Ηλεία

12 Νοεμβρίου: Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο η 12η Νοεμβρίου είναι η ημέρα που τιμώνται οι πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος την ώρα του καθήκοντος. Η ημέρα καθιερώθηκε το 2006, σε ανάμνηση του πρώτου πυροσβέστη που έπεσε νεκρός στην Ελλάδα στην προσπάθειά του να σβήσει μια φωτιά.

Ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ Τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος. Έχασε την ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου του 1942, όταν και προσπάθησε να βοηθήσει στην κατάσβεση μια πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει σε διώροφο οίκημα στην συνοικία της Θεσσαλονίκης, Κουλέ Καφέ.

Ο 26χρονος πυροσβέστης καταγόταν από το Πολύδενδρο Γρεβενών και ήταν πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού. Η 12η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην μνήμη του, αλλά και στη μνήμη όλων των πυροσβεστών που έδωσαν την ζωή τους για να σώσουν ζωές.

Οι Ηλείοι Ήρωες

Τους δικούς του ήρωες διαθέτει και ο Νομός Ηλείας μεταξύ των άλλων, στη μακάβρια λίστα που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, οι οποίοι και τιμώνται κάθε χρόνο από το Πυροσβεστικού Σώμα, ενώ προς τιμήν τους έχει δημιουργηθεί και το Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στον Πύργο.

Φώτης Αναγνώπουλος, Επιπυραγός:

Γεννήθηκε το 1958, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1982, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών, της Ειρήνης 13 ετών και του Γιάννη 6 ετών. Ο άτυχος Αξιωματικός τραματίστηκε θανάσιμα, στις 9 Αυγούστου 2005, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ακατοίκητο κτίριο, όταν αποκολλήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από την προεξοχή της στέγης. Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε στην Π.Υ. Πύργου.

Νιάρχος Αθανάσιος, Εποχικός Πυροσβέστης:

Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου1963 και ήταν έγγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Τζούμα Ανδρέα.

Τζούμας Ανδρέας, Εποχικός Πυροσβέστης:

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1964, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Νιάρχο Αθανάσιο.

Δρακόπουλος Ιωάννης, Εποχικός Πυροσβέστης:

Γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1978 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Νιάρχο Αθανάσιο και Τζούμα Ανδρέα.

Τασοπούλου Ιωάννα, Εποχική Πυροσβέστρια
Γεννήθηκε το 1972 στη Ζαχάρω Ηλείας και ήταν άγαμη. Υπηρετούσε στην Π.Υ. Χίου. Έχασε τη ζωή της στις 28 -7-1999, μαζί με τον Εποχικό Πυρ/στη Σ. Καρβουνιάρη (φωτό), κατά την προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη βορειοδυτική Χίο.

Στην μακάβρια λίστα συμπεριλαμβάνονται και οι δασοπυροσβέστες (άνηκαν στο τότε Δασαρχείο) Διονυσόπουλος Γεώργιος και Φωτακόπουλος Κωνσταντίνος, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στο Λάνθι, στις 26 Ιουλίου 1990.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

Όλη η επικαιρότητα