του δήμου και με βάση την νομολογία ενημερώθηκαν και εγγράφως όλα τα μέλη του Σχολικού Συμβουλίου, το οποίο και αποφάσισε να επαναλάβει την απόφαση του 2008 και να μην κάνει δεκτή την απόφαση του δήμου.

Από το 1ο Γυμνάσιο, επισημαίνεται δε, ότι ο δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο, πριν εισαγάγει στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης το θέμα της ονομασίας, θα έπρεπε να έχει ζητήσει την εισήγηση του Σχολικού Συμβουλίου ή του Συλλόγου Διδασκόντων, κάτι που δεν έγινε.

Επίσης το Σχολικό Συμβούλιο και η διεύθυνση του σχολείου είχαν ενημερώσει τον δήμο, την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το σχετικό έγγραφο είχε κοινοποιηθεί και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα, γιατί να προταθεί η ονομασία σε «Μ. Αγιομυργιαννάκης» του 1ου Γυμνασίου, και όχι άλλου σχολείου, όπως για παράδειγμα του 2ου Γυμνασίου που ήταν και διευθυντής πριν από 30 περίπου χρόνια.

Τι απαντά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Αντώνης Πατρινός. Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», ο κ. Πατρινός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Σχολικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου, αφού έλαβαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία και απέρριψαν, επανέφεραν την εισήγηση του 2008 με τα άλλα ονόματα, την οποία και κοινοποίησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Πατρινός, μεταξύ άλλων, μίλησε για απόφαση – εισήγηση του Σχολικού Συμβουλίου, «που ανεσύρθη μετά την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ανέφερε ότι «πράγματι υπάρχει απόφαση του 2008 η οποία «ανεσύρθη» και μας την έστειλε ο κ. γυμνασιάρχης του σχολείου μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια εισήγηση που έγινε πριν 13 χρόνια.

Εμείς, είχαμε την υποχρέωση να διαβιβάσουμε την απόφαση μας στο Γυμνάσιο. Μόνο με την απόφαση του Γυμνασίου θα μπορούσε να υλοποιηθεί η ονομασία. Αν το Σχολικό Συμβούλιο δεν θα συναινούσε σε αυτό, όπως συμβαίνει, δεν θα μπορούσε να γίνει…».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πατρινός δήλωσε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, αποφάσισε να εισηγηθεί προς το Σχολικό Συμβούλιο του 1ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, την ονοματοδοσία του σχολείου σε «Μανώλης Αγιομυργιαννάκης».

Η συναίνεση του Σχολικού Συμβουλίου ήταν νόμιμα απαραίτητη, προκειμένου να συντελεστεί η ονοματοδοσία του σχολείου.

Το σχολείο όταν έλαβε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέσυρε ως είχε δικαίωμα – και κανείς δεν τους το αρνείται αυτό το δικαίωμα – παλαιά απόφαση του 2008, με την οποία προτείνεται η ονοματοδοσία του 1ου Γυμνασίου είτε σε Μ. Αλεξανδρόπουλος, Κ. Βάρναλης ή Ν. Μπελογιάννης.

Εφόσον το σχολείο δεν συναίνεσε και δεν διαβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου για ονοματοδοσία σε «Μ. Αγιομυργιαννάκης», αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που δεν προχωρά πλέον η διαδικασία.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ισχύει. Αν και όποτε το Σχολικό Συμβούλιο αποφασίσει να την διαβιβάσει αρμοδίως, θα μπορεί να προχωρήσει. Η απόφασή μας δεν ανακαλείται».

Όλη η επικαιρότητα