Αποδράσεις

18 λόγοι για τους οποίους είναι ωραίο να είσαι τουρίστας

tourist.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το άκουσμά τους προκαλεί ρίγη ζήλειας (ή ακόμα και στιγμιαίου μίσους) για τους εκπροσώπους του μοναδικού αυτού είδους που ονομάζεται τουρίστας. Ενδημούν σε όλον τον κόσμο, έχουν την τάση να μετακινούνται συχνά και να μη μένουν πολύ καιρό σε ένα σημείο. Μαρτυρίες λένε ότι συνήθως κυκλοφορούν με σανδάλι και άσπρη κάλτσα.

Άλλες μαρτυρίες λένε πως οι πρώτες μαρτυρίες είναι λανθασμένες και μπορείς πια να τους συναντήσεις σε όλα τα είδη, χρώματα, μεγέθη και ενδυματολογικές προτιμήσεις. Η φωτογραφική μηχανή είναι συνήθως προέκταση του ενός χεριού τους – το άλλο είναι ελεύθερο για δραστηριότητες όπως αγορά σουβενίρ, χειραψία, ωτοστόπ ή κράτημα μίας δεύτερης φωτογραφικής μηχανής. 

Είναι φιλικοί και ευχάριστοι, ειδικά όταν είναι φαγωμένοι και συνήθως κυκλοφορούν σε αγέλες 3-5 ατόμων, ενώ συχνά θα συναντήσεις μικροπληθυσμούς 2 ατόμων εδώ κι εκεί. 

Είναι τουρίστες! Υπάρχουν στιγμές που σε εκνευρίζουν και δεν τους θέλεις δίπλα σου, ενώ άλλες φορές τους ζηλεύεις και τους φθονείς. Σε κάθε περίπτωση, θα έδινες και το ένα σου νεφρό να ήσουν κι εσύ στη θέση τους.

18 λόγοι που αποδεικνύουν ότι είναι ωραίο να είσαι τουρίστας!
 

1. Μπορείς τη νύχτα να τρως σαν να μην υπάρχει αύριο και τη μέρα να είσαι ανάλαφρος σαν πούπουλο! Τι TRX και αερόμπικ, ας είναι καλά το ολοήμερο περπάτημα, τρέξιμο, κατάδυση, αναρρίχηση και κολύμβηση – και οι γάμπες είναι πιο γραμμωμένες από ποτέ!


2. Ok, μπορεί ο δρόμος του τουρίστα να μην είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Μπορεί η λέξη στρίμωγμα στα τοπικά λεωφορεία της Ινδίας να αποκτά νέα διάσταση και ο δρόμος μέχρι τις ονειρεμένες παραλίες της Γκόα να είναι μακρύς και δύσβατος. Και πάλι όμως, δε συγκρίνεται με τίποτα με αυτά που κάνουν την ίδια στιγμή οι φίλοι σου πίσω στην πατρίδα σου.


3. Αυτό το γλυκό “γαργάλημα” που νοιώθεις όταν περπατάς στους δρόμους του Παρισιού εν ώρα γραφείου: Αξία ανεκτίμητη! (και άμεση συνέπεια του Νο. 2)


4. Είσαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων, με όλο τον ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου και το πρόγραμμα δικό σου. Μπορείς να σκεφτείς καλύτερο ορισμό της λέξης “ελευθερία”;


5. Μόλις σκεφτήκαμε εμείς έναν. Πρόσθεσε σε όλα τα προηγούμενα τη συναναστροφή με ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου! Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να γνωρίζεις νέες κουλτούρες και εθνικότητες.

Και δεν υπάρχει τίποτα πιο cool από το να μπορείς να ξεστομίζεις φράσεις που ξεκινούν κάπως έτσι “η φίλη μου η Altantsetseg από τη Μογγολία..”, έτσι “η Yelena μου είπε ότι στην Πορτογαλία..”, έτσι “και εκεί που περπατάγαμε με τον Constantijn στο Άμστερνταμ.. ” ή έτσι “πρέπει να δεις τα tattoo του φίλου μου του Kaikoura που είναι Maori..” !

6. Ο καιρός – και το πόσο εξωτικός και μαγευτικός φαντάζει πάντα. Τι πάει να πει δεν έχει πάντα ήλιο; Το ίδιο είναι να βρέχει στην Τενερίφη, το ίδιο στον Ασπρόπυργο; 


7. Πολύτιμη πείρα + συναρπαστικές ιστορίες + εξωτικό μαύρισμα = 100% περισσότερες επιτυχίες σε άντρες/γυναίκες.


