Ελλάδα

162 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για να «τρέξουν» δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο

Ακούστε το άρθρο

Στην πρόσληψη 162 επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων εκτός ΑΣΕΠ προχωρεί η ΕΚΧΑ, με τροπολογία που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι αλλά εκκρεμούσε λόγω υπογραφής των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Με την νομοθετική ρύθμιση που ξεκίνησε να υλοποιείται μέσα στο Δεκέμβριο, η ΕΚΧΑ αποκτά την δυνατότητα να προσλαμβάνει εκτός ΑΣΕΠ προσωπικό με συμβάσεις έργου (αγρονόμους, τοπογράφους-μηχανικούς, δασολόγους, μηχανικούς ανάπτυξης λογισμικού, οικονομολόγους κ.α), προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν λόγω της κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και της νέας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΗΜΑ 16). Πρόκειται για μνημονιακές υποχρεώσεις για τις οποίες φαίνεται ότι πείστηκαν και οι θεσμοί να προχωρήσουν οι προσλήψεις.

Στις 15 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη-Γεροβασίλη- Σταθάκη που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες στην Διαύγεια, με την οποία καθορίζονται τα προσόντα 62 ατόμων που θα προσληφθούν από την ΕΚΧΑ με τριετείς συμβάσεις και θα αναλάβουν το έργο της κτηματογράφησης της χώρας. Για τις προσλήψεις αυτές η ΕΚΧΑ θα επιβαρυνθεί με 1,4 εκ. ευρώ ετησίως από το 2018 έως το 2020. Όσοι επιλεγούν προβλέπεται ότι θα υποβληθούν σε τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μία αντίστοιχη απόφαση για την πρόσληψη 70 γεωτεχνικών με ειδικότητα δασολόγου και 30 δασοπόνων με 8μηνες συμβάσεις για την στελέχωση των Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Όπως αναγράφεται στην απόφαση του Σεπτεμβρίου, οι νέες προσλήψεις, που θα επιβλέψει (άγνωστο πως) το ΑΣΕΠ, θα υποστηρίξουν «το έργο της εκτέλεσης εργασιών κατάρτισης, ανάρτησης, συμπλήρωσης και διόρθωσης των δασικών χαρτών μέχρι το στάδιο της κύρωσής τους».

Μέχρι σήμερα, από τους δασικούς χάρτες έχει κυρωθεί μερικώς το 31,3% της ελληνικής επικράτειας με ανάρτηση των δασικών χαρτών που έγινε μέσα στο 2017. Έχει ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου η β΄φάση της ανάρτησης των δασικών χαρτών που αφορά το 17% της χώρας και η οποία προβλέπεται να γίνει σε δύο στάδια: μερική κύρωση για το 9% της έκτασης ως τον Ιούλιο του 2018 (α΄φάση) και ολική Ιανουάριο ή Μάρτιο του 2019. Για την β΄ φάση που αφορά το 8% της έκτασης προβλέπεται ανάρτηση από τον Γενάρη έως τον Ιούνιο του 2018.

Για το κτηματολόγιο, η διαδικασία κτηματογράφησης μπαίνει στην κρισιμότερη φάση της. Μέσα στις γιορτές υπογράφτηκαν οι 27 από τις 32 συμβάσεις με τα σχήματα των αναδόχων μελετητών. Σε εκκρεμότητα παραμένουν πέντε συμβάσεις, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ για την τύχη τους, λόγω προσφυγών. Η διοίκηση της ΕΚΧΑ, έχει υποστηρίξει ότι ένας από τους κυριότερους λόγους των καθυστερήσεων στην ανάθεση ήταν η έλλειψη μηχανικών για να επιβλέψουν τις μελέτες.

Πηγή: dasarxeio.com

Όλη η επικαιρότητα