Κινηματογράφος

10 γαλλικές ταινίες για να ερωτευτείς ξανά

Ακούστε το άρθρο

Είναι η γλώσσα; Είναι η αποτύπωση των ηρώων στο πανί; Είναι το σενάριο; Μήπως οι έξυπνοι διάλογοι;

Δεν ξέρουμε ακριβώς, πάντως το γαλλικό σινεμά έχει τον τρόπο του να μας κάνει να (το) αγαπάμε μέσα από τις ρομαντικές του ταινίες (κομεντί και μη).

Ιδού δέκα από τις αγαπημένες μας.

Amelie (2001)

Η ονειροπαρμένη γκαρσόνα Αμελί έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Όταν συναντά έναν περίεργο τυπάκο, συνειδητοποιεί ότι μάλλον βρήκε τον έρωτα της ζωής της. Ταινία ορόσημο του μοντέρνου γαλλικού σινεμά, οπτικά μαγευτική και ανάλαφρα ρομαντική. Υπέροχο και διαχρονικό το soundtrack.

Hors de prix (2006)

Ο Ζαν, υπάλληλος ξενοδοχείου, περνά μια νύχτα με την Ιρέν, συνοδό πλούσιων κυρίων. Όταν εκείνη μαθαίνει το πραγματικό του επάγγελμα τον εγκαταλείπει, εκείνος όμως δεν θα το βάλει εύκολα κάτω και θα την κυνηγήσει. Έξυπνοι διάλογοι και ευρηματικές σεναριακές ιδέες σε μια ανάλαφρη κομεντί, με υπέροχο πρωταγωνιστικό δίδυμο (Οντρέ Τοτού, Γκαντ Ελμαλέ).

La Vie d’Adèle (2013)

Η ζωή της Αντέλ θα αλλάξει όταν γνωρίσει την Εμά, μια δυναμική γυναίκα με την οποία θα ξεκινήσει μια μακροχρόνια, περιπετειώδη ερωτική σχέση. Χρυσός Φοίνικας στο φεστιβάλ Κανών για μια από τις πιο συναρπαστικές ερωτικές και κοινωνικές ιστορίες που έβγαλε ποτέ το γαλλικό σινεμά.

La Belle Époque (2019)

Ένας διάσημος κομίστας ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν για να ζήσει την ημέρα που πρωτογνώρισε τη σύζυγό του και να θυμηθεί πώς είναι να ζεις και να αγαπάς πραγματικά. Συγκινητικοί χαρακτήρες, υπέροχη σκηνοθεσία και συνεχείς ανατροπές στους κώδικες του ρομάντσου σε μια ταινία που δρα ως σινεφίλ αντικαταθλιπτικό.

Un Homme a la Hauteur (2016)

Η Νταϊάν είναι μια δικηγόρος που πρόσφατα έμεινε εργένισσα. Θα λάβει ένα τηλεφώνημα από τον Αλεξάντρ, έναν χαριτωμένο αρχιτέκτονα, τον οποίο ποτέ δεν έχει συναντήσει και που βρήκε το χαμένο της κινητό. Καλογραμμένο σενάριο, ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά και ταλαντούχοι ηθοποιοί σε μια επίκαιρη και υπέροχα γλυκόπικρη δραμεντί που προσφέρει μπόλικη τροφή για σκέψη.

Pas Son Genre (2014)

Ένας Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας διορίζεται σε μια επαρχιακή κωμόπολη, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την Τζενιφέρ, μια αισιόδοξη απέναντι στη ζωή κομμώτρια. Εκείνος όμως της μιλάει για Καντ, εκείνη για την Τζένιφερ Άνιστον. Μια ταινία που χαρίζει περισσότερο βάθος στη τυπική γκλαμουράτη φάση των κομεντί, με μια υπέροχα απολαυστική πρωταγωνίστρια.

20 ans d’écart (2013)

H φιλόδοξη Αλίς δουλεύει για ένα περιοδικό αλλά θα πρέπει να δει τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά, για να πάρει προαγωγή. Όταν η νεαρή και γοητευτική Μπαλταζάρ της επιστρέφει ένα χαμένο USB, η ζωή της παίρνει μια αναπάντεχη τροπή και ένα ειδύλλιο αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Feelgood και άκρως ψυχαγωγική ρομαντική κομεντί, με απολαυστική πρωταγωνίστρια και καλογραμμένο αν και κλασικό σενάριο.

Amour (2012)

O Ζορζ και η Αν είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει περάσει τα ογδόντα. Μια μέρα η Αν θα βιώσει ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία την αγάπη που τους ένωνε τόσα χρόνια. Ένα σπαραχτικό αριστούργημα δια χειρός Μίκαελ Χάνεκε για την μεγαλύτερη απειλή, τον θάνατο, αλλά και την πιο μεγάλη σωτηρία, την αγάπη.

Les Emotifs Anonymes (2010)

Ένα δίδυμο μεσηλίκων ψάχνει να βρει τον τρόπο να ερωτευτεί. Τους ενώνει η αγάπη για τη σοκολάτα, αλλά και η έμφυτη, σαρωτική, ακατάσχετη… ντροπαλότητά τους. Μια αντισυμβατική και γλυκιά ρομαντική κομεντί, με συμπαθέστατο πρωταγωνιστικό δίδυμο (Μπενουά Πολβούρντ, Ιζαμπέλ Καρέ) που θυμίζει μια α λα Γούντι Άλεν… Αμελί.

Jeux d’enfants (2003)

Ένα παιδικό παιχνίδι τύπου «θάρρος ή αλήθεια» γίνεται συνήθεια για τους αχώριστους μικρούς φίλους Ζιλιάν και Σοφί. Όταν όμως, εκδηλώνεται τελικά ο έρωτάς τους τα πράγματα παίρνουν αναπάντεχη τροπή. Ένα περίεργο love story με αξιαγάπητους πρωταγωνιστές και στιλάτη σκηνοθεσία, το οποίο αποτελεί την πιο… αιρετική πρόταση της λίστας.

via

Όλη η επικαιρότητα