Life

10 συμβουλές για να κόψεις το κάπνισμα

Ακούστε το άρθρο

Το κάπνισμα είναι λίγο απαίσιο, αν το καλοσκεφτείς. Καταστρέφει την υγεία μας, σε κάθε πιθανό επίπεδο. Χαλάει το δέρμα, προκαλεί ρυτίδες, καταπονεί και καταστρέφει τα εσωτερικά μας όργανα, βλάπτει την καρδιά και… και υπάρχει και η λέξη από Κ που δεν θέλουμε να αναφέρουμε, επειδή αυτό είναι ένα κείμενο ελπιδοφόρο.

Ας το κόψουμε, λοιπόν, μια και καλή!

Βάλε μια προθεσμία
Το να το κόψεις μαχαίρι δεν σημαίνει πως σταματάς αυτήν τώρα τη στιγμή. Όχι, το πιο πιθανό είναι να ξανακαπνίζεις σε λίγες ώρες. Μπορείς να βάλεις μια προθεσμία για τον εαυτό σου και να ξέρεις ότι τότε θα σταματήσεις. Μέχρι εκείνη την ώρα, μην αλλάξεις κάτι στην συχνότητα που καπνίζεις. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι το έχεις πάρει απόφαση.

Φρόντισε να απολαύσεις το τελευταίο σου τσιγάρο
Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς, το τσιγάρο είναι ιεροτελεστία. Και για τους περισσότερους καπνιστές, αποτελεί πηγή απόλαυσης και ψυχικής ηρεμίας. Και έτσι ακριβώς πρέπει να θυμάσαι το τελευταίο σου τσιγάρο—σαν ένα κεφάλαιο της ζωής σου που κλείνει, η αυλαία πέφτει, το κοινό χειροκροτεί. Η επόμενη παράσταση θα έχει σημαντικά λιγότερες κακές μυρωδιές—και πιθανότητες ασθένειας.

Τα συμπτώματα στέρησης θα φύγουν
Και μάλιστα θα φύγουν πολύ γρήγορα. Ο οργανισμός σου νομίζει ότι χρειάζεται την νικοτίνη, αλλά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πεις όχι, και σε δέκα λεπτά μπορεί να έχεις ξεχάσει ότι ήθελες να καπνίσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τις περισσότερες φορές, το κάπνισμα λειτουργεί ως αντίδραση σε κάτι—κακά νέα, στρες, βαρεμάρα, πες το όπως θες. Εσύ όμως είσαι πιο δυνατός.

Μην πιέζεσαι να “μην το σκέφτεσαι”
Προφανώς και θα το σκέφτεσαι. Ειδικά αν ήσουν χρόνια καπνιστής, τις πρώτες δυο μέρες δεν θα φεύγει απ’ το κεφάλι σου. Υπομονή και επιμονή χρειάζεται, και να παραδεχτείς ότι όντως το τσιγάρο αποτελούσε κομμάτι της ζωής σου – και πολύ καλό σου φίλο, ίσως, κάποιες φορές – αλλά όχι πια.

Θυμήσου τα οφέλη
Ότι, για παράδειγμα, σε λίγες μέρες, θα έχει επιστρέψει η αίσθηση της γεύσης σου. Και ότι η καρδιά σου θα λειτουργεί πολύ καλύτερα, όπως και τα περισσότερα ζωτικά σου όργανα. Σκέψου ότι ρίχνεις τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου σε πολύ μεγάλο βαθμό, και ότι είναι μια επιλογή για την υγεία σου. Εναλλακτικά, για κάτι πολύ πιο πρακτικό…

Θυμήσου τα λεφτά
Τα τσιγάρα είναι ακριβά. Ναι, ακόμα κι αν κάνεις καπνό. Είναι τα πιο πεταμένα λεφτά. Και δεν θα σου πούμε το κλασικό αστείο με την Φεράρι που θα μπορούσες να έχεις, για να μας ρωτήσεις σαρκαστικά πού είναι η Φεράρι μας. Αυτά τα λεφτά θα τα ξοδέψεις σε πολύ καλύτερα πράγματα από ένα αυτοκίνητο που θα φοβάσαι να βγάλεις στον δρόμο: διακοπές, συναυλίες, βιβλία, οτιδήποτε μπορεί να ήθελες για τον εαυτό σου αλλά πάντα θα ξέφευγες από το budget σου.

Απόφυγε τα υποκατάστατα
Σε μερικούς ανθρώπους κάνουν δουλειά, αλλά σε πολλούς ανθρώπους όχι. Για πολλούς ανθρώπους είναι απλώς ένας τρόπος να κρατούν τον εθισμό τους στην ζωή. Συνεπώς τσίχλες, τσιρότα αλλά και ηλεκτρονικό τσιγάρο, μάλλον δεν θα σε βοηθήσουν και τόσο.

Καθάρισε το σπίτι και τα ρούχα σου
Καλή ιδέα σε δύο επίπεδα: θα διώξεις την τσιγαρίλα από παντού, και επίσης είναι αρκετά συμβολικό σαν πράξη. Ξορκίζεις το κακό. Διώχνεις την βρώμα. Νέα ζωή, καθαρά πνευμόνια. Μας αρέσουν οι συμβολικές πράξεις.

Κάνε γυμναστική
Δεν περίμενες να σου το προτείνουμε, αλλά το βάλαμε προς το τέλος για να σε πιάσουμε απροετοίμαστο. Κατ’ αρχάς, μόλις κόψεις το κάπνισμα, θα δεις ότι οι αντοχές σου στην γυμναστική θα αυξηθούν κατακόρυφα. Είναι που πλέον αναπνέεις καλύτερα. Έπειτα, οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται με την γυμναστική σκοτώνουν το στρες, που είναι από τα μεγαλύτερα triggers για τους καπνιστές, και όσους το έκοψαν πρόσφατα.

Απασχόλησε το στόμα σου
Τσάι, τσίχλες χωρίς ζάχαρη, χυμός με καλαμάκι. Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις τις πρώτες μέρες για να κρατάς το στόμα σου απασχολημένο και να μην καπνίζεις, θα σε βοηθήσει σημαντικά. Αρκεί να μην απασχολείς το στόμα σου με ανθυγιεινά σνακς, επειδή είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσεις έναν εθισμό με έναν καινούριο.

Πηγή: in2life

Όλη η επικαιρότητα