Αφιερώματα

15 εικόνες αθηναϊκού καύσωνα από το 2000

Ακούστε το άρθρο

Στο κυνήγι της δροσιάς στο κέντρο της Αθήνας με 15 εικόνες από το 2000 που σήμερα δείχνουν πολύ παράξενες.

Πάρε το αγαπημένο σου ξυλάκι παγωτό, άνοιξε την τηλεόραση ή διάβασε το αγαπημένο σου περιοδικό. Το αφιέρωμα που ακολουθεί θα σε ταξιδέψει πίσω στους αθηναϊκούς καύσωνες του 2000, όπως τους απαθανάτιζαν περιοδικά και εφημερίδες. Την δροσιά τους να έχεις, τώρα που την χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ.

Άνθρωποι που βουτάνε σε συντριβάνια

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Άνθρωποι που έχουν περπατήσει στην πλατεία Συντάγματος και ξαφνικά μια σκέψη τράκαρε με το μυαλό τους: “Το συντριβάνι έχει νερό, εγώ καίγομαι στη ζέστη. Άρα συντριβάνι+βουτιά στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας= δροσιά. Αυτό ήταν το 2000, μια χρονιά με αποφάσεις ‘fast-track’, με τον ρομαντισμό και την ανεμελιά να εξολοθρεύουν πιθανά βακτηρίδια και ακαθαρσίες. Έτσι ζούσαμε τα καλοκαίρια στο φινάλε των ’90s, με τους μικροβιολόγους να τους υποδύονται στην τηλεόραση ηθοποιοί όπως ο Φίλιππος Σοφιανος και να ασχολούνται μόνο με την ερωτική διεκδίκηση της Θέμιδας Μπαζάκα, πού χρόνος για μικρόβια.

Άνθρωποι που δέχονται οφθαλμόλουτρο

EUROKINISSI

Φωτογραφίες καύσωνα χωρίς εικόνες για οφθαλμόλουτρο είναι η μισή δουλειά, είναι η αφορμή ώστε κάθε τηλεοπτικός ρεπόρτερ να μπορέσει να βάλει 134 φορές τη λέξη ‘καυτό’ μέσα στο ρεπορτάζ του χωρίς να θεωρηθεί γραφικός ή φορέας ακραίας λεξιπενίας.

Παιδιά σε άβολες πόζες

EUROKINISSI

Καταλαβάινω ότι εικόνες όπως η παραπάνω έχουν ένα ρομαντισμό, μια ανεμελιά, ένα “πόσο ωραία περνούσαμε το 2000, χωρίς ίντερνετ και βιντεογκέιμ” να βγαίνει από τα πληκτρολόγια των 30άρηδων boomers. Αλλά εγώ έχω ήδη αγχωθεί με την παραπάνω φωτογραφία, εγώ ήδη θυμάμαι το “μην μιλάς σε ξένους, γιατί στο τέλος θα σε βρούμε στην καρότσα του γύφτου” που μου έλεγαν οι γονείς μου όταν ήμουν παιδί.

Tα Κατά λάθος Μemes

EUROKINISSI

Ο τελευταίος τύπος της ουράς των παιδιών που ετοιμάζονται να βουτήξουν. Το βλέμμα του. Δείτε ξανά το βλέμμα του. Με προσοχή, μπορεί να σας γδύσει την ψυχή.

Πανικόβλητοι ηλικιωμένοι

EUROKINISSI

“ΑΝΟΙΧΤΕ ΚΑΛΕ, Η ΚΥΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΕΙΜΑΙ! Πωωωωπω έχει και μια ζέστη, φούντωσα η έρμη!”. Φωτογραφίες όπως η παραπάνω, μπορείς να τις ακούσεις.

Ηλικιωμένοι που αλληθωρίζουν

EUROKINISSI

Ένας ηλικιωμένος που στέκεται στο πλάι ενός ανεμιστήρα, σαν να βλέπει την μορφή της Πηνελόπης Δέλτα να σχηματίζεται μέσα από τα πτερύγιά του. Καύσωνας είναι, συμβαίνουν αυτά.

Κοσμοσυρροή (Η)

EUROKINISSI

Νιώθετε λίγο άβολα βλέποντας αυτή την εικόνα στο Σήμερα του κορονοϊού; Το 2000 ο συνωστισμός ήταν περισσότερο ευχή παρά κατάρα.

Branded μπουγελώματα

EUROKINISSI

Μπορεί το νερό σε μπουκάλι κοκακόλα να είναι σαν ιδέα λίγο πιο ανίερη από τις μπάμιες σε κουτί για παγωτό, αλλά σαν εικόνα πάντα θα συντροφεύει τα καλοκαίρια μας, θυμίζοντας ότι κάποιος σκέφθηκε να γεμίσει το άδειο μπουκάλι και να το βάλει στην κατάψυξη.

Παιδιά με υπερβολικά έντονο βλέμμα

EUROKINISSI

Που κρατάνε τεράστια θερμόμετρα και μας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τον καιρό.

Παιδιά που προσπαθούν να διαχειριστούν τις κάμερες και τα βλέμματα πολιτικών αρχηγών

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Ένα διαχρονικά αγαπημένο τρικ των επικοινωνιολόγων είναι το να τοποθετούν τους πολιτικούς πελάτες τους δίπλα σε μικρά παιδιά, παιδιά που συνήθως ανήκουν σε μια ευπαθή ομάδα όπως πυρόπληκτοι/σεισμόπληκτοι: Τους εξανθρωπίζει, τους δείχνει ‘κατάλληλους για όλη την οικογένεια’ χωρίς γονική συναίνεση. Η εικόνα ενός παιδιού που προσπαθεί να διαχειριστεί το άδειο βλέμμα ενός πολιτικού αρχηγού που ΠΡΕΠΕΙ να φωτογραφηθεί μαζί του, καταλήγει ίσως η πιο αγχωτική από εκείνες όλων των καλοκαιριών που έχουμε ζήσει.

Κι άλλα συντριβάνια, πολλά συντριβάνια

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Σκέφτηκα ότι μπορεί να μην έχετε εμπεδώσει ότι καλοκαίρι στην Αθήνα = ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ και ανέβασα τις παραπάνω εικόνες. Ίσως το γεγονός ότι ο εικονιζόμενος σκύλος παρατηρεί το συντριβάνι χωρίς να βουτάει, να μαρτυρά κάτι για την σοφία του ‘καλύτερου φίλου του ανθρώπου’.

via

Όλη η επικαιρότητα