WEB tv Ηλεία Πολιτισμός

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μονόπρακτων: Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι Ερασιτέχνες Αμαλιάδας (vid)

Ακούστε το άρθρο

Με απόλυτη επιτυχία  έληξε το τριήμερο 1ο Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Μονόπρακτων που πραγματοποιήθηκε στα Φιλιατρά  από το «Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο».

Είχαν προσκληθεί 9  θεατρικές  ομάδες από όλη την Ελλάδα . Για διαφόρους λόγους, αλλά κυρίως λόγω των γνωστών συνθηκών που πλήττουν κάποιες περιοχές της χώρας δεν μπόρεσαν να έρθουν 2 θεατρικές ομάδες.

Δίπλα στον «Πύργο Άιφελ»

Την πρώτη μέρα Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ οι ομάδες όλες έδωσαν ραντεβού παρουσία περίπου 150 θεατών στο υπέροχο κατάφυτο πάρκο της «Παναγίας της Βλαχέρνας»  δίπλα από το «Πύργο του Άιφελ» σήμα κατατεθέν των φιλιατρών.

Τα μέλη του Τ.Ε.Θ είχαν διαμορφώσει πολύ όμορφα το χώρο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας τόσο για τους θεατές όσο και για τα μέλη των θεατρικών ομάδων. Τηρήθηκαν με ευλάβεια , όπως ταιριάζει σε ανθρώπους του πολιτισμού, όλα όσα προέβλεπαν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Το δροσερό αεράκι που φυσούσε μαζί με τους ήχους ενός Μουσικού σχήματος  με κιθάρα και ακορντεόν από την Καλαμάτα, έδωσαν φωνή στις παρουσιάστριες του Φεστιβάλ (μέλη του ΤΕΘ) να παρουσιάσουν τις ομάδες στο κοινό. Εκεί μπροστά στη σκηνή η Πρόεδρος του συλλόγου  Iza Bachman  (Ελβετίδα μόνιμη κάτοικος Φιλιατρών)  καλωσόρισε τα μέλη των θεατρικών ομάδων με πολύ ζεστά και φιλικά λόγια. έδωσε την ώθηση για το πρώτο «αγκάλιασμα» των μελών των θεατρικών ομάδων, που μας ένωνε από πριν η ίδια αγνή αγάπη για το  ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ θέατρο.  Ακολούθησαν οι πρώτες παρουσιάσεις θεατρικών μονοπράκτων Παρουσιάστηκαν τα Μονόπρακτα

  • « Οι συνομήλικοι» του Αρκά από το ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ«ΡΕΦΕΝΕ»
  • «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» του Λ. Πιραντέλο από το «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ»
  • «Καλημέρα σας γιατρέ» του Χοσέ Λουίς Αλόνσο ντε Σάντος από το «Τ.Ε.Θ»

Η βραδιά έκλεισε σε μια υπέροχη ταβέρνα με παραδοσιακά Τριφιλιακά εδέσματα. Εκεί τα μέλη των ομάδων ανακατευτήκαμε στα τραπέζια και γίναμε όλοι ένα σε ένα πολύ ζεστό  κλίμα με την υπέροχη φιλοξενία του ΤΕΘ. Γνωρίστηκαν οι ομάδες, μάθαμε ο ένας τον άλλον , μιλήσαμε για τις δουλείες μας και κάπου τις πρωινές ώρες ξέραμε πια ότι εκεί μας είχαν φέρει  η αγάπη μας  για τα ίδια πράγματα.

Την επόμενη μέρα το πρωί το ΤΕΘ μας είχε ετοιμάσει μια ξενάγηση σε τοπικές ομορφιές και μνημεία στα γύρω χωριά.

Η δεύτερη μέρα πληροφορηθήκαμε ότι είχε ήδη κλείσει από θεατές που πληροφορήθηκαν από τους φίλους τους τα όσα έγιναν το προηγούμενο βράδυ. Οι διακόσιες και πλέον καρέκλες δεν έφτασαν για να καθίσει ο κόσμος και  αρκετοί κάθισαν σε πεζούλες  και παγκάκια  που υπήρχαν στο χώρο.

Την δεύτερη μέρα 29/8/2020 παρουσιάστηκαν τα μονόπρακτα

  • «je t’ aime» του Ηλία Φλωράκη από το «Τ.Ε.Θ
  • «Τα καλύτερα έ(ρ)πονται» της Μαρίας Κίτρα από την ομάδα της Αμαλιάδας «ερασιΤΕΧΝΕΣ»
  • «Η ζωή είναι ωραία» του Αχιλλέα Αρχοντή από το θεατρικό τμήμα του «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΎ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ»
  • «Ο τρελός» του Νίτσε . Τιμητική συμμετοχή από τον μεγάλο ηθοποιό ΝΙΚΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ

 

Εντυπωσίασαν οι Ερασιτέχνες

Η μαύρη κωμωδία των «ερασιτεχνών» από την Αμαλιάδα συγκίνησε αλλά χάρισε και πολύ γέλιο στους θεατές και έκανε πολλούς από αυτούς να αναζητούν  τους ηθοποιούς Αργυρώ Αντωνοπούλο, Γιάννα Γούναρη, Ελένη Σκορδίλη, Χαρά Μπέκιου, τον  Μουσικό Μάκη Λούντζη και τον σκηνοθέτη Χάρη Κότσιφα για να τους συγχαρούν, ρωτώντας μάλιστα και πολλά πράγματα. Η Χαρά των παιδιών από την Αμαλιάδα ήταν μεγάλη και πήραν μεγαλύτερη δύναμη, όταν στο κοινό είδαν μερικά  μέλη της θεατρικής μας ομάδας που ήρθαν από την Αμαλιάδα  και μία από την Τρίπολη  και φίλοι της ομάδας από τον Πύργο να μας στηρίξουν.

Μετά το τέλος των παραστάσεων έγινε απονομή αναμνηστικών και δώρων από τοπικές επιχειρήσεις από το ΤΕΘ σε όλες τις ομάδες.  Οι «ερασιΤΕΧΝΕΣ» της Αμαλιάδας με τη σειρά του πρόσφεραν τιμητική πλακέτα στο ΤΕΘ και δώρα από τοπικά προϊόντα που μας προσέφερε η εταιρεία  των αδελφών «ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΙ» που δραστηριοποιείται στην συσκευασία τοπικών προϊόντων στο Χάβαρι, τους οποίους θερμώς ευχαριστούμε καθώς και τον Βασίλη Καψή, Καλλιτεχνικό Δ/ντη  του Δ. Ηλιδας για την βοήθειά του.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο σε παραλιακό μαγαζί της Κυπαρισίας.

Χάρης Κότσιφας: «Εμπειρίες και αγάπη»

Την Κυριακή στο υπέροχο πάρκο της Παναγίας Βλαχέρνας όλα τα μέλη των ομάδων καθισμένοι σε ένα κύκλο συζήτησαν μέχρι αργά το μεσημέρι για το ερασιτεχνικό Ο σκηνοθέτης της ομάδας «ερασιΤΕΧΝΕΣ» Χάρης Κότσιφας δήλωσε: «Γυρίσαμε γεμάτοι. Γεμάτοι εμπειρίες, γεμάτοι αγάπη από το ΤΕΘ και τις άλλες ομάδες , γεμάτοι όμορφα συναισθήματα, γεμάτοι πείσμα για την συνέχεια. Κάναμε σε πολύ μικρό διάστημα νέες γνωριμίες και βάλαμε τις βάσεις για πολύ δυνατές φιλίες μεταξύ των μελών όλων των ομάδων. Το ερασιτεχνικό θέατρο ενώνει και τέτοιες εκδηλώσεις το κάνουν πιο δυνατό.

Ευχαριστούμε Θερμά όλα τα παιδιά του ΤΕΘ αλλά περισσότερο το Γιάννη Αλεξανδρόπουλο , σκηνοθέτη της ομάδας και την Ιζαμπέλα Μπαχμαν  πρόεδρο του συλλόγου που ήταν οι ψυχές αυτού του φεστιβάλ» .

Όλη η επικαιρότητα