Ηλεία Οικονομία

120 δόσεις: Η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ακούστε το άρθρο

Ουρές στα λογιστικά γραφεία

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των Ηλείων οφειλετών για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας, κάτι που αποδεικνύεται από το συνωστισμό που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα λογιστικά γραφεία. Εν τω μεταξύ, συνωστισμός επικρατεί  και στην σχετική …πλατφόρμα.

Οι Ηλείοι με τους οποίους μίλησε η εφημ. «Πατρίς» επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα μέτρο που θα βοηθήσει στη συνέχιση της εμπορικής δραστηριότητας πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν προσφέρει την ευκαιρία σε όλους τους εμπόρους να διευθετήσουν όλα τα παλαιά χρωστούμενα και να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις με τέτοιο τρόπο, που θα είναι σε θέση να τις διεκπεραιώσουν, ενώ παράλληλα να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη της εμπορικής τους επιχείρησης στο επίπεδο εκείνο που θα δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσει.

Ωστόσο, εστίασαν και στην ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων που θα τονώσουν την αγορά, όπως στη χορήγηση δανείων και σε αυτούς που το εκκαθαριστικό τους παρουσιάζει ζημιά, στην αύξηση των θέσεων εργασίας και των μισθών, στις φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα που θα συμβάλλουν ώστε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων τους να έχει θετικό πρόσημο.

Γιώργος Θεοδωρόπουλος-Ταμίας Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και Έμπορος: «Σίγουρα είναι καλό για τους επιχειρηματίες της τοπικής αγοράς να καταφέρουν να μπουν σε ρυθμίσεις οφειλών σε ρυθμιστικά ταμεία και εφορία. Από την άλλη βέβαια, για να μπορούν να τηρήσουν αυτά που τους ζητούν και συγχρόνως και τα τρέχοντα έξοδα της επιχείρησης, θα πρέπει σίγουρα και η κυβέρνηση να κοιτάξει να προβεί σε φοροελαφρύνσεις, να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας γενικότερα και του τόπου μας ειδικότερα, ώστε να υπάρξει αντίκρισμα στην οικονομία της χώρας και ως αποτέλεσμα να βγουν πέρα και όλες οι υποχρεώσεις που έχουν μείνει πίσω. Σε πρώτη φάση έχουμε ακούσει μειώσεις στο ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ κ.ά. που θεωρώ είναι σημαντικά μέτρα. Μακάρι όμως να μην μείνουν στις υποσχέσεις και να τα κάνουν όλα πράξη».

Μιλτιάδης Βασιλακόπουλος-Έμπορος: «Πιστεύω ότι το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Φανταστείτε έναν επαγγελματία που να έχει χρέη προς το δημόσιο και στα ταμεία ένα μεγάλο ποσό και να πρέπει να το πληρώσει εφάπαξ. Οτιδήποτε βοηθά σε τέτοιες καταστάσεις, είναι σίγουρα προς όφελος του επιχειρηματία. Σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί ακόμα το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες τους που βγάζουν ζημιές -μιας και το φαινόμενο είναι συχνό- να τυγχάνουν πιο ελαστικής μεταχείρισης από τις τράπεζες με κάποια εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ώστε να γίνεται μια δανειοδότηση και στις επιχειρήσεις που έχουν ζημιές. Είναι κάτι που θα εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού κόσμου».

Γιώργος Σοφός-Έμπορος: «Βγήκε το μέτρο των 120 δόσεων με κάποιες αλλαγές. Σίγουρα είναι προς το καλύτερο και ευνοούν περισσότερο απ’ ότι πριν. Μ’ αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους επιχειρηματίες που έχουν κάποιο χρέος, μικρό ή μεγάλο, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καλύτερα με αυτή τη ρύθμιση. Πολλά θεωρώ είναι τα μέτρα που θα μπορούσαν να τονίσουν ακόμα περισσότερο την αγορά. Η αύξηση των μισθών και οι θέσεις εργασίας για μένα αποτελούν το Α και το Ω. Αν δε δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να δουλέψει, θεωρώ ότι δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει γενικότερα η αγορά».

Εύη Ρουμπάνη-Έμπορος: «Κάθε μέτρο είναι αποδεκτό και καλό. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να βοηθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αγορά. Ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει περισσότερα χρήματα από αυτά που τόσα χρόνια έχει στερηθεί. Βασικό ζητούμενο είναι ο κόσμος να διαθέτει χρήματα. Τώρα αν αυτό γίνει με επενδύσεις ή θέσεις εργασίας, δεν απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι γνωστό τι πρέπει να γίνει προκειμένου να επιστρέψει η κανονικότητα. Το ζήτημα είναι να παλέψουν ώστε όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα».

Νίκος Τσίτσος-Έμπορος: «Θεωρώ πως οι 120 δόσεις έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η νέα κυβέρνηση σωστά πράττει και ενεργοποιεί το μέτρο, αφού πιστεύω πως θα βοηθήσει την αγορά και να δώσει μια ανάσα στους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Θεωρώ όμως θα έχει θετικό πρόσημο. Ακόμα, πιστεύω ότι υπάρχει μια μερίδα συνταξιούχων που δεν περιλαμβάνεται στο μέτρο αυτό ενώ θα έπρεπε, καθώς και αυτοί αποτελούν σημαντικό μέρος της οικονομίας».

Όλη η επικαιρότητα