Μουσική

10+1 νέα CD για δώρα… μετά μουσικής

dsc_0520.jpg
Ακούστε το άρθρο
Το άλμπουμ ενός αγαπημένου καλλιτέχνη αποτελεί ένα από τα ομορφότερα δώρα για τους οικείους μας, αφού «ντύνει» μελωδικά την κάθε στιγμή τους. Αν έχετε λοιπόν, στο μυαλό σας αυτές τις γιορτές να χαρίσετε ένα CD σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, σας βοηθάμε να αποφασίσετε, προτείνοντας 11 νέα άλμπουμ ελλήνων τραγουδιστών που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2014.


«Πρώτες Λέξεις» 
Δυο από τους πιο αγαπημένους του ελληνικού κοινού, οι Σωκράτης Μάλαμας και Νατάσσα Μποφίλιου, συναντιούνται δισκογραφικά στο άλμπουμ «Πρώτες Λέξεις» που κυκλοφορεί από τη τη Feelgood Records. Τη νέα σειρά τραγουδιών υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Οδυσσέας Ιωάννου και πρόκειται για ένα συμπαγή κύκλο 10 τραγουδιών. Στα τραγούδια ακούμε τον καθένα τους ξεχωριστά, αλλά και ένα ντουέτο -το μοναδικό του άλμπουμ- που έχει τίτλο «Το ποτάμι». Οι «Πρώτες Λέξεις» κυκλοφορούν σε CD, έκδοση βινυλίου και ψηφιακά για downloading και streaming. Το εικαστικό του εξωφύλλου του άλπουμ φιλοτέχνησε η ζωγράφος Εφη Βεργίδη. 


«Μικρή Βαλίτσα»
Το νέο του άλμπουμ του τραγουδοποιού Αλκίνοου Ιωαννίδη με τίτλο «Μικρή Βαλίτσα» κυκλοφόρησε πρόσφατα και ήρθε τρία χρόνια έπειτα από την τελευταία του κυκλοφορία του Αλκίνοοου. Ο δίσκος περιλαμβάνει 13 τραγούδια σε στίχους και μουσική του ίδιου του καλλιτέχνη, ο οποίος τον αφιερώνει «σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και σε όσους εγκαταλείπονται από αυτόν». Αξιοπρόσεκτη είναι και η συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη σε ένα τραγούδι του άλμπουμ. 


«Τα όνειρα γίνονται πάλι»
«Τα όνειρα γίνονται πάλι» τιτλοφορείται ο τελευταίος δίσκος της Χάρις Αλεξίου που κυκλοφόρησε από τη Heaven Music. Στο άλμπουμ αυτό η Χάρις Αλεξίου συνεργάζεται με τον Νίκο Μωραϊτη, που υπογράφει τους στίχους σε όλα τα τραγούδια, ενώ είχε και την επιμέλεια της παραγωγής, τον Rous, τον Στάθη Δρογώση, τον Βασίλη Γαβριηλίδη και την Ανδριάνα Μπάμπαλη που έγραψαν τις μελωδίες. Μεταξύ των τραγουδιών ακούμε και μια δημιουργία της ερμηνεύτριας, το τραγούδι με το οποίο «ανοίγει» ο δίσκος. 


«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς… Τα τραγούδια της Μελίνας»
Τον Ιούλιο του 2014, είκοσι χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη -στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών- πραγματοποίησε στο Ηρώδειο μια επιτυχημένη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια της μεγάλης αυτής προσωπικότητας. Το ηχητικό αποτέλεσμα αυτής της παράστασης έκανε τη MINOS-EMI να προχωρήσει στην κυκλοφορία ενός διπλού live άλμπουμ με τα τραγούδια της Μελίνας που ακούστηκαν σε αυτή την παράσταση. 


«Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει»
Έπειτα από πολύ καιρό ο Θάνος Μικρούτσικος γράφει και πάλι μουσική για ερμηνευτή και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Κότσιρα. Ο τελευταίος δίσκος του Κότσιρα «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει» αποτελείται από 10 ολοκαίνουρια τραγούδια σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και την επανεκτέλεση του «Θες έναν κόσμο πιο μεγάλο» που πρωτοακούσαμε από τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ο δίσκος κυκλοφορεί σε CD αλλά και βινύλιο από τη MINOS-EMI. 


«Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο»
«Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο» είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το οποίο κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία και τα ψηφιακά καταστήματα δίσκων. Το νέο CD του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αποτελείται από 13 καινούρια και ιδιαίτερα τραγούδια σε πέντε από τα οποία τους στίχους υπογράφει ο ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου. Επιπλέον, ο Μάνος Ελευθερίου συμμετέχει και στο δίσκο αφού τον ακούμε να απαγγέλλει το κείμενό του «Θεατρικά Προγράμματα». Ακόμα μια συμμετοχή έκπληξη στο νέο άλμπουμ του Μαχαιρίτσα είναι και αυτή της Μάρθας Φριντζήλα την οποία συναντάμε σε ένα μουσικό διάλογο με τον ερμηνευτή στο τραγούδι «Ποιος Γιώργος» διασκευάζοντας στα ελληνικά το κομμάτι του Adamo. 


«Γύρω απ´ τον Ήλιο»
Με μια μικρή παρέα στον Κεραμεικό και μια μεγάλη ορχήστρα εγχόρδων ο Μανώλης Φάμμελος δημιούργησε το άλμπουμ «Γύρω απ´ τον Ήλιο», ένα άλμπουμ αυτοπροσωπογραφία. Όλους τους προηγούμενους μήνες, ο τραγουδοποιός κράταγε αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών με τα singles που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, όπως τα «Ο δρόμος μέσα στο σκοτάδι» και «Ένα φιλί από δυόσμο» με τις συμμετοχές της Nalyssa Green και Νατάσσα Μποφίλιου αντίστοιχα. 


«Faccia di Spia»
Οι μουσικόφιλοι χρειάστηκε να περιμένουν 40 χρόνια για να ακούσουν για πρώτη φορά το ανέκδοτο αυτό έργο του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο μπορούν πλέον να αποκτήσουν και δισκογραφικά. Οι στενοί συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι λένε ότι πολύ συχνά τον άκουγαν να αναφέρεται στη σουίτα «Faccia di Spia» ως ένα από τα εξέχοντα έργα του και να διατυπώνει την επιθυμία της έκδοσης του. Έπειτα από τόσες δεκαετίες λοιπόν, έφτασε η στιγμή αυτή η επιθυμία του συνθέτη να γίνει πραγματικότητα. Η κινηματογραφική σουίτα «Faccia di spia» κυκλοφορεί έτσι όπως την είχε διαφυλάξει ο ίδιος ο συνθέτης στο αρχείο του, από τη MINOS-EMI. 


«Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;»
Αυτή είναι η νέα δισκογραφική κυκλοφορία των Magic De Spell, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον τραγουδιστή των Αpocalypsis και της Λένας Πλάτωνος, Γιάννη Παλαμίδα. Ο τίτλος του άλμπουμ είναι εμπνευσμένος από την εποχή και τα διαχρονικά θέματα που αυτή θέτει. Το concept άλμπουμ, περιέχει 14 τραγούδια που συνδέονται μεταξύ τους και ακολουθούν τη ροή της αφήγησης μιας ιστορίας. Οι Magic De Spell εδώ, μελοποιούν ποιήματα του «ποιητή που έκανε τις πέτρες να γελούν» Ρόκε Ντάλτον, από το Ελ Σαλβαδόρ («Στο όνομα εκείνων»), του Γιώργου Χρονά («Η αγάπη είναι»), του Κύπριου Πάμπου Φιλίππου («Παράσταση 1933») και του Δημήτρη Ποντίκα που μας άφησε πρόωρα («Το τόξο των φτωχών»). 


«Playing With Melina – Πειράζοντας τη Μελίνα»
Σπουδαία κομμάτια και λατρεμένες ερμηνείες επεξεργασμένα με τη σύγχρονη ματιά των νέων εκφραστών της ελληνικής μουσικής, σε ένα album με τίτλο «Playing With Melina – Πειράζοντας τη Μελίνα». Δεκατέσσερις εκπρόσωποι της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα και ένας από τη Γαλλία «πειράζουν» τα κομμάτια της Μελίνας. Κ. Βήτα, Cayetano, Όλγα Κουκλάκη, Kid Loco, Marsheaux, Mikro, Monsieur Minimal, Niadoka, Nikonn, Nteibint, Papercut, (PH)2, Stavento, Σεραφείμ Τσοτσώνης και Φανταστικοί Ήχοι, αλλάζουν τον ήχο στα τραγούδια της Μελίνας, τα οποία αποκτούν ένα νέο ηλεκτρονικό ήχο. 


«Cosmos Alivas»
Τη νέα εποχή που ξεκίνησε για τους Active Member εγκαινίασε ο νέος -17ος- δίσκος τους με τίτλο «Cosmos Alivas». Στο νέο αυτό ξεκίνημα οι Active Μember κάλεσαν το κοινό τους να γίνει συμμέτοχο σε αυτή την υπέρβαση, το οποίο ανταποκρίθηκε θερμά συμμετέχοντας στην παραγωγή του νέου εγχειρήματος. 

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα