Υγεία

100% αποτελεσματικό σε πιθήκους το πειραματικό φάρμακο για τον Έμπολα 100% αποτελεσματικό σε πιθήκους το πειραματικό φάρμακο για τον Έμπολα

100_apotelesmatiko_se_pithikoys_to_peiramatiko_farmako_gia_ton_empola.jpg
Ακούστε το άρθρο
«100% αποτελεσματικό» ήταν το πειραματικό φάρμακο ZMapp κατά του Έμπολα που χορηγήθηκε σε πιθήκους που έπασχαν από τον ιό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες για την αντιμετώπιση του ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα.

Οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τα μόνα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το πειραματικό φάρμακο θεράπευσε και τους 18 πιθήκους που είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, ακόμη και αυτούς που είχαν παρουσιάσει αιμορραγικά συμπτώματα και απείχαν μόλις μερικές ώρες από τον θάνατο.

Ακόμη και οι πίθηκοι που δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία μέχρι και πέντε ημέρες αφότου μολύνθηκαν τελικά επέζησαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πέντε ημέρες στους πιθήκους αντιστοιχούν σε 9-11 ημέρες ασθένειας στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γκάρι Κόμπινγκερ της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά, χορήγησαν το φάρμακο την περασμένη άνοιξη σε 18 μακάκους, τρεις, τέσσερις και πέντε ημέρες αφότου τους μόλυναν με τον Έμπολα.

Άλλοι τρεις πίθηκοι, που αποτελούσαν την «ομάδα ελέγχου» και δεν έλαβαν θεραπεία, πέθαναν οκτώ ημέρες αφότου μολύνθηκαν.

Οι 18 επέζησαν όλοι, ακόμη και εκείνοι που είχαν εμφανίσει συμπτώματα όπως ηπατική ανεπάρκεια και αιμορραγίες, κάτι που ο Κόμπινγκερ χαρακτήρισε εξέλιξη μεγαλύτερη «των προσδοκιών του».

Αν και δύο Αμερικανοί εθελοντές που είχαν μολυνθεί από τον ιό στη Λιβερία θεραπεύτηκαν αφού τους χορηγήθηκε το ZMapp, οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν το πειραματικό φάρμακο τους βοήθησε όντως. Γιατρός από τη Λιβερία που έλαβε το ίδιο φάρμακο πέθανε στις αρχές της εβδομάδας, όπως και ένας ισπανός ιεραπόστολος.

Το ZMapp, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Mapp Biopharmaceutical με έδρα το Σαν Ντιέγκο, δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ανθρώπους και η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature ήταν η πρώτη που έγινε σε πιθήκους.

Η επιτυχία της συνιστά ένα «μνημειώδες επίτευγμα», είπε ο ιολόγος Τόμας Γκέισμπερτ του Πανεπιστημίου του Τέξας, σχολιάζοντας την έρευνα.

Στις 12 Αυγούστου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα του φαρμάκου που διέθετε εξαντλήθηκαν και μολονότι ξεκίνησε την παρασκευή νέων, η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια για την Έμπολα. Πολύ σύντομα όμως αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι δοκιμές δύο εμβολίων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Όλη η επικαιρότητα