Categories: Γεύσεις

10 νόστιμα πρωτοχρονιάτικα έθιμα του κόσμου

Share

Εμείς κρύβουμε ένα φλουρί στη βασιλόπιτα για να μας πάει γούρι η νέα χρονιά. Στον υπόλοιπο κόσμο ξέρεις τι κάνουν την Πρωτοχρονιά;

Τα φασόλια της Αργεντινής. Στην Αργεντινή αν θες να σου πάει καλά η επόμενη χρονιά στον επαγγελματικό τομέα, πρέπει την ανήμερα Πρωτοχρονιάς να φας φασόλια. Σύμφωνα με τους Αργεντινούς, η κατανάλωση φασολιών διασφαλίζει ότι θα διατηρήσεις την τρέχουσα θέση σου ή θα έχεις νέες και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Ψητό γουρουνάκι σε Αυστρία και Κούβα. Το γουρουνάκι θεωρείται τυχερό φαγητό σε αυτές τις δύο χώρες, που σπεύδουν να το βάλουν στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, πιστεύοντας ότι φέρνει πρόοδο και ευημερία. Μάλιστα, στην Αυστρία εκτός από το ψητό γουρουνάκι που μπαίνει στο επίκεντρο του πρωτοχρονιάτικου γεύματος, διακοσμούν και το τραπέζι με μικρά γουρουνάκια φτιαγμένα από μάρτζιπαν.

Μαυρομάτικα φασόλια, λαχανίδες και καλαμποκόψωμο του Αμερικανικού Νότου. Στα νότια των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τίποτα δεν προσκαλεί καλύτερα την καλή τύχη από την ταπεινότητα, γι αυτό τη μέρα της Πρωτοχρονιάς αφήνουν στην άκρη τα πλούσια γεύματα και βάζουν στο πιάτο τους μαυρομάτικα φασόλια και λαχανίδες. Επιπλέον, αυτή τη μέρα τιμούν και το ψωμί που φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο, καθώς πιστεύουν ότι το κίτρινο χρώμα του καλαμποκιού (που μοιάζει με τον χρυσό), φέρνει ευημερία το νέο έτος.

12 ρόγες σταφυλιού στην Ισπανία. Μόλις το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Ισπανοί δεν ξεκινούν τους ασπασμούς, αλλά σπεύδουν να φάνε γρήγορα 12 ρόγες σταφυλιού -1 για κάθε μήνα του χρόνου. Μάλιστα, λένε ότι οι γλυκές ρόγες που θα πετύχεις συμβολίζουν τους καλούς μήνες του επόμενου έτους, ενώ οι ξινές τους λιγότερο τυχερούς.

Φακές με χοιρινό λουκάνικο στην Ιταλία. Ακόμα μία χώρα που τιμά τα όσπρια τη μέρα της Πρωτοχρονιάς, με τους Ιταλούς να φτιάχνουν φακές με χοιρινό λουκάνικο για τύχη και ευημερία. Σύμφωνα με την παράδοση τους, οι στρογγυλές φακές μοιάζουν με χρυσά κέρματα, ενώ το χοιρινό θεωρείται και από τους Ιταλούς ως τυχερό φαγητό.

Ξυνολάχανο και ψάρι στη Γερμανία. Οι Γερμανοί δεν χρησιμοποιούν το ξινολάχανο μόνο ως συνοδευτικό για τα λουκάνικα, αλλά το έχουν και ως φαγητό που εξασφαλίζει πλούτο και τύχη για το νέο έτος. Παράλληλα, την Πρωτοχρονιά τρώνε και ψάρι, που γι αυτούς συμβολίζει καλοτυχία και κάποιοι κρύβουν και λέπια ψαριού στο πορτοφόλι τους για να τους φέρουν ευημερία.

Σούπα Soba στην Ιαπωνία. Η σούπα με noodles από φαγόπυρο (soba) είναι το πιάτο που συμβολίζει τη μακροζωία και καταναλώνεται παραδοσιακά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία. Μάλιστα, όσο πιο μακριά τα noodles τόσο το καλύτερο.

Ρέγγα τουρσί στην Πολωνία. Στην Πολωνία η ρέγγα τουρσί είναι τόσο διαδεδομένη ώστε βρίσκει μια θέση και στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αφού πιστεύεται ότι εξασφαλίζει ευημερία για το νέο έτος.

Τα mochi της Ιαπωνίας. Τα διάσημα ιαπωνικά κεκάκια ρυζιού, που απολαμβάνουμε στα ιαπωνικά εστιατόρια, είναι για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ένα γλύκισμα για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η Πρωτοχρονιά.

Ουίσκι και ανταλλαγή φαγητού στη Σκωτία. Πώς αλλιώς θα γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά στη Σκωτία παρά με προπόσεις με ουίσκι; Μετά τα μεσάνυχτα δε, αρχίζουν οι “επισκέψεις” στα σπίτια των γειτόνων, όπου ανταλλάσσονται φαγητά και ποτά πόρτα-πόρτα. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, αν ο πρώτος επισκέπτης που θα περάσει την πόρτα σου είναι άντρας ψηλός, μελαχρινός και όμορφος, η χρονιά θα είναι γεμάτη ευημερία!

Πηγή: olivemagazine