WEB tv Ηλεία

Λιμεναρχείο Κατακόλου: Οργανωμένη επιχείρηση «χτύπησε» κύκλωμα διακινητών (VIDEO – PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Καίριο «χτύπημα» στα διεθνή κυκλώματα διακίνησης μεταναστών κατάφερε χθες το Λιμεναρχείο Κατακόλου, ύστερα από συντονισμένη και άρτια οργανωμένη επιχείρηση.

Οι άνδρες του Λιμενικού, αξιοποιώντας πληροφορίες, εντόπισαν τις πρώτες πρωινές της Πέμπτης σε παραλία του Κάμπου τέσσερις άνδρες, δύο Ρώσους και δύο Ουκρανούς, την ώρα που ετοίμαζαν ένα ιστιοφόρο για να «φορτώσουν» μετανάστες σε ιστιοφόρο σκάφος για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία, συνεχίζοντας αυτό το απάνθρωπο και προσοδοφόρο εμπόριο ψυχών.

Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, ξεκίνησε έρευνα στην περιοχή, με τη συνδρομή και των αστυνομικών αρχών, για τον εντοπισμό των μεταναστών που προορίζονταν για το σκάφος. Λίγες ώρες αργότερα, γύρω στις 5:30μ.μ., εντοπίστηκαν σε παραλία κοντά στα Σαβάλια 119 έντρομοι και φοβισμένοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων αρκετά γυναικόπαιδα, που είχαν «σκορπίσει» προσωρινά σε δασική έκταση λόγω της ματαίωσης του ταξιδιού τους. Χωρίς χρονοτριβή, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο λιμάνι του Κατάκολου, όπου και φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταγραφή τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στην πλειονότητά τους είναι Κούρδοι από το Ιρακινό Κουρδιστάν και φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα.

Από Ιράκ για Ιταλία μέσα σε τρεις μέρες

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ως τώρα, καθώς η επιχείρηση για τον εντοπισμό και άλλων διακινητών ή μεταναστών είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι 119 Κούρδοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν πριν από τρεις ημέρες, έφτασαν προχθές στη Θεσσαλονίκη και χθες τα ξημερώματα επιβιβάστηκαν σε δύο λεωφορεία, που τους μετέφεραν στην Ηλεία, ώστε να καταλήξουν διά θαλάσσης στην Ιταλία. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί, πέρα από τους τέσσερις διακινητές, δύο Έλληνες που φέρονται να οδηγούσαν τα λεωφορεία, τα οποία εντοπίστηκαν στην Ελευσίνα, καθώς και ένας ακόμα Έλληνας ως «τσιλιαδόρος».  Έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και σήμερα το πρωί θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

Στο Λιμεναρχείο Κατακόλου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Λιμενικού Ταμείου, για να συμβάλουν στην ομαλή διαμονή των μεταναστών, ενώ με εντολή του αντ/ρχου Πύργου, Ανδρ. Σκαρτσιάρη, παρασχέθηκαν κλινοσκεπάσματα για τα παιδιά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Απ. Γκατζιός, Υπολιμενάρχης Κατακόλου

«Η όλη διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Έχουμε συλλάβει τους διακινητές, εκ των οποίων οι τρεις ήταν εντός πλωτού μέσου ιστιοφόρου, το οποίο θα κατασχεθεί. Ένας εξ αυτών συνελήφθη στην ξηρά και τον συλλάβαμε την ώρα που προσπαθούσε να τους (σ.σ. μετανάστες) βοηθήσει να επιβιβαστούν, όμως η προσπάθειά τους απέτυχε και κρύφτηκαν στο γύρω δάσος και μετά από επιχείρηση τους εντοπίσαμε. Έχουμε άλλους δύο οδηγούς λεωφορείων, οι οποίοι τους έφεραν στην περιοχή μας, τους αποβίβασαν και τους ετοίμασαν για να φύγουν και να πάνε Ιταλία. Έχουμε και έναν τσιλιαδόρο Έλληνα και περιμένουμε άλλη μια περίπτωση Έλληνα μαζί με τη λοιπή δικογραφία στον Πειραιά»

Σάκης Αντωνόπουλος, αντιπρ. ΔΛΤ Πύργου

Βρισκόμαστε δυστυχώς ξανά μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός. Ραγίζουν οι καρδιές μας όταν βλέπουμε τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους στον αγώνα για ελευθερία. Είναι μια πράξη που πρέπει να εκτιμάμε. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς προσπαθούμε για  το καλύτερο δυνατό. όμως είναι γνωστό ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα για κάτι παραπάνω, δεν έχουμε χώρους. Είναι σημαντική η βοήθεια του Τελωνείου με την παραχώρηση του ισογείου. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει και με φοβίζει το ότι το Σ/Κ έχουμε καράβια και καταλαβαίνετε την εικόνα που θα ταξιδέψει παγκοσμίως από το Κατάκολο. Θα έπρεπε το υπουργείο να έχει μεριμνήσει»

Κώστας Μητρόπουλος, αντιπερ/ρχης Αγροτ. Ανάπτυξης

Σε συνεργασία με τις αρχές ενεργοποιήσαμε άμεσα τη μεταφορά τους στο Λιμεναρχείο, να βρεθεί χώρος για τη στέγασή τους και τη σίτισή τους, και προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη λύση για τη διαμονή των ανθρώπων αυτών σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο και τον Ερυθρό Σταυρό»

Η Ανακοίνωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχείρησης Διευθύνσεων του Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Λιμεναρχείων Κατακόλου και Ζακύνθου, στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., προέβησαν χθες, στον εντοπισμό και τη σύλληψη οκτώ ατόμων, τεσσάρων ημεδαπών και τεσσάρων αλλοδαπών, μελών οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών.

Ειδικότερα, τα ανωτέρω μέλη του κυκλώματος είχαν μεταφέρει, πρωινές ώρες χθες, με δύο λεωφορεία, εκατόν δέκα εννέα αλλοδαπούς (80 άνδρες, 15 γυναίκες, 15 αγόρια και 9 κορίτσια) στην περιοχή Κουρούτα Ηλείας από όπου και επιχείρησαν ακολούθως να τους διακινήσουν παράνομα στις ιταλικές ακτές με τη χρήση ιστιοφόρου σκάφους.
Το εν λόγω κύκλωμα δρούσε με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση και προκαθορισμένους ρόλους για κάθε έναν εκ των συλληφθέντων.

Από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και τη Λιμενική Αρχή Κατακόλου διερευνάται η εμπλοκή περισσότερων ατόμων στο κύκλωμα.

Από το Λιμεναρχείο Κατακόλου, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν ένα όπλο (καραμπίνα), τα δύο λεωφορεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των μεταναστών καθώς και το Ι/Φ σκάφος.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό από το www.hcg.gr:

Όλη η επικαιρότητα