Αρθρογραφία

120 χρόνια «Πατρίς» – Σταθμός της Ιστορίας

Η «ΠΑΤΡΙΣ» είναι η συνείδηση και η φωνή της Ηλείας, η σημαία του ελληνικού τύπου, η «σχολή» της ορθόδοξης δημοσιογραφίας.
Ακούστε το άρθρο

Μια επέτειος, ένας σταθμός της Ιστορίας, ένα πολυσήμαντο κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός.

Τα 120 χρόνια της εκδοτικής ζωής της «Πατρίδας», της Εφημερίδας των αγώνων, της εγκυρότητας, της συνέπειας και του ακήρατου δημοσιογραφικού ήθους…

Ξεφυλλίζοντας τους τόμους των 120 χρόνων ξεπηδάει αυτόματα η Ιστορία, τοπική και εθνική… Βήμα-βήμα, μέρα-μέρα αποκαλύπτονται πρόσωπα και γεγονότα, που σημάδεψαν την πορεία και εξέλιξη της Ηλειακής κοινωνίας.

Η «ΠΑΤΡΙΣ» ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών εφημερίδων της προπολεμικής περιόδου. Οι εφημερίδες αυτές ήταν δημιουργήματα εκδοτών-δημοσιογράφων, αρθρογράφων, δηλαδή δημοσιογράφων που είχαν θητεύσει σε άλλες εφημερίδες.

Ο δημιουργός της «Πατρίδας», Λεωνίδας Δ. Βαρουξής, ήταν ένας κορυφαίος δημοσιογράφος-αρθρογράφος της αρχαιότερης εφημερίδας «Ακρόπολις», του Πατριάρχη της σημοδογραφίας και του Τύπου, Βλάση Γαβριηλίδη.

Η «Πατρίς» της μαχητικής δημοσιογραφίας, των συλλαλητηρίων, των κινητοποιήσεων, της υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού, της κοινωνικής και πολιτιστικής προόοδου… Είναι το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας και της παράδοσης του ελληνικού τύπου. Από την πρώτη στιγμή της έκδοσής της μέχρι και σήμερα γράφει ιστορία αποτυπώνοντας την και παράγοντάς την…

Οι πρώτες σελίδες και η δόμησή τους, τα άρθρα της και οι καταγραφές των γεγονότων είναι στοιχεία που συνθέτουν έναν ολόκληρο κόσμο, που πάλλεται από τον σφυγμό της πραγματικότητας.

Όλα αυτά μαζί είναι η «ΠΑΤΡΙΣ»… μα πάνω απ’ όλα είναι η πίστη και η αφοσίωσή της σε αξίες και σε αρχές. Είναι οι άνθρωποί της που έδωσαν τις μάχες τους στη διάρκεια των τριών γενιών της ως σήμερα. Είναι κυρίως οι αναγνώστες της που επί δώδεκα δεκαετίες επέλεξαν και συνεχίζουν να επιλέγουν την «ΠΑΤΡΙΔΑ» ως την εφημερίδα τους. Αυτά τα «υλικά» έχτισαν την παράδοση του ελληνικού τύπου.

Τα γραπτά είναι η ζώσα μνήμη της άμεσης έκφρασης της ιστορίας αυτού του τόπου εδώ και 120 χρόνια. Η «ΠΑΤΡΙΣ» είναι η συνείδηση και η φωνή της Ηλείας, η σημαία του ελληνικού τύπου, η «σχολή» της ορθόδοξης δημοσιογραφίας.

Σκίτσο του Στάθη Σταυρόπουλου, για τα 120 χρόνια της εφ. «Πατρίς»

Μια επέτειος… Ένας σταθμός της Ιστορίας μέσα στο διάβα των δύο αιώνων… Κατάθεση αγάπης και θαυμασμού, απόδοση τιμής και αναγνώρισης στον βωμό των 120 χρόνων της είναι η σημερινή εκδήλωση στις 6:00μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

120 ΧΡΟΝΙΑ «ΠΑΤΡΙΣ» – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ & ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Όλη η επικαιρότητα