Πολιτική

120 χρόνια εφ. «Πατρίς»: Τα μηνύματα της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών

«Σημείο αναφοράς σε μια ιστορική και μακρά πορεία!»
Ακούστε το άρθρο

Μια ιστορική μέρα ξημέρωσε σήμερα όχι μόνο για την εφημερίδα «Πατρίς» και την Ηλεία αλλά και για ολόκληρη την χώρα, τη δημοσιογραφία και τον περιφερειακό Τύπο. 

Η εφημερίδα «Πατρίς» κλείνει 120 χρόνια ζωής. 120 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης πορείας μέσα στον χρόνο, έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και με μοναδικό γνώμονα την έγκυρη και έγκριτη ενημέρωση.

120 χρόνια μέσα στα οποία παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όρθωσε το ανάστημά της, άντεξε και γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που είναι σήμερα…

Η δεύτερη αρχαιότερη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του Ελληνικού Τύπου. Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη βραδιά του εορτασμού των 120 χρόνων, η σημασία και ο κομβικός ρόλος που διαδραμάτισε, διαδραματίζει και θα συνεχίζει να διαδραματίζει η εφ. «Πατρίς» αποτυπώνεται και στα μηνύματα και τις ευχές της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολικών αρχηγών των υπόλοιπων κομμάτων.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Σημείο αναφοράς αλλά και μια απολύτως εκσυγχρονισμένη εφημερίδα»

«H “ΠΑΤΡΙΣ” δεν παραμένει μόνο σημείο αναφοράς για τους αναγνώστες της, ούτε απλά ένα επιμελημένο επαρχιακό ημερήσιο φύλλο, αλλά αποτελεί μια απολύτως εκσυγχρονισμένη εφημερίδα με πλήρη θεματολογία, ικανή να συγκριθεί με τις αντίστοιχες αθηναϊκές μεγάλης κυκλοφορίας.

Στην μακρόχρονη ιστορία της αποτύπωσε με συνέπεια και αξιοπιστία τον πολυκύμαντο δημόσιο βίο της χώρας μας και ιδιαίτερα του νομού Ηλείας, κατακτώντας την εμπιστοσύνη του κοινού της.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της, θα ήθελα να εξάρω τη συμβολή της στην πολύπλευρη ενημέρωση και στην προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην περιφέρεια, αναγκαίου πυλώνα για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Εύχομαι στην εφημερίδα και τους συντελεστές της να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται επάξια στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

«Κορυφαίος εκπρόσωπος της αποστολής του περιφερειακού Τύπου»

«Η “Πατρίς” διαγράφει έναν κύκλο ζωής και παρέμβασης σπάνιο στα χρονικά του ελληνικού τύπου. Μία από τις αρχαιότερες ελληνικές τοπικές καθημερινές εφημερίδες, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των αναταραχών αλλά και της αταλάντευτης πορείας προόδου που γνώρισαν επί 120 χρόνια η Ηλεία, αλλά και η ίδια η Ελλάδα. Και κορυφαίο εκπρόσωπο της αποστολής του περιφερειακού Τύπου, της ανάδειξης των τοπικών προβλημάτων και της συμβολής σε ένα πιο αποκεντρωμένο κράτος.

Τη μακροβιότητά της, η  «Πατρίς» την χρωστά στους εκατοντάδες ανθρώπους που πέρασαν επί δώδεκα δεκαετίες από τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της, συντάκτες, στοιχειοθέτες, φωτογράφους, τυπογράφους, διανομείς. Όλους όσοι δούλεψαν με αφοσίωση κάτω από τη σοφή καθοδήγηση τριών γενιών της οικογένειας Βαρουξή. Αλλά και στην ακλόνητη προσήλωσή του φύλλου σε στιβαρές αρχές, τη σταθερή ποιότητα της γραφής του, τη διορατικότητα της διεύθυνσης και την πίστη της στην καινοτομία, την ακλόνητη εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού. Όλα όσα, δηλαδή, υπηρετεί και σήμερα και ορίζουν και την πορεία της στο αύριο.

Εύχομαι η «Πατρίς» να συνεχίσει να μας ενημερώνει έγκυρα για πάρα πολλά ακόμη χρόνια. Με το ίδιο μεράκι στη σύνταξη, με την ίδια ευλάβεια στην πληροφορία, με την ίδια ευθύνη απέναντι στον αναγνώστη. Να παραμείνει μια φωνή ελέγχου και πλουραλισμού. Αλλά και σημείο αναφοράς για την κοινωνία της Ηλείας και παράδειγμα προς μίμηση για τον περιφερειακό Τύπο.

Χρόνια πολλά και χιλιάδες ακόμη σελίδες».

Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας»

«Η εφημερίδα “Πατρίς” κλείνει 120 χρόνια λειτουργίας. Η ιστορική έκδοση, από τις αρχαιότερες της χώρας μας, δικαιούται να υποστηρίζει ότι είναι πολλά περισσότερα από μία εφημερίδα. Πατώντας ήδη σε δύο αιώνες, αποτελεί ιστορική γέφυρα. Την νοητή γραμμή που συνδέει το χθες με το σήμερα, το ζωντανό αρχείο της Ηλείας, της Πελοποννήσου και ολόκληρης της χώρας.

Από το 1902 και την ίδρυσή της, η εφημερίδα “Πατρίς”, καλύπτει με πληρότητα τα πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της περιοχής και όχι μόνο. Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας έχουν καταγραφεί όλα τα κρίσιμα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο, αλλά και τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων.

Η αξία της εφημερίδας των 120 ετών, δεν είναι μόνο ιστορική, δεν είναι μόνο συναισθηματική είναι κυρίως κοινωνική. Σε μία δύσκολη εποχή για την λειτουργία και την ελευθερία του Τύπου,  στην εποχή που αμφισβητείται κάθε δημοσιογραφική σταθερά, οι δυνατές και ανεξάρτητες φωνές,  το ρεπορτάζ, τα σχόλια, η κριτική και κυρίως οι άνθρωποι πίσω από τις σελίδες, αποτελούν εγγύηση για την βελτίωση της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου, την αντικειμενική ενημέρωση και την παρουσία της εφημερίδας στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας, για πολλές ακόμη δεκαετίες».

Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

«Ένα ακόμα ορόσημο για την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ»

«Η συμπλήρωση 120 χρόνων αδιάκοπης διαδρομής αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Πύργου. Η τολμηρή εκδοτική πρωτοβουλία του Λεωνίδα Δ. Βαρουξή, με αφετηρία τον Νοέμβριο του 1902 κέρδισε μέσα στα χρόνια πανελλήνια αναγνώριση και έχτισε αυθεντικούς δεσμούς με τους Ηλείους πολίτες.

Η εν λόγω επέτειος είναι μια εξαιρετική υπενθύμιση της αποστολής του περιφερειακού τύπου.

Εφημερίδες, που, όπως η δική σας, τηρούν τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και του πλουραλισμού, συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των αποκεντρωμένων θεσμών και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η κλιματική κρίση, η επισιτιστική επισφάλεια, το δημογραφικό ζήτημα και η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στη σημερινή συγκυρία είναι ζωτικής σημασίας η συμβολή του  τύπου ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών αρχών, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης μακριά από τις σειρήνες του εύκολου εντυπωσιασμού και της παραπληροφόρησης.

Εύχομαι από καρδιάς η εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” και οι άνθρωποί της να συνεχίσουν για πολλά χρόνια αυτό το δημιουργικό ταξίδι, υπηρετώντας με υπευθυνότητα την αποστολή τους. Να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης με πυξίδα την αλήθεια και τον σεβασμό στην πολυφωνία».

Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ

«Ξεχωριστό και σημαντικό γεγονός»

«Η συμπλήρωση των 120 χρόνων της εφημερίδας “Πατρίς” της Ηλείας, της αρχαιότερης εφημερίδας, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα ξεχωριστό και σημαντικό γεγονός! Ιδιαίτερα όταν αυτή η πάνω από έναν αιώνα, διαδρομή της εφημερίδας σας είναι μια διαδρομή παράλληλη με σημαντικούς αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, του φτωχού λαού της Ηλείας κι ευρύτερα της περιοχής, σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ιστορικά γεγονότα του νομού, που έχουν και σήμερα ιστορική αξία, όπως τα γεγονότα και οι εξελίξεις με το “σταφιδικό ζήτημα”, κατέστησαν πανελλαδικώς γνωστά από την εφημερίδα σας. Σε αυτή τη μακρόχρονη διαδρομή η εφημερίδα “Πατρίς” κατόρθωσε να εδραιωθεί στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα στο νομό Ηλείας, ως μια σημαντική πύλη ενημέρωσης.

Το ΚΚΕ, όπως ξέρετε, στηρίζει διαχρονικά τις προσπάθειες του Τύπου στην περιφέρεια, των ιστορικών εντύπων όπως το δικό σας, αλλά και των νεότερων, καθώς αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο τους στον εντοπισμό και την ανάδειξη σε κεντρικό επίπεδο των τοπικών ζητημάτων των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας μας, των προβλημάτων και των αγωνιστικών διεκδικήσεων των εργαζομένων και της αγροτιάς.

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση των 120 χρόνων της εφημερίδας “Πατρίς”, της Ηλείας ευχόμαστε υγεία και δύναμη σε όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους, καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας!»

Όλη η επικαιρότητα