Ηλεία

17 αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές – Εντυπωσιακή εκδήλωση στο Λαζαράκειο

Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση γεμάτη χρώματα και παραδόσεις διοργάνωσε την Κυριακή το βράδυ στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο ο Σύλλογος “Οι Ρίζες” παρουσιάζοντας μετά σχολιασμού 17 παραδοσιακές αυθεντικές φορεσιές της μεγάλης συλλογής του Χοροθεάτρου “Δόρα Στράτου”.

Σύμφωνα με την κ. Αγγελική Χριστοφιλοπούλου, της γεν. γραμματέως  στο θέατρο «Δόρα Στράτου» και υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων , «η  Δόρα Στράτου κατόρθωσε, αγοράζοντας συνεχώς επί 30 χρόνια παλιές φορεσιές από τα χωριά, να προικίσει το σωματείο με την μεγαλύτερη συλλογή της Ελλάδας: πάνω από 2.000 πλήρεις φορεσιές από όλες τις περιοχές, πολλά παραδοσιακά κοσμήματα, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων (παραδοσιακά υποδήματα, μάσκες, σπαθιά, μαντίλια, κουδούνια κλπ.). Παλιές φορεσιές σαν κι αυτές δεν υπάρχουν πλέον στα χωριά, ούτε μπορούν να ξαναγίνουν γιατί έχουν χαθεί τα υλικά και οι τεχνίτες».

1.000 φορεσιές

Σύμφωνα με την κ. Αγγελική Χριστοφιλοπούλου, “η συλλογή αυτή αποτελεί συγχρόνως την ιματιοθήκη του Θεάτρου, παρουσιάζει δηλαδή την ιδιομορφία σε σύγκριση με τις συλλογές των μουσείων ότι οι φορεσιές φοριούνται, ζουν στη σκηνή του Θεάτρου, με τα αντίστοιχα προβλήματα συντήρησης και φύλαξης. Μερικές φορεσιές είναι πάρα πολύ βαριές, άλλες είναι κεντημένες με χρυσή κλωστή, και συνοδεύονται από παραδοσιακά κοσμήματα. Περίπου 1.000 φορεσιές φοριούνται στις παραστάσεις κάθε καλοκαίρι. Ειδικευμένο προσωπικό βοηθά τους χορευτές να ντυθούν σωστά και φροντίζει για την αντιμετώπιση των φθορών, την αποθήκευση, το καθάρισμα κλπ».

Στην εκδήλωση παρόντες ο βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο διοικητής της ΠΟΥ Αμαλιάδος κ. Κώστας Χριπάτσιος, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν ο υφυπουργός κ. Δημ. Μπαξεβανάκης και η βουλευτής κ. Έφη Σαλτάρη. Η αίθουσα του Λαζαράκειου ήταν κατάμεστη από κόσμο.

Όλη η επικαιρότητα