8. .. και για να σε προλάβουμε: Οι στατιστικές λένε πως τα μαυρισμένα παραπανίσια κιλά είναι ομορφότερα παραπανίσια κιλά!


9. Το πιθανότερο είναι εκεί που κάνεις διακοπές η ζωή να είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στη δική σου χώρα.


10. Μπορείς επιτέλους να τελειώσεις εκείνο το βιβλίο που παλεύεις εδώ και ένα εξάμηνο. Ξέρεις, εκείνο που τόσο γλυκά σε κοιμίζει τα βράδια μετά τη δουλειά..!


11. Μαθαίνεις να μιλάς νέες γλώσσες πιο εύκολα και πιο διασκεδαστικά από το να αρχίσεις μαθήματα –ή τουλάχιστον μαθαίνεις έξυπνα κόλπα για να ακούγεσαι σαν ντόπιος!


12. Μπορείς να φορέσεις το οτιδήποτε. Κάτσε να το ξαναγράψουμε: Ο-Τ-Ι-Δ-Η-Π-Ο-Τ-Ε ! Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και βγάλε όλα σου τα απωθημένα, κανείς δεν πρόκειται να σε κρίνει. Ή και να σε κρίνει, δε βαριέσαι! Τουρίστας είσαι!


13. Καινούργιες εμπειρίες, νέοι προορισμοί, άνθρωποι και κουλτούρες, σε εμπειρίες από πρώτο χέρι! Γιατί όσα National Geographic και να δεις, τίποτα δε συγκρίνεται με το “από κοντά”.


14. Νοιάζεσαι για το περιβάλλον. Και δεν εννοούμε αυτό το στείρο “καθώς πρέπει” τάχα μου ενδιαφέρον, αλλά τη γνήσια αγάπη που προκύπτει αβίαστα στο μυαλό και στην ψυχή σου. Όταν δεις από κοντά τον καταρράκτη Huay Mae Khamin (βλ. παραπάνω εικόνα) , δε χρειάζεσαι καμία ΜΚΟ να σε πείσει για τη σημασία του να νοιάζεσαι για τη φύση.


15. Ασυνήθιστες, περίεργες, πεντανόστιμες, πρωτόγνωρες και λίγο.. αηδιαστικές, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τοπικές νοστιμιές που υπό άλλες συνθήκες θα έβλεπες μόνο στην τηλεόραση. Έχεις δει πολλά εστιατόρια στην Αθήνα να διαφημίζουν Casu Marzu με τζατζίκι;


16. ..και μια και είμαστε στο φαγητό, το μαγείρεμα το ξεχνάς και ξενοιάζεις!


17. Μπορεί επιτέλους να σε αφήνει παγερά αδιάφορο το γεγονός ότι δεν έχεις σήμα, να μη δίνεις δεκάρα τσακιστή που δεν έφερες μαζί το λάπτοπ και να συνειδητοποιείς ότι το κινητό σου έχει κλείσει από μπαταρία μια βδομάδα μετά τυχαία. Γιατί; Επειδή είσαι τουρίστας!


18. Και το πιο σημαντικό: Κοινωνικοποιείσαι και μαθαίνεις τη σημασία της ανθρώπινης επαφής. Μαθαίνεις νέους πολιτισμούς, αναγνωρίζεις και εκτιμάς τις διαφορές με το δικό σου, απαλλάσσεσαι από ρατσιστικά και άλλα αρνητικά συναισθήματα και αποδιώχνεις κάθε είδους στερεότυπο που μπορεί να έκρυβες μέσα σου.

Άλλωστε, τα περισσότερα από αυτά είναι 100% τεχνητά και καλλιεργούνται από τα media, τις ταινίες και το ίντερνετ. Η προσωπική σου εμπειρία θα σου δείξει την αλήθεια, πέρα από κάθε αμφιβολία!

Γίνεσαι πολίτης του κόσμου, κατανοείς τη θέση σου σε αυτόν και φέρνεις τα πάντα στις πραγματικές τους διαστάσεις – τα προβλήματά σου ξαφνικά συρρικνώνονται, οι χαρές σου γιγαντώνουν! Και τελικά, εκτιμάς τη ζωή και τη ζεις στο έπακρο!

Γι’ αυτό εκμεταλλεύσου την κάθε ευκαιρία, γίνε κι εσύ ξανά και ξανά, για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα τουρίστας!

Πηγή: travelkiki.com
 


Όλη η επικαιρότητα