Life

10 χρυσοί κανόνες για γυμναστείς σωστά

Ακούστε το άρθρο

Θες να δεις διαφορά στο σώμα σου αλλά σε μπερδεύουν όλες οι συμβουλές που βλέπεις κατά καιρούς στο internet; Νιώθεις πως η προπόνηση που κάνεις σε κουράζει υπερβολικά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα; Απογοητεύεσαι από την πρόοδό σου και σκέφτεσαι να τα παρατήσεις;

Τα πράγματα στον μαγικό κόσμο της εκγύμνασης είναι – σχετικά- απλά.

Κράτα σημειώσεις.

Μείνε στα βασικά

Οτιδήποτε σύνθετο δεν είναι απαραίτητα και πιο αποτελεσματικό. Μην επηρεάζεσαι από το τι βλέπεις σε βίντεο, μην θεωρείς πώς οτιδήποτε περιλαμβάνει φαντεζί εξοπλισμό θα σου δώσει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι βασικές ασκήσεις και κινήσεις είναι αυτές που θα σε συντροφεύουν πάντα στον δρόμο προς την επιτυχία: καθίσματα, πιέσεις, έλξεις, άρσεις και οι παραλλαγές τους.

Το «πιάσιμο» δεν είναι μέτρο αξιολόγησης μιας προπόνησης

Ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος ή «πιάσιμο» δεν αποτελεί αξιόπιστο μέτρο αξιολόγησης μιας προπόνησης. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι συνέχεια πιασμένος για να θεωρήσεις πως έκανες καλή δουλειά στο γυμναστήριο.

Η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που έκανες

Όσο καλό πρόγραμμα και αν έχεις, δεν θα σου δώσει τα αποτελέσματα που θες αν δεν το ακολουθείς πειθαρχημένα, με ενθουσιασμό και το κυριότερο με συνέπεια. Το να είσαι συνεπής σε ένα πρόγραμμα είναι η εγγύηση για να δεις αλλαγές στο σώμα σου.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Μπορεί το πρόγραμμα του Χ αθλητή να σου φαίνεται εντυπωσιακό με τις δεκάδες ασκήσεις και τα μύρια σετ για κάθε άσκηση, όμως το σώμα σου δεν έχει τις ίδιες ανάγκες και το κυριότερο τις ίδιες δυνατότητες. Αν μετά από κάθε προπόνηση κάθεσαι δέκα λεπτά ακίνητος για να πάρεις ανάσες, τότε μάλλον το παράκανες. Καλύτερα λοιπόν να υπο-προπονείσαι, παρά να υπερ- προπονείσαι. Η συχνότητα της προπόνησης είναι πιο σημαντική από την ένταση της.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ μέρος Β’

Δεν χρειάζεται να λιώνεις με τις ώρες στο γυμναστήριο. Μια σωστά δομημένη προπόνηση δεν πρέπει να διαρκεί παραπάνω από 60-70 λεπτά. Μοναδική εξαίρεση οι μέρες που γυμνάζεις πόδια, μια μυϊκή ομάδα που απαιτεί περισσότερο διάλειμμα. Επίσης, 3-4 ημέρες άσκησης την εβδομάδα είναι υπέρ- αρκετές για να δεις αποτελέσματα, αν σου χρειάζεται βάλε και 1-2 ημέρες αερόβιου στο ενδιάμεσο.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ μέρος Γ’

Οι μύες σου δεν καταλαβαίνουν πόσο βάρος σηκώνεις, πρέπει εσύ να τους «μάθεις». Δεν έχει νόημα να ανεβάζεις άκριτα κιλά στις ασκήσεις, χωρίς πρώτα να τους έχεις… δασκαλέψει στο να ενεργοποιούνται σωστά, με λιγότερα κιλά.

Μην φτάνεις τα σετ μέχρι εξάντλησης

Ιδιαίτερα αν είσαι αρχάριος, ποτέ μην φτάνεις τα σετ σου μέχρι εξάντλησης. Το σώμα σου θα πάρει το ερέθισμα, ακόμα και αν δεν τα «φτύσεις» στο τέλος του σετ -μην ανησυχείς. Το ίδιο ισχύει και όσο ανεβαίνεις επίπεδο, δεν είναι ανάγκη να φτάνεις κάθε σετ στο «κόκκινο» – φρόντιζε να αφήνεις μια με δύο επαναλήψεις απόθεμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα ζοριστείς καθόλου.

Ξεκουράσου όσο χρειάζεσαι

Μην είσαι με το ρολόι στο χέρι μετά από κάθε σετ. Το διάλειμμά σου πρέπει να είναι καθαρά υποκειμενικό: ξεκουράστηκες αρκετά ώστε να μπεις στο επόμενο σετ με την ίδια ή μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με το προηγούμενο; Η απάντηση είναι άσχετη με χρονόμετρα. Έχει να κάνει με το πώς αναρρώνει το σώμα σου και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το «δουλέψεις» προπόνηση με την προπόνηση. Φυσικά δεν εννοούμε να κάθεσαι με τις ώρες στον πάγκο στέλνοντας μηνύματα στα social.

Μην στηρίζεσαι στο τι δείχνει η ζυγαριά

Τα νούμερα στη ζυγαριά μπορεί να αλλάζουν από μέρα ή ακόμα και από ώρα σε ώρα. Ναι, καλό είναι να ζυγίζεσαι συχνά, αλλά μη σου γίνει εμμονή. Ο καθρέφτης είναι η καλύτερη «ζυγαριά» και μέτρο προόδου.

Μην ξεχνάς τη σημασία της διατροφής

Η σωστή προπόνηση δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς ασκείσαι, αλλά και με τι «τρέφεις» το σώμα σου για να ασκηθεί και να αναρρώσει σωστά. Σίγουρα θα έχεις δει ανθρώπους που ασκούνται καθημερινά, όμως το σώμα τους δεν αλλάζει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν τρώνε σωστά. Το πώς και τι τρως, επηρεάζει μέχρι και το 80% του πώς δείχνεις.

via

Όλη η επικαιρότητα