Υγεία

10+1 tips για να προσέξεις την μέση σου όταν κάθεσαι

Δέκα συν μία συμβουλές για να φροντίσεις σωστά τη μέση σου, όταν κάθεσαι σε μια καρέκλα (ή έναν καναπέ) με τις ώρες.
Ακούστε το άρθρο

Η καρέκλα γραφείου πιθανότατα είναι το «αξεσουάρ» σπιτιού που «φορέθηκε» περισσότερο από καθετί τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο λόγω πανδημίας και τηλεργασίας, αλλά επειδή η ζωής μας έχει γίνει πλέον καθιστική. Είτε για λόγους εργασίας είτε για λόγους ψυχαγωγίας, οι ώρες που περνάμε σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ αυξάνονται διαρκώς.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν προσέχουμε τη στάση του σώματός μας όταν καθόμαστε, με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

«Ο πόνος στη μέση είναι η πιο κοινή μυοσκελετική πάθηση στον κόσμο, με περίπου 577 εκατομμύρια περιπτώσεις ανά πάσα στιγμή. Αυτό τον καθιστά ένα από τα κύρια προβλήματα δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες τους», αναφέρει ο David Byfield, Καθηγητής στη Σχολή Υγείας, Αθλητισμού και Επαγγελματικής Άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας.

Τα καλά νέα είναι ότι η φροντίδα της μέσης είναι μια σχετικά απλή και οικονομική υπόθεση: τακτική άσκηση, υγιές σωματικό βάρος, καλές συνήθειες ύπνου. Υπάρχουν, όμως, μερικές ακόμα συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για την προστασία της.

Κινούμαστε ακόμα κι όταν καθόμαστε

Όταν πρόκειται για την ιδανική καθιστή θέση, δεν υπάρχει μια λύση για όλους. Αυτό που φαίνεται να ισχύει γενικά, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Applied Ergonomics, είναι ότι τα άτομα που δεν αλλάζουν θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από πόνο στη μέση. Δεύτερη έρευνα στο περιοδικό Ergonomics αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν πόνο στη μέση δεν κάθονταν διαφορετικά από τους υπολοιπους, αλλά κινούνταν λιγότερο όσο ήταν καθισμένοι (δυναμική καθιστή στάση). Με άλλα λόγια, μια σημαντική συβουλή είναι να κάνετε ακόμα και μικρές κινήσεις την ώρα που κάθεστε, όπως το να σταυρώνετε τα πόδια σας και να τα ξεσταυρώνετε τακτικά.

«Όπου κι αν κάθεστε –στο σπίτι ή στο γραφείο– είναι σημαντικό να κινείστε τακτικά. Θα αποκομίσετε σημαντικά οφέλη αν περιορίσετε τον χρόνο που μένετε ακίνητοι», λέει ο Byfield.

10 συμβουλές για την φροντίδα της μέσης

  1. Αναπνέουμε από το στομάχι.
  2. Καθόμαστε στην άκρη της καρέκλας.
  3. Στο σπίτι, επιλέγουμε μερικές φορές να καθόμαστε στο πάτωμα αντί για καρέκλα ή καναπέ.
  4. Όταν καθόμαστε σταυροπόδι, αλλάζουμε θέση και πόδι τακτικά (ενώ αποφεύγουμε να μένουμε σε αυτή τη στάση παρατεταμένα).
  5. Φροντίζουμε να σηκωνόμαστε από την καρέκλα κάθε 20 λεπτά.
  6. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό, για να βοηθήσουμε τη λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων.
  7. Κατά διαστήματα ανοίγουμε τα πόδια προς τα έξω, για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την κινητικότητα του ισχίου.
  8. Δουλεύουμε σε όρθια θέση.
  9. Αφιερώνουμε χρόνο για να εκτελέσουμε ασκήσεις ή διατάσεις που βελτιώνουν το εύρος κίνησης του ισχίου.
  10. Κάνουμε γιόγκα και pilates για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας.

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα